Kisseriproblem – ta dem på allvar!

_b334
Urinvägsinfektion (Jag förkortar det till UVI sedan.) är en åkomma som en del katter kan ha utan att det märks – framför allt katter som sköter kissandet utomhus – förrän de börjar bli mycket påverkade med feber och slöhet. Men för missar som går i låda inne och börjar kissa väldigt ofta men knappt ingenting är ofta en viktig signal att något är allvarligt fel!!! (En del katter kan också ha symptomfri UVI lång tid utan att man vet om det.)

Ovan är min Landet-kompis Mjurre, 15 år, som haft två omgångar med urinvägsinfektion i vinter. Stora matte märkte det på att han gick till sandlådan ungefär 15 gånger på en timme och bara kunde klämma ut en halv tesked kiss per gång. Hon satte ett kaffefat med lite uppsvängda kanter under svansen på honom och kunde därefter se att den uppfångade mödosamt utklämda kisskvätten var både grumlig och blodblandad, så det var bara att åka till veteriären. Mjurre fick Metacam som är smärtlindring plus inflammationsdämpning, och antibiotika. Urin ska var klar och genomskinlig.

frasse

Min kompis Frasse fick också allvarliga problem med kisseriet och fick tillbringa flera omgångar på Djursjukhuset – och Goliath på Kattigheter var också drabbad.

Börjar din katt stressa i kattlådan onormalt mycket, eller går och letar nya kisställen i hela huset (Som på mjuka ställen, t ex i sängen.) för att sedan lyckas producera max 2 droppar åt gången – en katt som annars INTE missar sandlådan – så ska man ta det som en varningssignal! Det här gäller både hon- och hankatter i alla åldrar. En katts urinvägar ska hjälpa till attt spola ut kroppens slaggprodukter och måste fungera prickfritt!

Kissproblem kan bero på flera saker – stress ibland, men även på kristallbildningar på grund av foder med fel mineralhalter, UVI-bakterier eller skador i urinvägarna som kan vara förvärvade eller medfödda. Sök alltid råd från veterinär så att provtagning och bakterieodling kan göras – man ska inte chansa, även om vissa typer av UVI kan läka ut utan antibiotika!

cat17

Hur många goda råd som helst kan man hitta på nätet – att ge katten glucosamin, mycket att dricka och byta sand i lådan, men jag måste höja en varnande SvansFlagg: Vänta inte! Och tro inte att kisse ska bli frisk via några gratisråd från Veckans Veterinärspalt i tidningen eller internet! Ta om möjligt ett urinprov och ta med det och katten till en veterinär snabbt – för om katten har ett allvaligt urinstopp kan det kvickt bli livshotande…

Och ett basråd för alla kattägare: Försäkra din katt! Ett besök på djursjukhus kan bli mycket kostsamt – se till att ha råd med det!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

38 reaktioner till “Kisseriproblem – ta dem på allvar!”

 1. Jag kommer ihåg att Matte pratade om detta. Jag är ju alltid ute och gör mitt så Matte vet inget. Jag hörde henne säga att hon ngn gång skulle vilja se att jag gick på toa ordentligt så då gjorde jag det, jag gick ut till Matte där hon har lådan och lämnade en stor pöl där. Sen dess har Matte inte sagt ett ord om kisseproblem.

 2. För Mjurre, Frasse och Goliath har det ju gått bra tack och lov. Vi tänker på Snuffe. Vi saknar honom jättemycket.
  Jättebra att du tar upp sådana här saker så att matte och husse är lite extra uppmärksamma. Nosbuff

  1. Mjau, jag saknar också Snuffe. Men jag såg ju att hans och Sippos husse gjorde allt de kunde – så det känns bara sorgligt att han inte klarade att bli frisk! Dock – hade han BARA haft UVI så hade det gått över, det ska hjälpa att bli behandlad som han blev. Något mer var det, och det kunde nog ingen ha hjälpt. *sniff* NosPuss Wikki

 3. *nickar sorgset* Snuffe är också ett exempel. Husse undrar fortfarande om han kunde ha räddats om vi insett att det var UVI och inte protester från Snuffe. *torkar en tår*

  1. Mjau, det var SkaparKattens vilja och då kan ingen människa ändra det… Snuffe sitter bland ÄnglaKatterna idag och ler stolt ”Kolla kompisar nu tassar dom om mej igen och har sej, sa jag inte att jag var en kändiskatt, va!???” NosPuss Wikki

 4. Myyycket bra att du uppmärksammar detta tillsammans med goda råd! Detdär med kisseriet är inte att leka med, fråga mig Bellatrix… Tasskramar

  1. Mjau, det är viktigt att ha tagit kontakt med en veterinär också INNAN katten blir sjuk – anmäla att man vill bli kund och fråga hur det ligger till med möjligheter att t ex nå veterinären akut under jourtider nätter och helger! För det är då det tycks hända saker! *suck* NosPuss Wikki

 5. Myyycket bra att du uppmärksammar detta tillsammans med goda råd! Detdär med kisseriet är inte att leka med, fråga mig Bellatrix… Tasskramar

  1. Mjau, det är viktigt att ha tagit kontakt med en veterinär också INNAN katten blir sjuk – anmäla att man vill bli kund och fråga hur det ligger till med möjligheter att t ex nå veterinären akut under jourtider nätter och helger! För det är då det tycks hända saker! *suck* NosPuss Wikki

 6. Myyycket bra att du uppmärksammar detta tillsammans med goda råd! Detdär med kisseriet är inte att leka med, fråga mig Bellatrix… Tasskramar

  1. Mjau, det är viktigt att ha tagit kontakt med en veterinär också INNAN katten blir sjuk – anmäla att man vill bli kund och fråga hur det ligger till med möjligheter att t ex nå veterinären akut under jourtider nätter och helger! För det är då det tycks hända saker! *suck* NosPuss Wikki

 7. Myyycket bra att du uppmärksammar detta tillsammans med goda råd! Detdär med kisseriet är inte att leka med, fråga mig Bellatrix… Tasskramar

  1. Mjau, det är viktigt att ha tagit kontakt med en veterinär också INNAN katten blir sjuk – anmäla att man vill bli kund och fråga hur det ligger till med möjligheter att t ex nå veterinären akut under jourtider nätter och helger! För det är då det tycks hända saker! *suck* NosPuss Wikki

 8. Yatzy hade sådana problem för ett litet tag sedan. Det var kristallbildning så hon har ätit ett specialfoder ett tag nu och det har blivit bra igen. Jag fick ringa och åka in akut på juldagen med henne för jag ville inte vänta tills efter helgen när hon var dålig. Hon gick på lådan väldigt ofta och sedan gick hon och kissade några droppar i badkaret och det var då jag såg att hon dessutom hade blod i urinen. Det kändes bra att vi kunde få hjälp direkt! Skulle aldrig vänta med något sådant för om djuren mår dåligt så gör jag det också.

  Har en fråga förresten. Detta skrev jag nyss i min blogg: ”Idag ertappade jag vid flera tillfällen min kastrerade katt med att ”uppvakta” min steriliserade honkatt. Han tar tag i nacken på henne och sedan står han över henne och trampar med baktassarna. Hon brukar ligga kvar och sova eller, som idag, se besvärad ut. Är det vanligt att kastrerade katter gör så här?”

  Frågan jag avslutar med… har ni någon aning?

  1. Mjau jag skulle ha kommenterat för länge sedan, förlåt!
   Det är inte så ovanligt att även kastrerade katter har lite hormonpåverkan kvar, både hanar och honor, men det brukar mattas av. Ibland kan beteendet höra ihop med lite försök från yngre katt att påverka rangordning mot äldre katt också.
   På katthemmet hade vi förr en döv kastrerad katt som ”löpte” med jämna mellanrum, m a o hon brölade öronbedövande. Eftersom hon inte hörde sig själv så var det ljudligt och enerverande…
   Om din hankatt verkar stressad av sitt ridande och honan blir irriterad kanske man ska motverka med lite Feliway ett tag? Att säga nej och putta bort honom kan ju hjälpa men när instinkterna påverkar så kan det också bli ett stressmoment.
   Ibland kanske avledning med aktiverande lek eller bjuda på mat kan få honom att glömma ”dumheterna”? Ibland kan ju sysslolöshet får katter att göra lite mystiska saker. (Själv stjäl jag strumpor…)
   TassKram Wikki

 9. Wikki, vår kusin katt Tiger blir stressad av att byta miljö och kissade blod, blev stressad och fick medicin. Numera när hans människor åker bort (inte så ofta) får han var kvar hemma med tillsyn och mår utmärkt. Så vissa katter trivs bättre ensamma bara de är hemma!

  NosPuss Sven och Signe

  1. Mjau, alla katter trivs inte som vi med att åka till Landet eller ut på andra äventyr! Det är verkligen kloka människor som Tiger har, som tar den bästa hänsyn till just honom! *spinner* TassKram Wikki

 10. Det här inlägget sparar vi!
  Jag har tidigare undrat hur man märker på katterna att de har kissproblem, men då går de alltså ofta på lådan men inget kommer? Hoppas att det inte svider lika illa hos dom som hos människor…

  1. Dekan nog ha ganska obehagligt, gissar jag. Stackars Mjurre när han försdökte kissa så gnydde han. Sedan fick han Metacam och bara efter en timme så satt han och kissade massor, med så lättad min när smärtan var borta! *gosbuff* TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *