Kika på meteorsvärmen Perseiderna i kväll!

Om det blir fint väder så återkommer årets ljudlösa rymdfyrverkeri Perseiderna! Katter och stjärnor hör ihop!

stars2

Det är verkligen sevärt. Ett bra stjärnfallsår kan det bli hundratals meteorer på en timme – eller fem, man vet aldrig riktigt. Men förutsägelserna för antalet ”komet-svans-skräp” som kommer in i atmosfären och brinner upp, och därför syns som stjärnfall, visar god prognos i år, så smyg ut i natt och kika!

Jag berättade om Perseiderna här i bloggen förra året, och mycket av den informationen går ju att återanvända, förutom att i år är månen i nedan just nu och lyser alltså inte alls, vilket ger en klarare stjärnhimmel.

him

Likaså tipsade jag om en bra stjärnkarta som du hittar hos HeavensAbove, och kan ställa in just för din hemort. Så här kommer himlen att se ut vid 23.30 i kväll. Tänk dig att du håller den här bilden över ditt huvud och vrider den så att nederkanten är riktad åt söder.

him2
På bilden syns Perseus snett upp till höger (Intill stjärnbilden Cassiopeja, som liknar ett W) och det är från den punkten på himlen som stjärnfallen startar. Lycka till med himlaskådandet!

PS. Du kan kika på planeten Jupiter också!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

2 reaktioner till “Kika på meteorsvärmen Perseiderna i kväll!”

  1. Åååh, det är så spännande! Vi och matte, och husse om han inte somnar… sitter och kikar i vår gård eller ut från vårt stora vardagsrumsfönster! Har vi berättat om var våra namn ”kommer” ifrån…? Buffar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *