Sommarkatten är utbytt mot semesterkatten

VARNING! OTÄCKA BILDER!!!

Missen som fick vara ”söt kattunge” hos en barnfamilj över sommaren och som SOMMARKATT sedan dumpades i naturen till hösten känns för oss som jobbar i katthemssvängen allt mer som en MYT. Folk i dag är mer medvetna om sitt ansvar och de flesta som skaffar en kattunge gör det också i syfte att behålla den och ge den ett livslångt hem.

dd2b

SemesterKatten,  Klara-Sig-Själv-katten  och Slit-och-släng-katten däremot är nya medlemmar i familjen Hemlösa Katter. Och de blir på grund av katternas låga status och i viss mån av traditionell svensk katthållning allt fler och fler… Dessutom går de flesta av dem snabbt ett dystert öde till mötes!

SEMESTERKATTEN är en allt vanligare avart av sommarkatten, vilket innebär att en kanske flera år gammal och tämligen väl skött katt plötsligt blir ett problem när familjen ska resa bort på en lång semester, kanske utomlands i flera veckor. Ofta är resan minutiöst planerad ett halvår eller åtskilliga månader i förväg och kan kosta enorma summor, men två dagar innan avfärd kommer resenärerna på ”Oj vem ska ta hand om kisse?” och ringer ett katthem. De blir då väldigt förvånade att få höra att katthemmet har en lång intagningskö och i första hand tar in hemlösa katter, så omplacering av kisse är faktiskt ägarens eget ansvar i framför allt. Att ordna en kattvakt, boka plats på kattpensionat i god tid eller över huvud taget kosta på kisse något faller utanför budgetramarna och det är i detta läge som den oskyldiga katten plötsligt befinner sig avlivningshotad eller utsparkad, hemlös och kort och gott övergiven.

Så gott som alla katthem träffar på semesterkattproblemet i någon form.

KLARA-SIG-SJÄLV-KATTEN är ett annat resultat av omvärldens okunniga syn på katters förmodade överlevnadskapacitet kombinerat med deras låga statusvärde som egendom. Det innebär att människor skaffar sig en katt men bryr sig inte om att sköta den, varken ge den mat eller vid behov veterinärvård. Man rycker bara på axlarna och säger ”Klarar den sig så klarar den sig. Och det finns gott om mat åt dem ute.” Följdaktligen går katten på driven i ett ofta allt större område för att desperat hitta mat, skydd och trygghet.  Den får gå ute fritt i alla typer av miljöer med trafik, rovdjur eller andra faror.

deadb

De dör eller ”försvinner” och det rycker ägaren i stort sett på axlarna åt och skaffar bara en ny katt. Sällan är den märkt eller kastrerad så det föds många kattungar ibland helt utan att ordinarie kattägare har en aning om det. Personerna ”har katt” men mest som en accessoir som inte får kosta något och som inte behöver läggas tid på. Dessa katter syns ofta i villaområden och sitter på staketet längtansfullt tittande in på den omhuldade innekattens välfyllda matskål…

SLIT-OCH-SLÄNG-KATTEN är en annan version av hemlös katt. Det betyder ungefär att om en katt på något sätt blir besvärlig/opassande för sin ägare så kastas den ut. Skälen kan vara allt från att katten inte passar in i den nya heminredningen, börjar kosta stora pengar hos veterinären, eller inte är tillräckligt framgångsrik på utställningar. Då dumpar man den iskallt i skogen eller ”på en bondgård där det säkert blir bra för den”, eller säljer på Blocket för en småsumma utan att ha minsta kontroll på i vilken miljö den hamnar. Och så skaffar man snabbt en ny katt som ”passar bättre”, vinner mer eller matchar trenden.

deadcat3b

Visst är det sorgligt? Vi katter behöver verkligen högre status, ett bättre skydd, både i lagstiftning och samhälle. Och framför allt behöver omvärlden lära sig att i vår svenska natur är det inte självklart att en nyss skyddad innekatt över en natt ska kunna förstå hur den ska få mat eller rädda sig från att själv bli något rovdjurs föda eller undgå trafiken…

Så gott som varje dag möter jag exempel på hur illa övergivna eller nonchalerade katter far, och det tär på hjärtat. Därför, höj din Tass och tala om för alla hur viktiga vi katter är! Att vi har rätt till trygga bra liv, till ansvarsfulla ägare och goda hem. Och du, stöd Ditt Lokala Katthem, så att de kan hjälpa alla oss katter som hamnat utanför!!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

12 reaktioner till “Sommarkatten är utbytt mot semesterkatten”

 1. Bra tassat, Wikki! Det är hög tid att media uppmärksammar den här problematiken med semesterkatten/har-inte-råd-med-mat/veterinärkostnaderkatten. Aftonbladet hade en intervju med Stockholms Katthems pressansvarige i sin nätupplaga i veckan ang. just det här fenomenet, men vi skulle behöva ha ut budskapet i all media.
  När ska vi få en lag som säger att utegående katter ska vara kastrerade och att alla katter ska vara id-märkta och registrerade så att ägaren kan spåras? Det ska inte vara möjligt att ta bort en registrering med mindre än att man skickar in en ny ägarregistrering (som ska kontrolleras att den stämmer) alt. intyg från veterinär om att katten avlivats och av vilken anledning.
  Det är hög tid att katten får samma status som hunden!

  1. Mjau det stämmer så bra! Och alla som vill kan få kopiera det här inlägget och skicka till sin dagstidning! Ange författare bara: Inger Andersson, Örebro katthem.
   TassKram Wikki

 2. Bra skrivet, väldigt gripande och jag är aldrig långt från tårar när jag läser något sånt här och tänker på alla stackars katter som råkar ut för detta varje dag, alla kattungar som föds in i det livet, det gör mig illamående, tillsammans måste vi kämpa för att höja kattensstatus.

 3. Kan inte förstå hur man kan behandla varken katt eller annat djur så där… Helt oförståeligt.

  Nu ska vi snart ut med 600 kr för en ny stor säck med Royal Canin-mat. Det är surt, men det är ju vad våra katter äter och aldrig att jag skulle låta dem gå hungriga. Om man betänker vad man lägger ut på människomat så är ju inte 600 för 2 katter i 3 månader så mycket. Om jag räknat rätt så blir det 100 kr per katt, och så lite blötmat för 100 kr i månaden, sammanlagt 150 kr per katt/månad. Förstår mig inte på människor, för ett älskat djur som ger en så mycket gos och kurr (och lite bit ibland) är det väl inte så farligt?

  1. Mjau, matte räknade också något liknande på oss katter, att vi kostade ungefär 2 500 kr var om året, med bra kattmat, kattsand, veterinärvård, försäkring och lite annat. Och det måste man väl få vara värd?
   NosPuss Wikki

 4. Hej Wiki!

  Vad glad jag blir att du hjälper till att sprida budskapet om semesterkatter. Ett fenomen som jag tror är ganska okänt bland allmänheten.Jag tycker att det är på tiden att vi vidgar begreppet sommarkatt, för det innefattar så mycket mer än kattungen som lämnas kvar på landet när familjen flyttar till stan. När jag träffar media försöker jag få journalisterna att vidga sina vyer om sommarkatter och skriva om semesterkatter men främst om alla oönskade kattungar som slängs i soporna, sätts ut skogen mm så här års. Allt på grund av att kattägaren inte kastrerat sin hona. Det är väl verkligen sommarkatter om något?
  Du får gärna hjälpa till och sprida budskapet om den här typen av sommarkatter. Ju fler vi är ju bättre.

  Hälsningar!
  Ewa/Stockholms Katthem

  1. Mjau men visst är det lustigt att vi gått och tänkt i samma banor på två skilda håll – det måste betyda att vi vet vad vi jamar om?! Nog tänker jag försöka allmänbilda folk om semesterkatter, eller om katter över huvud taget. Det är Viktigt. NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *