Vad är konst?

_b259
Både människor och katter kliar sig ibland bakom örat och funderar på om de tror sina ögon när de ska betrakta och avgöra vad som är KONST. Ibland ingår t o m skuggan i konstverket:
_b260

Konst traditionellt för de flesta är ju t ex en tavla eller skulptur med tämligen begriplig form och fason – men idag kan konst också vara en ”installation” d v s nästan vad som helst: En videofilm, en happening, en imaginär eller fysisk form fritt uttryckt. Något som konstnären betraktar som ett verk blir definitionsmässigt konst…

_b261
Eskilstuna konstmuséum visar i sommar utställningen ”Nordisk Triennal” med 30 nordiska konstnärer t o m 15/8 och ett av konstrummen innehåller den här luggslitna figuren:
_b262b
Ja det är sant – en tufsig enörad uppstoppad katt! Stora matte fick syn på den mitt i ”konstverket” och medbesökarna fick nästan hålla fast henne för att hindra henne från att gå in i ”installationen” och RÄDDA KATTEN!
_b263
Den stackars svansbrutna katten stod där i ett hörn och symboliserade utan större inbördes mening enligt guiden ”en strykarkatt bara”. Men det blekta rosa sidenbandet kring kattens hals fick den att symbolisera så mycket mer av utslängd bortkastad kvarglömd ratad hemlös katt för Stora matte, att hon fick ont i hela kroppen…
_b264
Kanske var reaktionen inte alls vad konstnären tänkt sig. Men jag känner också bara starkt känslan ”Vad kan vi göra för att rädda den stackars katten?” – utan minsta koppling till konst, bara kopplat till katt. Och om det skulle stå i tidningen någon dag att ”En del i ett konstverk försvann från konstmuséet” så anar jag att fler känt samma sak?!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

19 reaktioner till “Vad är konst?”

 1. Jag tänkte ungefär samma sak. Vad gör en katt där inne bland alla konstiga konstverk?? Sen förstod jag att det inte var en riktig. Men jag håller med, jag ser en stackars hemlös katt!

 2. Bara att åter konstatera att världen är full av knäppisar va ?

  Kramisar till er alla.
  Nalle

 3. Det var det mest korkade, känslokalla, gräsliga…! *orden stockar sig* Jag blir ARG, lika ARG som jag blev när jag läste i en tidskrift om en svensk konstnärinna som hittade en mumifierad kisse under sitt hus och hängde upp den som konstverk på väggen! Vad är det med folk egentligen?!?

  1. Konst för mig ska ge värme, glädje och beröring – inte frustration och smärta. Men den här kissen är – kanske helt medvetet – en provokation. Usch!
   TassKram Wikki

  1. …kan inte annat än instämma. Vill bara kidnappa katten och placera den någonstans där den får frid!
   TassKram Wikki

  1. Nej inte heller jag gillar uppstoppade katter. En död kisse ska få begravas tycker jag, inte bli beglodd på en konstutställning?! TassKram Wikki

 4. Fy fasen! Det var banne mig det värsta jag sett! Hur fasen tänker människorna?? Gud så ledsen jag blir att man kallar detta kost…snyft..
  Katter vill jag ska vara levande glada och alerta inte trasiga o uppstoppade..
  Kram Jam o Spinn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *