En matad katt blir din katt – och ditt ansvar!

Okunnigheten och kanske även oförmågan att göra en riktigt bra räddningsinsats gör att många kattvänners ömkan om hemlösa katter börjar med en matningshjälp som i förlängningen slutar med en ännu värre situation än innan ”hjälpen” kom…

Tidningen Trelleborgs Allehanda skrev igår om hur en mängd katter fått avlivas på en gård i Alstadstrakten, efter år av vanvård och att flera katter är sjuka i det som kallas katt-aids, FIV. Av elva infångade katter har nio varit i så dåligt skick att de avlivats på plats av veterinär.
twakattaidsjpga
Det är Rädda Katten som hjälper till i denna sorgliga insats att rädda vad som räddas kan, och de katter som är tillräckligt friska tas om hand för kastrering och utplacering i nya hem. RK har bara en fälla, men gör allt de kan med hjälp av sina volontärer fånga in de återstående katterna.

Totalt fanns det med ett 20-tal katter på gården, och kvinnan som matat dem där har inte gett dem den vård och tillsyn som hon borde. Från början var det inte hennes katter, men i och med att hon börjat mata dem, så betraktas ansvaret som hennes. I lagens ögon har man genom att ”överta utfodringsansvaret” också påtagit sig ett ägaransvar, vilket många välmenande kattmatare inte känner till. Kvinnan menar att hon bara velat vara snäll mot katterna, men inte haft råd med kastrering eller veterinärvård för dem. Och som bekant växer en kattkoloni mycket fort om inte detta sker. Sorgligt är när man som i det här fallet låter problemen gå för långt och ignorerar katternas lidande.

Så med andra ord: Börjar du att stödmata en hemlös katt, då har du åtagit dig ansvaret för den och har också skyldighet att se till att den får fullständig omsorg i alla avseenden. Men det borde ju vara en självklarhet, eller hur?
photo
En engelsk sida med mer information om FIV finns här. Katter som har FIV men där viruset inte brutit ut i motsvarigheten till aids, behöver inte avlivas om de kan hållas inomhus.

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

2 reaktioner till “En matad katt blir din katt – och ditt ansvar!”

  1. Så väldigt sorgligt… Vi är kattfaddrar hos Rädda Katten och satte in en liten extra slant till just dessa små. Men, hjälpen kom sent… Hoppas bara artikeln och infon kan upplysa fler och ansvar, konsekvenser osv.

    1. Mjau, man tycker alla borde fatta att de har skyldighet att vårda sina omhändertagna missar fullt ut… Hade den här människan kastrerat de första katterna så hade ju alla de nytillkomna sluppit lida! Tur f ö att FIV är ”relativt” ovanligt i Sverige…
      TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *