Tassa dina egna påskägg del 1

eastregg

Vi börjar med lite grund-lÄGGande äggkun-skap!!

Kom ihåg att det finns fem sorters ägg: Hård-kokta ägg, löskokta ägg, okokta ägg, vilda ägg och papp-ägg!

Vi börjar med papp-äggen, ett sådant som katten på bilden har fångat. Dessa läggs av pappfågeln, som jag inte vet hur den ser ut, men den är väldigt vanlig så här runt påsk, och lämnar sina pappägg i affärer där människor hämtar dem. I äggen ligger massor av godis, som människorna glufsar i sig. Det är alldeles för sällan kattgodis i äggen. (Så jag begriper banne mej inte hur pappfågeln förökar sig när det inte är kycklingar i äggen!) Papp-ägg är redan dekorerade, så allt ni behöver lägga till är lite pälshår!
fgelbo
Vilda ägg hittar man ute i naturen, i olika slags risbon som vilda fjäderkotletter byggt. Det är klokt att ha en människa med sig om man ska samla in vilda ägg, eftersom risken är stor att man får en arg blåmes eller skata hackande i öronen! Undvik alltså vilda ägg!

egg1

Övriga ägg tillverkas av fågeln höns och tupp. (Varför man ska ha två sorters fåglar vet jag inte. Det är lite konstigt för det är något konstruktionsfel på arterna så det finns inga hontuppar eller hanhöns.) De bygger bon som heter äggkartonger och finns i en mängd storlekar och modeller. Äggkartongerna staplas i s k kylrum, en himla trist miljö som gör att inga kycklingar kläcks ur äggen. Så det är rena gåtan hur arten överlever dessa komplicerade fortplantningsmetoder! När det alltså inte blivit kycklingar så köper människor hem äggkartongerna och använder äggen.

ggplatta

De här äggen kallas okokta eller råa. Inuti finns en vita och en gula, som kan rinna ut om man tassar hårt på äggskalen. Gulan är god för katter att slicka i sig, men äggvitan kan kastas!

Människorna lägger äggen i en kastrull med kokande vatten och sedan blir de alldeles hysteriska när de inte hittar äggklockan, som ska mäta koktiden. Kort koktid ger löskokta ägg (0-17 minuter ofullbordad hussetid) och lång koktid ger hårdkokta ägg (8,32 min precis mattetid). Äggklockan hittas alltid just som äggen blivit färdigkokta… Ej färdigkokta ägg benämns förresten äggröra!

scrambled1

Varning! Låt för SkaparKattens skull äggen svalna ordentligt innan ni tassar på dem!

Detta var lektion 1. Nu ska jag sova middag och lektion 2 kommer sedan!

PåskMysKurr Nova

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

2 reaktioner till “Tassa dina egna påskägg del 1”

  1. Vad du kan mycket Nova! När vi sovit klart ska vi be matte öppna din blogg igen så vi får lära oss mer. Det ska visst bli såna där kokta ägg hos oss i morgon och då vill vi att de ska vara fina. Pappägg med kattgodis har vi nosat oss fram till, fast man skulle visst vänta med dem också. Fast vi fattar inte varför……..
    Myskurr i solskenet från oss

    1. Nova hälsar att lektion tre kommer senare i kväll. Jag spottar fortfarande glitter, usch!
      PåskNosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *