Fasa och förfäran i Australien

VARNING! Otäcka bilder!

Utöver den kattutrotning som redan pågår planerar forskare att göra ett test med massavlivning av katter med hjälp av ett nytt gift på Kangaroo Island i södra Australien. Vilda katter är, som jag skrivit tidigare, ett stort hot mot den känsliga inhemska faunan, eftersom de saknar naturliga fiender. Totalt räknar man med att cirka 18 miljoner katter traskar runt i miljön, och de ska utrotas.catreewca
(Bilden visar ett ”Cat Tree” i William Creek, där någon innevånare skapat en makaber signal till omgivningen hur man ser på katternas existens: Att förbipasserande turister ska varnas för att släppa sina eventuellt medhavda husdjur fria?!)

En ny sorts tunnelliknande fällor har utvecklats som ska locka till sig katterna med ljus och ljud. Inne i fällan sitter en sensor som avgör ifall det är en katt eller ett annat djur som gått in i tunneln. Professor Steven Lapidge på The Invasive Animals Cooperative Research Centre säger ”If it is a cat then it will deliver a short spray onto its belly of a toxic substance that puts them to sleep.”
damagebyferalcats
Men det är en känslig affär, för samtidigt oroar sig forskarna att påfrestningen på faunan kan bli än mer sned om katten försvinner – t ex att något annat ”importerat” rovdjur tar över. Den första katten ska enligt historien ha kommit till kontinenten år 1824. Därutöver har Australien ett stort problem med främmande djurslag som spritt sig: Grisar, kaniner, grodor, rävar, möss och kameler. Mitt i detta kattkrig tillåter just nu austalienska lagar märkligt nog import av Savannah-katter, då de som hybrider faller under ett kryphål i lagarna!

Som kattbekämpning används ett gift, Eradicat, ”framgångsrikt” i vissa områden som Lorna Glen, Hermite Island och Faure Island. Betet – en förgiftad ”korv” av kängurufärs och kyckling bitar- dödar cirka 85 % av de katter som funnits där.
feralcat
Kanske är hela problematiken svår att förstå för oss här i Norden som helt ser katten som ett tamdjur och agerar efter önskemålet att fånga in de, i jämförelse med landet Down Under, få förvildade katter vi har. Givetvis finns tama katter i hemmens skydd också i Australien, men deras vildkatter är verkligen VILDA katter, mer jämförbara med våra lodjur eller Afrikas lejon, och har varit helt vilda i 180 års generationer…

Men också i Australien och andra länder finns organisationer som ingriper och kämpar för dessa katters rätt till liv och gör allt för att stoppa de inhumana avlivningsmetoderna. Här är en bra artikel om varför kattutrotningen INTE kommer att fungera.

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

2 reaktioner till “Fasa och förfäran i Australien”

  1. Verkligen otäckt! Som så ofta är det från början människan som introducerat en ny art, vilket gav konskekvenser som inte någon förutsåg för den speciella fauna Australien har. Har ingen lösning på problemet, för ett problem är det. Men tycker så förskräckligt synd om katterna! /Matte till Findus, Isak och Rasmus

    1. Ja blir bara illamående när jag tänker på det där giftet… Vad händer sedan? På vilket sätt dör katten? Är det plågsamt? Tar det tid? Lider den? Troligen är det sådant som skapar inre blödningar, så ruskigt!!? *tårar på nosen*
      suckar Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *