Hur sjutton tänker man?!!

För att drömma om något annat än kyla sitter jag och tassar runt ganska planlöst bland bilder och texter på nätet och googlar på frysande katter, när jag snubblar in på en sida med en skånsk lantgård, där tio halvstora kattungar sitter under en grisvärmelampa i halmen i en lagård och verkar ha det varmt och gott… Härligt, tänker jag…

Men sedan läser jag texten om deras katter:

”Vi har alltid ett gäng katter här på gården. De gör väldigt stor nytta genom att hålla möss och råttor borta. Vi har aldrig problem med det. Tyvärr går det en väg precis utanför och där faller många offer för den snabba trafiken. Vi räknar kallt med detta och har alltid en eller ett par kullar nya kattungar som får ta över. Man kan inte fästa sig för mycket vid någon katt för en vacker dag är den borta. Sorgligt men sant. Här blir det ständigt nya uppdateringar på de katter vi har för tillfället.”

Vilken fruktansvärt iskall syn på katter???! Hela min själ ryser! Katterna föds upp med tanken att det är okej att de dör tämligen ofta ute på vägen???! Hur många av dem plågas ohyggligt av sina skador innan de dör? Hur många släpar sig halvskadade undan och lider???

Skulle dessa människor släppa ut sina höns, kaniner och får på vägen och ha samma syn på dem? ”Klarar de sej inte så föder vi upp fler!” Nej men katterna anses uppenbarligen så lågt stående att de får gå åt…
kattsn
Det droppar tårar på tassen, när jag grunnar på hur många av de där tio kattungarna som lever nu? Eller ligger överkörda i någon snödriva??? Finns det någon kattälskande skåning som kan prata förstånd med kattägarna?

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

18 reaktioner till “Hur sjutton tänker man?!!”

  1. Om nu bara Länsstyrelser som har hand om sånt kunde fånga upp den frågan också på rätt sätt – att hjälpa folk att bli BRA ansvarstagande kattägare, inte bara ta bort och avliva sådana katter – utan RÄDDA dem… Det vore modellen!
   TassKram Wikki

 1. Vi är åter chockade(snyft). Kylan som råder utomhus nu känns ju som tropisk värme jämfört med dessa människors syn sina medkatter, små rara kisar!!!!! Tasskram till dig Wikki och alla andra kisar där ute…

  1. Ja, det känns förfärande kallsinnigt skrivet… En mörkersyn på katter som förbluffar. Hoppas de tänker om?!
   TassKram Wikki

 2. Gick in och skrev i ovanstående kattägares gästbok om vad vi tycker om hennes ”uttryckande” om katterna på gården (Solgläntan) men skulle tro att det inte är något hon skulle kunna eller vilja ta till sig, ej heller ”publicera” i sin gästbok. Morr morr fräs på henne…

  1. Nej, tyvärr är de flesta bara ute efter att publicera ”gulliga” kommentarer. Eller så ändrar de bara sin text och fortsätter som förut… Med tio kattungar och okänt antal vuxna katter så kommer de dessutom upp i antal katter som krävs tillstånd för, och hur ligger det till med det, kan man undra? Risken är stor att katterna dessutom varken vaccineras eller avmaskas, om katthållningen inte är noggrannare… (Jag påstår inte att det är så, men att risken finns!)
   TassKram Wikki

  1. Ja, sorgligt… Den här personen blir säkert arg på mig, men jag kan inte hjälpa att jag reagerar. De kommer säkert att undra varför de får en massa anklagande mail. Men de får faktiskt stå till svars för sin egen text, jag är ju inte ute efter att kränka dem för något. Jobbigt.
   TassKram Wikki

  1. Kan man annat än sucka? *suck*
   Jag blir så orolig för de där kattungarna som borde vara ganska stora nu och springa omkring!
   NosPuss Wikki

  1. Man upphör aldrig att förvånas över kylan i omvärlden ibland, inte bara den som naturen just producerar!
   TassKram Wikki

 3. Wikki detta fick jag till svar! Måste dela med mig. 🙂

  ”Fick ett otrevligt inlägg av dig i min gästbok. För det första så försvinner inte våra katter. Vi hittar dem överkörda. De flesta katter kastrerar vi och låter en eller två honor få ungar som vi tar väl hand om. Blir de sjuka åker vi till veterinären och de får mediciner.

  De får gott om mat och har värmelampa på vinter etc. Vi älskar våra katter och sörjer mycket när en katt dör men det är omöjligt att hindra vissa av att gå ut på vägen. Vi har koll på varenda en. Däremot kommer det ibland vildkatter som äter och stannar hos oss ett tag för att sedan försvinna igen.

  Skriv inte saker som du inte har en aning om. Du vet väl inte hur det ser ut hos oss? Hur nära vägen går och hur vi har våra katter. Dålig stil att anklaga någon för något man inte har en aning om. Så NI får inga sjuka hemlösa katter av oss att ta hand om!”

  1. Det kan ändå inte hjälpas tycker jag att om man bor vid en så trafikerad väg att man i så fall ska tänka om och låta bli att ha katter! I alla fall om man är så krass att man föder upp dem just för att tänka på ett ”visst svinn”…
   Katterna kan säkert vara älskade, väl fodrade och få veterinärvård etc – men oavsett det så ska de inte behöva dö ute på vägen?!
   Tycker i alla fall jag….
   *suckar* Wikki

 4. Undrar om de har tillstånd för att ha så många katter. Man behöver väl även ha tillstånd för att föda upp katter? Hörde att man behöver ha tillstånd för uppfödning om man tar två kullar ungar på en hona. Stämmer inte det?

  1. JOrdbruskverkets regler säger att tillstånd krävs för den som har tio eller fler katter äldre än tolv månader, till exempel har hand om egna katter eller håller katter på foder, den som föder upp tre eller fler kullar per år,
   upplåter tre eller fler katter per år, säljer katter från tre eller fler kullar per år av egen uppfödning, säljer tre eller fler katter per år från annans uppfödning.
   Man kan söka fram alla dessa regler på JBVs hemsida.
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *