Vi har alltid bälte på i bilen

Reser din kisse säkert?

kattbil

Det pratade vi lite om i bilen på väg hem till oss igår… Vi har sett många som åker med både ”vanliga” katter eller sin fina utställningskisse i en transportbur som bara står lös i baksätet eller lös i kombiutrymmet. Eller så sitter katten i knäet hos matte i framsätet, kanske med koppel?!

Varför är det så himla svårt att sätta fast bilbältet om kattburen? Barn och last spänns fast men inte levande djur? En enda riktigt häftig inbromsning och kattstackaren som är lös sitter som en mosad glass i vindrutan… Alternativt att en kattbur studsar runt i bilen med föga trevlig följd??! Och så ett viktigt tips: Spänn fast kattburen med öppningen åt sidan, inte framåt!

adackatt1
Du kan se hela Adacs krocktest här!

Så använd alltid bilbälte, alla resande kattkollegor! Be matte och husse att få träna på hela bilreseproceduren om du inte är resvan katt! Börja med att få följa med ut och gå lös bilen en stund när ni INTE ska resa någonstans! Låt en av dina människor sitta med i bilen och så kan du få en halvtimme-timme till att tassa runt i bilen och undersöka allt, lugnt och grundligt. Nosa under sätena, kolla i fönstren, få lite kattgodis och kel. Börja sedan att åka korta sträckor i transportburen, bara snabbt – få belöning och sedan komma in hemma igen. Få känna att alla resor inte går till läskiga veterinären!

Och en liten lista på reseråd:

– Ha alltid en kopia av kattens försäkringspapper med på resan! Behöver katten veterinärvård så har du snabbt försäkringsummer och kontaktvägar tillgängligt.
– Låt katten ha sele på sig redan vid resans start så att den inte rymmer när man behöver ta ut den t ex för att göra rent buren. Ha en ID-bricka på selen ”i fall att”…
– Ge katten åksjukepiller i god tid innan avresan.
– Låt inte katten äta för mycket innan bilåkning.
– Låt alltid katten åka i fastspänd eller fast monterad resebur! Anpassa allt efter kattens behov så att den får se ut eller ha övertäckt, beroende på vad som passar varje katt bäst.
– Ha lagom temperatur i bilen och låt fläkten blåsa på mediumstyrka.
– Släpp inte ut katten i bilen under färd! Stanna först!
– Stanna ofta och rasta, släpp in frisk luft i bilen.
– Lämna ALDRIG katten ensam i bilen!
– Kör lugnt och stadigt, se till att ha gott om tid, så slipper du känna stress, som påverkar katten.
– Prata lugnt med din katt.

slb

Bra att ha med: Hushållspapper, trasor, extra tidningar till buren, plastpåsar, en dunk vatten för dryck och för rengöring, reslåda med kattsand, kattmat.

Och som sagt: Gott om TID!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

21 reaktioner till “Vi har alltid bälte på i bilen”

 1. Vilka bra tipps! Vi är alltid kopplade på resa! Matte är jättenoga med det : ) Våran lillmatte är sjuk, förkyld så våran matte har inte så mycket tid för kommentarer : ( Kram och Gott Nytt år från Sven och Signe med matte Agnes

  1. Jag och Nova spinner höga kurr-healing på distans och hoppas de kommer till er lillmatte så hon snart mår bättre! Det är alltid jobbigt när småmänniskor blir sjuka, de förstår ju inte alltid varför det känns jobbigt i lilla kroppen! *tröstbuffar*
   NosPuss Wikki

 2. Jag spänner alltid fast bältet runt resburen med öppningen åt sidan, även när vi ska den korta 5-minutersresan till veterinären 🙂 Man spänner ju fast barnen i bilen så varför inte katten?

  1. Du är i så fall en ovanligt klok kattägare! De flesta sätter nämligen buren med öppningen i färdriktningen. men ju mer man sprider information om det där med katter i bälte, ju bättre!
   TassKram Wikki

 3. Min matte spänner alltid fast transportkorgen i sidled så att jag kan se henne – hon sitter vid ratten och jag ligger i korgen på sätet bredvid, ordentligt fastspänd och vadderad med en filt så att det inte drar (fast förstås inte så att jag inte får luft). Särskilt vadderar hon framåt, så att jag inte skall göra mig illa om vi krockar… det är väl snällt tänkt?

  Tass från Imma, abbemissa, som önskar er god fortsättning och ett gott nytt år!

  1. Ja du Imma det är ordning på din matte, det har jag ju redan förstått – hon vill verkligen er missars bästa hela tiden! Tror det är få missar som t o m har buren vadderad, det kan jag tänka! Ypperligt – blir guldstjärna i kattsäkerhet!
   TassKram Wikki

 4. Fastspända brukar vi vara men med burdörren framåt, vi får ändra på det. Vi brukar tycka att det är lite jobbigt med bilen i början och matte brukar vilja kunna klappa oss på tassen men det får vi sluta med.Matte läste att det bästa stället var på golvet bakom framsätet, stämmer det? Nosbuff

  1. Det finns ju lite olika idéer om det och värst av allt är ju att många burar är gjorda med fastsättningsställen bara framåt… så där finns det en del utveckling att fixa! Ja nere bakom framsätet ska vara bra, men hur många bilar får plats med en kattbur där, undrar jag – inte många! Vi får försöka puffa utvecklingen framåt ifråga om det!
   TassKram Wikki

 5. Svar: Egentligen har det mest handlat om att jag märkt att katterna varit lugnare när öppningen varit åt sidan. Katterna har fått bestämma helt enkelt 🙂 De kanske visste nåt jag inte visste 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *