Hur anmäler man vanvård?

Alla djur, katter, hundar och minsta lilla varelse som människan tagit ansvar för, skall ha den omsorg som deras livssituation kräver. Med ”deras” menar jag alltså djurens!

katter_vsters_st

Världen är tyvärr full av människor i dålig fysisk eller mental (Och tyvärr ibland också ren okunnig eller ignorant!) status, som väljer att ha djur fastän dessa personer inte har kapacitet, ork, förstånd eller kunskap att ge sina husdjur det liv och skydd som de har rätt till.

Tyvärr finns det somliga som anser att det är ”synd” att ta ifrån t ex en förståndshandikappad sin ”älskade katt” med argumentet ”hon älskar den ju faktiskt!” – att sedan katten inte fått mat på flera dagar, får dricka vatten ur toaletten eller inte fått sin toalåda rengjord på månader så att det är kattskit i hela bostaden, det glömmer man på något sätt. Jag kan faktisk inte försvara det behovet hos någon enda enskild människa! För INGEN katt vill bli behandlad så!!!

Jordbruksverkets regler anger tydligt vad som gäller för katters behov, och alla vi som känner till behovet av sund katthållning har också ett ansvar att anmäla missförhållanden till Länsstyrelsens Djurskyddsinspektör. Djurskyddslagstiftningen ställer nämligen höga krav på den som äger eller har hand om djur när det gäller tillsyn och skötsel. Länsstyrelsen kontrollerar både sällskapsdjur i hemmen och verksamheter med sällskapsdjur, alltså också hos privatpersoner när klagomål kommer in från allmänheten. Kontrollen görs i första hand oanmält, man undersöker om djuren mår bra, sköts väl, får tillräckligt med foder och vatten, om utrymmena är tillräckligt stora och rätt inredda osv.

_katter_hos_ring_i_torsby

Klagomål kan lämnas in anonymt, men tänk på att handlingar som Länsstyrelsen tar emot blir offentliga. På Katter-i-fokus finns den här tydliga tråden om hur man kan anmäla, innehåller jättebra tips och råd!

Du kan lämna din anmälan till djurskyddsinspektören via telefon, e-post eller personlig kontakt. Men tänk på att ofta tas anmälan på större allvar om man kan stå för sina uppgifter – var tydlig och dokumentera gärna med t ex foton! Mobilkameran är ett bra hjälpmedel.

Djurskyddsinspektören hittar du under den ansvariga Länsstyrelsen. Polisen tar också emot anmälningar på telefon 114 14.

kattbild

Vad du än gör, tveka aldrig att anmäla någon, i fall du vet att djur förefaller att fara illa. Det spelar ingen roll om det är närmaste grannen eller en dement släkting. Också för dessa människors skull kan det vara en god tanke att anmäla – jag kan inte dra alla sjuka eller äldre personer över en kam, för merparten är helt underbara kattägare – men ofta är de vanskötande människorna lika mycket i behov av hjälp som djuren… Det är den tragiska sanningen!

Och då har vi ett medmänskligt och medkattligt ansvar att ingripa!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

12 reaktioner till “Hur anmäler man vanvård?”

 1. Ja att hjälpa en person som annars inte klarar av det att sköta om djuret, det är fint. Men att låta ett djur lida och vifta bort det hela med ”h*n tycker ju så mycket om djuret ändå” – det är INTE fint.

  1. Både människor och djur ska ha den omsorg som deras situation kräver, och det är vårt medmänskliga ansvar att ordna, vi andra. För en vacker dag behöver vi själva hjälp…
   TassKram Wikki

  1. Det gäller att våga säga stopp! Anmäla det manser och att följa upp anmälan… Tufft ibland, särskilt om det gäller vänner och bekanta. Men inget djur ska lida!
   TassKram Wikki

 2. men vilka bilder, man mår illa. Jag ska kolla med dottern om hon vill ha en cyberkatt, är inte säker på att jag hinner sköta en sådan också…

 3. kanon vad bra att du tog med detta! Jag snor åt mig det:) Funkar inte det så länkar jag bara:) fattar inte varför jag har svårt att få en del saker att funka på bloggen idag..suck.
  jag har fått en jättefin present av Brittmarie och kattgänget idag! Kattens första bok! Jag blev så glad att kisse fick lite tårar i pälsen:)
  Han är ständigt hungrig den lilla undrar när jag ska försöka ge honom annat att äta? Han äter nu 40 ml och är knappt nöjd med det heller..
  Kram Jam o Spinn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *