Katten styr människan

finaltan

En ny forskning presenterad i ”Current Biology” visar hur katten genom att lägga en ett babyskriksliknande överljud i sitt spinnande eller jamande får larmet att gå hos sin människa, så att denna släpper allt och skyndar till kattens sida, för att tillfredsställa dess behov!

De nya rönen kanske förklarar varför katten har så stort utrymme i den mänskliga prioriteringsskalan…

”The embedding of a cry within a call that we normally associate with contentment is quite a subtle means of eliciting a response,” sade Karen McComb på University of Sussex i södra England. ”Solicitation purring is probably more acceptable to humans than overt meowing, which is likely to get cats ejected from the bedroom.”  Forskarna spelade upp ljudet av tio hungriga katter (Några på bilden ovan) för 50 testpersoner. Och även personer som aldrig ägt en katt ansåg att hunger-spinn var mer uppfordrande och mindre angenämt att lyssna på, än ett nöjt spinnande från samma djur. Dessa forskningsresultat sprids nu i denna stund världen över mellan katter och kattägda, och vi kan inte annat än le igenkännande och säga ”Går det åt 10 katter, 50 försökspersoner och ett knippe forskare för att berätta det vi redan vet?”

hippol3

McComb hade dock vissa problem att göra sin studie. Det visade sig att de 10 forskningskatterna inte alls ville spinna sitt särskilda jag-är-hungrig-spinn för främmande personer. Istället fick deras ägare spela in dessa läten i hemmen.Hon förklarade också att detta specialljud även kunde höras i det svagaste spinnande,  men ”but we think that cats learn to dramatically exaggerate it when it proves effective in generating a response from humans.” Svartvita Hippolythe var en av de spinnande katterna. *fnissar jamigt*

Här kan du se forskningskatterna och lyssna på spinn:
www.lifesci.sussex.ac.uk/cmvcr/Domestic%20cats.html

Dessa handlar alltså huvudsakligen om ”The purr, that makes people want to reach for a can opener just to make Fluffy stop. It’s obviously part of “Fluffy’s Master Plan (song) for World Domination.”  Så sant som det är sagt…

www.telegraph.co.uk/scienceandtechnology/science/sciencenews/5818410/Cats-purr-to-get-what-they-want-from-owners.html

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

7 reaktioner till “Katten styr människan”

 1. Svar på inlägg – Det får ni gärna göra!! Vad kul att ni gillar våra bilder!!! 🙂 Vi och matte blir jätte glada!! 🙂

  ps. Härlig bild längst upp på alla katterna 🙂

  Tass från Zeke & Hajen

 2. Svar på inlägg – Det får ni gärna göra!! Vad kul att ni gillar våra bilder!!! 🙂 Vi och matte blir jätte glada!! 🙂

  ps. Härlig bild längst upp på alla katterna 🙂

  Tass från Zeke & Hajen

 3. Det som var lite tråkigt i nyhetsrapporteringen om denna forskar-rapport, var att dom fick det att låta som om katterna liksom var medvetet manipulativa. Många människor tänker ju så om sina djur, att dom medvetet kan sitta och spinna planer och manipulera folk… och det brukar sluta med att djuren också får mycket SKIT från människorna när dom har gjort nåt i människornas ögon oönskat, eftersom människorna tänker att djuren gjorde det medvetet för att j-as. Tror att våra husdjur generellt skulle få det bättre om folk slutade att tillskriva dom massa manipulerande avsikter… Katterna lär sej väl att vissa beteenden leder till mat helt enkelt, det räcker ju som förklaring, man behöver inte dessutom tro att dom liksom sitter och skrattar bakom våra ryggar över hur lätta vi är att styra…

  1. Det grundläggande är väl den specifika sanningen att djur saknar ondska. De bara är. Det är människan som humaniserar djuren mer eller mindre medvetet.
   Tur vi har kloka människor som låter oss vara katter. Eller bloggkatter…
   Hm etisk dilemma där… Måste fundera!
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *