Hur sköter du kattlådan, människa!?

”Härtill är jag nödd och tvungen” plitade biskop Brask på sin Brasklapp ifråga om att han gjorde något han inte ville hålla med om i riksdagsbeslutet år 1517, och på så vis undgick han att halshuggas i Stockholms blodbad. Men riktigt så allvarliga saker skulle inte detta blogginlägg handla om, utan snarare om hur det är för en katt som är ”nödd och tvungen” av andra skäl att sköta sina behov inomhus i s k kattlåda, toalåda, litterbox – ja allt vad nu en kisses inomhusbekväm-lighetsinrättning kan komma att kallas!

freeride_cats

Somliga av oss uppskattar innetoan så till den milda grad att vi – fast vi är fria att gå utomhus och göra toalett på det sedan urtider kattall-männa sättet i en egen-tassigt krafsad grop i gruset eller gräset – hellre går in och ”gör”. Andra av oss katter ser kattlådan som något nödvändigt ont likvärdigt med badkaret/duschen… jobbigt alltså. (En och annan ”gör” i badkaret också, men det kan inte tillrådas!)

Faktum är att det är hos våra människor det ligger ett STORT ansvar att låta oss innekatter ha en decent toalettmiljö med fräsch kattsand, bakteriefri omslutande låda och ett rimligt antal katter per låda. Det finns t o m reglerat i jordbruksverkets regler!

asandcastle2

Så här står det i 3 kap 5 §: ”Om flera katter förvaras i ett utrymme utan möjlighet att gå ut, ska det finnas minst en kattlåda per två katter eller en så stor låda att den till ytan motsvarar en kattlåda per två katter. Kattlådan ska hållas tillfredställande ren. Kattlådorna ska hållas separerade från utfodringsplatserna, dock minst en halv meter från utfodringsplatserna.”

indexcatandtp1

Dessutom finns det allmänna råd till paragrafen: ”Kattlådan bör städas minst en gång per dag. Kattlådornas yta bör minst vara 0,12 m2 per två katter.”

Alltså, har du fler än två katter så ska de ha fler toalådor!

Sedan vill kisse ha en ren och städad låda! Annars kan du räkna med att få kattgjort både här och där i hemmet…. bara som en liten varning!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

7 reaktioner till “Hur sköter du kattlådan, människa!?”

  1. Jag jamar fullständigt med. Själv går jag hellre på lådan än att göra behoven utomhus. Detta uppskattas av både husse och alla grannar. Husse använder ibland något slags pulver som luktar så gott att jag nästan vill flytta in i lådan på heltid. *tass*

    1. Landet-katterna toar ute, men jag sköter mitt inne. Och matte är duktig, hon tömmer och diskar hela lådan ganska ofta. Det har hon lärt sig bra av katthemmet och Nova och jag älskar att få krafsa i precis helt nyskrubbad fräsh toalåda! *pussar matte*
      TassKram Wikki

  2. Jag jamar fullständigt med. Själv går jag hellre på lådan än att göra behoven utomhus. Detta uppskattas av både husse och alla grannar. Husse använder ibland något slags pulver som luktar så gott att jag nästan vill flytta in i lådan på heltid. *tass*

  3. Fick städa två kattlådor i helgen, trots att de är stora nog att klassas för att klara två katter, var o en. Allt för katternas glädje.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *