Kattblommor

liten_kissankello

Liten blåklocka, Campanula rotundifolia L. heter Kissan-kello (”katt-klocka” på finska. Det låter vackert! Bättre än det tråkiga svenska namnet! Den är vanlig över hela Norden och växer rikligt framför allt brokigt blomstersmyckade ”ängsbackar” och ”örtbackar”, som man kallar de varmaste och torraste delarna av den nordiska ängsmarken.

kattfot_vxt

Kattfot (Antennaria dioica) är en flerårig, krypande och revbildande som blommar på våren och försommaren i torr och grusartad jord, som vägkanter och diken. Den går jättebra att torka precis som eterneller, och doftar svagt men gott. Kattfot odlas också som trädgårdsväxt.

Kattmynta (Nepeta cataria) är faktiskt inte en myntasort. Det officiella namnet kattmynta och de mer lokala namnen ”kattlusta” och ”kattleka” kommer av örtens effekt på katter. Kattmyntan är älskad av de flesta katter.

catnipleavesflowers3

Den kan göra katter som galna, de rullar runt och dreglar. Detta beror på att ett ämne i kattmynta liknar ett ämne som även finns i honkatters urin. Hankatter har därför en benägenhet att bli mer uppspelta av kattmynta än honor. Hur mycket en katt reagerar på örten är individuellt. Det är kattmyntans grågröna blad som avger en karakteristisk doft när de krossas. Den kan vara ett tips för nyblivna kattägare att spraya kattmynta på klösträdet. Förutom katter så lockar den även till sig bin och fjärilar. Vanligast är en blåblommande art, men det finns även ljuslila och vitblommande kattmynta.

Vad finns det mer för kattblommor?

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

3 reaktioner till “Kattblommor”

  1. Matte har en sån där kattmynta i en ampel, även hon tycker den luktar kryddigt gott.
    Jag är såklart galen i den. Matte säger att hon såg en växt som hette kattsvans på blomsterlandet. Vet tyvärr inte mer än så.
    Nu ska jag se om jag inte kan ta mig upp till mattes ampel, haha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *