Flammande katt

är översättningen av det poetiska latinska namnet ”Ailurus Fulgens” för en liten eldröd varelse också känd som kattbjörn eller liten röd panda. (Några sådana finns att se i Parken Zoo i Eskilstuna, om du passerar där!)

ailufulgj

Den här lilla pandasläktingen är dock varken katt eller björn, utan en halvbjörn, och den enda i sin art. I Kina kallas den ”Eldräv” – ?? (hu?-hú), och det är inte svårt att förstå varför.

ailurus1

Kattbjörnen är svart på magen och orangebrun på ryggen. Den har en ganska lång och tjock päls, korta ben och mycket skarpa klor. Dessutom har den päls under fotsulorna för att kunna greppa våta och hala grenar i bambuskogen där den lever. En kattbjörn är inte mer än ca 25 cm i mankhöjd och väger 3-6 kg.  Den lever mest på bambuskott, bär, frukt men den äter också ägg och insekter.

pxailurusfulgenssyracusezoo

Ursprungshabitatet är Himalayas kyliga klimat, men när det blir för varmt söker den skydd i skuggan under träd. När kattbjörnen vilar balanserar den till hälften på och till hälften hängande på en gren. Den gillar också att rulla ihop sig och ta upp svansen som en kudde. Det beteendet känner vi katter igen – så namnet kattbjörn är ju inte helt fel.

ailurus2

Det finns fler likheter: Den tvättar sig som en katt! Först slickar de insidan av benet, sedan använder de benet till att putsa öronen och nosen. Och blir den arg så reser den sig på bakbenen samtidigt som den klöser med framtassarna och morrar, fnyser och väser. Plus att kattbjörnar lapar vatten precis som jag: De använder framtassarna, tar vatten på tassarna och slickar sedan bara av dem!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

4 reaktioner till “Flammande katt”

  1. heej jag undrar bara varför röd pandan klattrar i träd och hur dom gör det så lätt och vad äter röd pandan för nått

    från emma holter

    1. Hej Emma! Kattbjörnen eller röda pandan som den också kallas är en duktig trädklättrare som klättrar precis som en katt. Då kommer den upp i bambun efter sin favoritmat just bambublad. Men den äter ocksä fågelägg, insekter och smådjur. Du hittar mer information på WIkipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Kattbj%C3%B6rn
      NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *