Selkirk Rex – vet du vad det är?

simsalabimweeksb

En sådan här till exempel!

Jag citerar Renée Strand, uppfödare av S*Ayur-kittens:

Selkirk Rex är en ny kattras i Sverige och den är fortfarande oerhört sällsynt i Europa. Det är en lockig katt som är medelstor till stor, kraftigt byggd med långa kraftiga ben och stora tassar. Selkirk Rex har en ostrukturerad päls som är tjock och tät med separerade lockar över hela kroppen, särskilt på halsen och svansen. Pälsen är mycket mjuk med en ”plyshig” känsla. Den förekommer i både kort och lång hårs variant, alla färger och mönster är godkända.

Selkirk Rex är mycket unik. De skiljer sig från andra kattraser och är fullkomligt olik de andra lockiga kattraserna som Devon och Cornish Rex samt La Perm.

daisy_

Selkirk Rex har ett lugnt temperament men är ändå lekfull. Det är en mycket sympatisk och tillgiven katt som trivs med människor. De älskar att vara med och se vad man gör och är ett utomordentligt sällskap för barn. Den kommer också bra överens med andra katter och hundar. Den anpassar sig väl till att leva inomhus.

Selkirk Rex är resultatet av en naturlig mutation som uppstod 1987 i Wyoming, USA. Det föddes en lockig blå-vit hona i en kull med rakhåriga kattungar, hon fick namnet Miss DePesto och är grunden för hela rasen. När hon blev vuxen parades hon med en svart perser och fick sex kattungar både lång- och korthåriga. Tre av dem hade lockig päls och resten hade raka pälsar. Den gen som åstadkommer den lockiga pälsen är dominant vilket innebär att det bara behövs en lockig Selkirk Rex för att få lockiga kattungar. Denna variant med en lockig och en rakhårig förälder ger för tillfället den mest rastypiska pälsen med en löst lockig effekt.

Selkirk Rex har utvecklats genom korsningar med perser, brittiskt korthår, amerikanskt korthår och exotic. Fortfarande använder man dessa raser i aveln förutom Amerikanskt korthår som man slutade att avla på 1997. Som ett led i aveln med de ovannämnda kattraserna så får man även rakhåriga kattungar som kallas för variant. Den rakhåriga varianten är värdefull för avelsarbetet men får inte ställas ut på utställningar. De har samma underbara temperament men saknar den lockiga genen.

Här kan du läsa mer om Selkirk Rex: www.rexunited.com/selkirk/selkirkabouts.htm

I Eskilstuna finns faktiskt Selkirk Rexen Hanna-Lena och hennes ungar

tageochteklaw

(Här är det Tage och Tekla som brottas under Hanna-Lenas uppsikt), varav en faktiskt flyttat till Örebro! Läs mer på deras hemsida: www.gammelmor.com/index.htm

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *