Den ultimata jul-kattboken

am_jul

”En katt till jul” av Cleveland Amory gavs ut 1989. Hittar du den på ett antikvariat eller bibliotek idag kan du räkna med en stunds speciell läsning. Originaltiteln är ”The Cat who came for Christmas”.

amory1

Det var julaftonskvällen 1977, snön låg för ovanlighets skull som vacker julkortssnö över Manhattan, och Cleveland Amory ställde upp för att hjälpa en kvinna, som arbetade med att rädda hemlösa katter, med att fånga in en vildkatt som höll till i en gränd, eftersom den riskerade att bli dödad. (Byggjobbarna där hade startat ett krig mot katten och kastade tegelstenar och byggmaterial på den.) När de väl lyckades hitta den smutsiga, skadade och magra katten bland soptunnor och bråte var det knappt ens en katt – mera ett spöke av en katt. Katten försvarade sig vildsint och rev sina räddare illa. Cleveland Amory hade aldrig haft en katt, men tog den ändå hem till sig. När han väl lyckats tvätta bort gatusmutsen visade det sig att katten var vit som snö med oerhört vackra ögon. Han hade inte hjärta att lämna ifrån sig katten till någon annan. Den fick namnet Polar Bear, kom att stanna hos Cleveland Amory och blev en inspiration till flera av hans böcker.

am_foto

Polar Bear förändrade hans liv för alltid. Cleveland Amory arbetade hela sitt liv för djurrättsfrågor och grundade Black Beauty Ranch, en plats för utsatta djur av många sorter. Tre böcker kom ut om Polar Bear och slutligen en samlingsvolym med alla tre böckerna:

am_compleat

Polar Bear var hans trogna följeslagare i femton år, och fick sin sista vila på Black Beauty Ranch. När Cleveland Amory avled 81 år gammal 1998 begravdes han bredvid sin älskade Polar Bear. På kattens gravsten står det ”Here lies beloved Polar Bear, the Cat who came for Christmas 1977-1992”. På hans egen gravsten står bara ”Til we meet again”…

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *