Nu ska ni får veta varför det har dröjt med nya inlägg!

Som de flesta av er redan vet så stänger Metrobloggen sina servrar nu i början av december. Det betyder att vi haft en begränsad tid att flytta över bloggen hit där den kan fortsätta utan att förlora allt vi redan skrivit genom åren!
jquery_countdown_clock

Runt den 18 november gjorde matte de första försöken att exportera bloggen – något som borde varit så enkelt som att klicka på Verktyg – Exportera – Allt Innehåll. Men det går inte. Nedladdningen börjar, men står sedan kvar på 0% (i upp till 8 timmar, matte prövade).

dis-cat-2-300x300

 

 

Försök att kontakta de ansvariga görs och ärendet vidarebefordras till den som kunde hjälpa. Tyvärr uteblev mer kontakt därifrån.

 

 

Men matte är envis och av en slump inser hon att hon kan exportera bloggen trots allt. En månad åt gången… Från oktober 2007 till juli 2016 så är det 116 månader. Men matte ger sig inte och på kvällen den 19 november är all text exporterad och importerad till min nya blogg. MEN BARA TEXTEN! Alla mina fina bilder då? frga2 MATTE!!!

Under en flik i Exportera hittar matte ett alternativ som heter Media. Då kommer nästa bakslag. Metrobloggen gick inte över till WordPress förrän mitten av april 2011. Och det är bara inläggen efter det som det är möjligt att exportera bilder ifrån. En månad åt gången… Mer importerande och exporterande av matte. Okej. Ungefär hälften av alla mina blogginlägg gick att komplettera med bilder. Matte scrollar igenom några sidor litet här och där och inser snabbt att NEJ!, alla mina bilder har inte följt med som de ska… De flesta har i och för sig hamnat i media-biblioteket, men de saknas i inläggen där de hör hemma. Och innan april 2011 så finns INGA bilder med alls. De existerar bara på den gamla sidan och kan inte flyttas med hjälp av exportprogram då bloggen inte är tillgänglig utan att logga in – så att spara ner den med ex HTTracker fungerar inte.

Min blogg vill inte flytta sig ordentligt! Mina inlägg är trasiga! Så mycket saknas! Vad ska vi göra, matte? Kommer min blogg försvinna?

”Vi ska rädda din blogg!” säger matte.

indiana_cat_posters__13574-1431412405-1280-1280
Indiana Cat till undsättning?

Och min fantastiska, underbara, duktiga matte sätter sig ner, öppnar min nya blogg i ett fönster, den gamla bloggen i ett fönster vid sidan och börjar gå igenom ALLA inlägg ETT OCH ETT!

Processen består av att öppna en bloggsida, öppna alla 10 inlägg i varsin flik med alternativet ”Redigera”, jämföra innehållet med motsvarande sida på den gamla bloggen, infoga bilder vid behov och spara inlägget igen. Inte så svårt när de saknade bilderna faktiskt finns i Media-biblioteket, litet mer pyssel när de ska sparas från gamla bloggen, laddas upp igen och sedan infogas på sin rätta plats.

Alla bilder i inlägg innan april 2011 måste först sparas från gamla bloggen, laddas upp i media-biblioteket och infogas på nytt i inläggen.

För att ge litet mer insikt i hur mycket jobb det handlar om så ska vi dela med oss av litet statistik från bloggen:

 • Det finns 9987 inlägg.
 • 5093 av dem kunde importeras helt eller delvis från gamla bloggen. Alla kontrollerades fortfarande ett och ett.
 • 4894 inlägg behövde bearbetas manuellt var för sig.
 • Det finns 8240 bilder i bloggen från innan april 2011.

Matte har spenderat all ledig tid de senast 16 dagarna med detta enorma arbete. Så här har arbetet framskridit under tiden (siffrorna innebär antal inlägg som är klara det datumet totalt):

pawicon3
20/11:  – 430
21/11: – 1100
22/11: – 1710
23/11: – 2600
24/11: – 3750
25/11: – 4100
26/11: – 4750
27/11: – 5400
28/11: – 6000
29/11: – 6500
30/11: – 7000
1/12: – 7600
2/12: – 8200
3/12: – 8800
4/12: – 9400
5/12: – 9987
pawicon3

Idag vid 16:30 så sparade hon det sista redigerade inlägget. Stora Matte ska göra en visuell kontroll också, det är tur att hon kan hjälpa mig med det för matte är helt slut. Hon började känna att det nog var möjligt att klara det här när hon kom över 5000 inlägg, även om det innebar att de svåra var kvar. Hennes högeraxel pajade någonstans runt den 1/12 på grund av överbelastning och monotont arbete. Vetekudde, värmeplåster och Voltaren togs till hjälp. Runt 3/12 började hon muttra osammanhängande om ”alla Stora mattes katt-gif:ar” och ”om hon ser en enda till så skriker hon!” (Ni ska få ett eget inlägg om sagda gif:ar senare) Hon räknar med att hon har suttit någonstans mellan 80-100 TIMMAR med bloggen! Uppe på detta så har hon jobbat som vanligt!

Min matte är min hjälte!

il_340x270-821349254_4q7a

 

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

20 reaktioner till “Nu ska ni får veta varför det har dröjt med nya inlägg!”

 1. Åh va din matte har jobbat hårt, hon är verkligen en hjälte. Puss till henne från mig.

 2. Förstå vilket jobb och vilket kunnande ni har visat, jag är s å imponerad, helt ofattbart för mig, som era dator kunskaper som latin, kramar om, från Hjärtat❤

 3. Men ojjam vilket fruktansvärt stort jobb!!!
  Vi är djupt imponerad, matte och jag.
  Och lite skakis… Vi skulle aldrig kunna rädda min blogg de flesta bilder finns bara kvar just där.
  Minnet i datorn räcker inte till alla bilder.
  Och matte är inte så duktig med datorer.
  Men vad kul att ni är tillbaka!!!!!!!!!
  Nospuss från Mimmi

  1. Matte insåg att om man sparar de flesta bilderna från bloggen så är de inte alls särskilt stora (mellan 20-100kb bara) så det kanske inte krävs så mycket för en back-up av bloggen trots allt!

 4. Men jösses du, katt, vilken kämpe din matte är! Starkt jobbat, och du har räddat så mycket som inte går att ersätta.

  1. Min Matte säger att hon nog är litet knäpp, men viktiga saker som man brinner för ska inte gå förlorade för att man inte ville jobba för dem!

 5. Sniffsniff ❤ och Skruttan ❤
  ojoj va din matte är duktig hon är bara bäst nospuss ❤ och ta nu hand om matte

 6. Jösses!!! Ja, din Matte är verkligen en hjälte som fixar allt det där :O

  Kramizzar och nosbuffar till dig och din matte!

 7. Oj, jamars vilket jobb! ?
  Matte vet, för hon har gjort samma sak med sin egen blogg en gång. Då var den bara en bråkdel så stor som Wikkis, och det var ett jättejobb. Matte orkade inte riktigt fixa det där med bilderna och alla smileys, så det är gluggar överallt i de gamla inläggen.
  Wikkibloggen har verkligen öppnat ögonen på matte (och husse) och alltid varit en pålitlig källa för all viktig information i kattvärlden, stort som smått, både i sorg och glädje. En viktig samlingspunkt för alla kattälskare. Här finns utrymme för alla och mycket värme och kärlek.
  Kram, jam och NosPussar!

 8. Eftersom vår matte är sifferblind fick hon något panikartat i blicken redan när hon började läsa upp ditt inlägg för oss… och så sa hon med en djup suck att ”ni förstår väl att om något sådant händer vår blogg kan jag faktiskt inte göra som Wikki Crew?” och ”Nåja, klosterlivet handlar ju om att släppa taget”… så nu håller vi katter alla klor vi kan för att vår blogg inte skall behöva räddas från utplåning så där som din. Och vi skyldrar svans för dina mattar, som är jamarduktiga!!! Tass från Majsan, abbemissa för klosterkatterna.

  1. Matte Miriam här: jag kan inte rekommendera upplevelsen till någon om jag ska vara helt ärlig. Jag satt 6-8 timmar varje dag och det var inte roligt i slutänden. Oftast så kan man flytta saker mycket smidigare om man får bra förvarningar – vi fick tyvärr inte den möjligheten så mitt åtagande blev litet extremt. Fördelen nu är att jag har mer kontroll och jag har redan ett par backups fördelade på ett par ställen så i värsta fall så förlorar vi inte mer än någon månad i framtiden. Och då ska något ha gått riktigt fel hos vår server-host först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *