Katter som blir varma och katter som faller

Just nu är det blaskigt väder, men sommaren har varit verkligt het i några omgångar, solen har gassat och luften stått stilla. Något som gör att människor optimistiskt öppnar ventiler, fönster, dörrar och allt de kan för att få någon lindring i tillvaron med en svalkande fläkt utifrån. För den katt som har en lurvig lång päls, som jag, kan det bli riktigt jobbigt på mer än ett sätt!

oKATTER KAN BEHÖVA SVALKA!

Under den värsta värmeperioden läste jag flera inslag på FB om katter som bara plötsligt hittats döda. Visst är vi katter värmeälskande men en spridd missuppfattning är att vi tål hur mycket värme som helst på grund av våra ursprung som ökendjur…  Har din katt ett hjärtfel eller är en av de katter som inte dricker så mycket som den borde, så kan värmen snabbt ställa till skada. Du hittar en hel trave fiffiga tips om att svalka din katt i det HÄR BLOGGINLÄGGET som jag skrev 2011 och som är lika gällande idag!

I synnerhet mycket unga, aktiva katter samt äldre katter och katter med kroniska besvär bör man hålla ett extra öga på när temperaturen är hög.

TILLGÅNG TILL FRISKT VATTEN!

Tänk också på att ofta byta vattnet i din katts skål, både de som finns ute och inne. I värmen bildas snabbt annars bakterier som kan påverka en känslig katt.

cooinda-cat-resort-cat-up-highKATTER SOM FALLER FRÅN FÖNSTER OCH BALKONGER

Mer än en fjärdedel av vårdbesöken på djursjukhusen runtom i landet så här års med skadade katter är relaterade till fallskador. Katter klämmer sig ut genom vädringsfönster, trillar från trappräcken och balkonger. Vår kära SnuffeFonden har fått agera i mer än ett fall där katter fallit från både 4e och 5e våningen!

Enligt lag ska balkonger högre upp än 5 meter över marken säkras med nät eller katt som vistas där på annat sätt skyddas från att falla ned. Sedan den lagen tillkom minskade förvisso antalet fallskadade katter, men det är fortfarande många som inte känner till den. Tyvärr är det också alldeles för många som tror ”Nej men min katt är så klok/feg/försiktig, den hoppar inte…” och så när de vänder ryggen till i ett ögonblick så händer olyckan. Katter är dessutom experter på att pillra upp vädringsfönster, lossa dåligt fästade nät eller peta upp dörrar som är lite på glänt. Eller klösa sönder nätfönster i bräckliga material – klor är så vassa!

Att katter klarar höga fall är något av en myt – om de har tur och fallet dämpas av något eller att de landar i en buske eller något som fjädrar, så kan skador kanske bli lindriga. Men utöver ben- och käkfrakturer är inre blödningar, hjärnskakning, spräckt urinblåsa och mjälte vanliga. Att rädda sin katt efter svåra skador blir både kostsamt och plågsamt, och det är inte säkert att kattförsäkringen täcker skadan om det visar sig att kattägaren slarvat med säkerheten.

Alla katter har inte nära till marken som min kompis Måns:
Hoppa-ut-785x520

En annan fara är vikfönster som katter försöker klämma sig ut genom – de kan bli en livsfarlig fälla där katten blir hängande hjälplös. Här är en tydlig illustration av hur det kan bli:
a1eE37w_700b

Sommaren är härlig men med din hjälp kan den bli både säkrare och behagligare för din katt om du eliminerar alla faror: Kattsäkra alla öppningar!

Och glöm inte att försäkra din katt – det lönar sig garanterat!!! Tass på er!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *