En viktig dom har fallit!

”Göteborgs Katthjälp har fått rätt i en dom i förvaltningsrätten i dag. Rätten sågar Länsstyrelsen och Jordbruksverket jäms med fotknölarna när det gäller deras förelägganden om att kojor ska ha ståhöjd och att TNR metoden skulle vara olaglig i Sverige. Den här domen har ett stort värde för våra skygga och förvildade katter.” stod det i ett mail som jag fick tidigare idag. Det ledde till en vild lyckodans:

På Göteborgs Katthjälps FB står att läsa:

** VIKTIG DOM FÖR SVERIGES SKYGGA KATTER!**

Igår fick vi ta del av en viktigt dom från Förvaltningsrätten angående en liten Trap Neuter Return-koloni . Göteborgs Katthjälp har varit behjälplig med att fånga in och kastrera katterna år 2008 och har sedan dess varit behjälplig med volontärinsatser om så behövdes. Kolonin sköts av flera mycket engagerade människor och katterna är friska och välmående.

Länsstyrelsen har sedan 2010 bedrivet jakt på denna TNR-koloni. Trots att länsstyrelsen genom ett tretal kontroller och några lösa besök inte har kunnat konstatera att katterna på något sätt är misskötta eller att miljön skulle vara olämplig för katterna har det utfärdats två förelägganden. Första föreläggandet återförvisades av Förvaltningsrätten till länsstyrelsen pga. formella fel från länsstyrelsens sida. Även Justitieombudsmannen har yttrat kritik till länsstyrelsen vad gäller handläggning av ärendet.

Inget av detta stoppade dock länsstyrelsen som, utan något som helst lagstöd, envist fortsätter lägga skattebetalarnas pengar på att förfölja dessa katter och de som bryr sig om katterna. Även Jordbruksverket har deltagit i jakten och går däri så pass långt att man ställer upp skrivelser som inte har stöd i lag eller vetenskap, och där man ”förbiser” gällande föreskrifter, men som däremot stödjer länsstyrelsens försök att kräva helt ogrundade krav som strider mot alla förvaltningsrättsliga principer.

Igår kom äntligen domen och Förvaltningsrätten undanröjer Länsstyrelsens föreläggande i sin helhet! Det är ett väldigt glädjande besked för denna lilla TNR-koloni men även för TNR-metoden och skygga katter i allmänhet. Förvaltningsrätten kommer i sin dom fram till att TNR-metoden som den tillämpas i denna koloni är helt förenlig med djurskyddslagen och att de kattkojor som katterna bor i ger katterna ett fullgott skydd mot väder och vind enligt djurskyddslagens bestämmelser.

När det gäller Länsstyrelsens krav på ”hanterbarhet” av katter anser domstolen att det är ett otydligt krav som saknar koppling till ett konkret mätvärde – och att en efterkontroll av om ett sådant krav har uppfyllts kommer att vara helt godtyckligt. Detta är ett mycket viktigt konstaterade eftersom 1000-tals katter runt om i Sverige avlivas årligen p g a att man ställt detta godtyckliga krav på ”hanterbarhet” som saknar stöd i lag.

Du kan ladda ner domen här: http://jagstodjer.goteborgskatthjalp.com/images/dokument/domavidentifierad.pdf
Mer info om just detta ärende och vår tvist med Länsstyrelsen: http://jagstodjer.goteborgskatthjalp.com/

klapp
På bilden ser ni två av kolonins katter som låter sig klappas av en av matarna.

Mjau, hoppas detta domslut kan vara vändpunkten för många års kamp att som katt bli värdigt och korrkt behandlad inför Lagen!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

12 reaktioner till “En viktig dom har fallit!”

 1. Äntligen!! Nu är det bevisat att vare sig länsstyrelserna eller Jordbruksverket har fog för sitt handlande. Ska vi dra det långt så har de faktiskt blivit inkompetensförklarade när det gäller hanteringen av skyggare katter. Applåder för de domare och sakkunniga som genom sitt kloka domslut hjälper dem som hjälper de skygga katterna att kunna argumentera med mycket råg i ryggen! Det här var det bästa besked vi kunde få. 🙂

 2. Låter som ett mycket glädjande besked för alla katter i nöd och för människorna som kämpar för att försöka hjälpa dem. Måtte det få gälla i all framtid!
  I dag presenterar vi Frasses små efterträdare Simba och Tasse! De har ett stort arv att förvalta <3
  Kramar och tassklappar

  1. Mjau, med så fin matte så kommer de att få det bästa stöd som tänkas kan att bli kloka små kattgossar! Och salig Frasse kommer stolt att hålla en skyddande tass över dem, var så säker! *svansdans* NosPuss Wikki

  1. Mjau, ett viktigt steg i hittekattshistorien – och måtte ett överklagande möta samma mur av motstånd! TassKram Wikki

 3. Bästa starten man kan få en Fredagkväll! Nu är det upp till Zlatan att avsluta den 🙂

  Hoppas denna dom kan leda förändring av synen på TNR hos våra Länsstyrelser och dess behandling ov oss skygga katter.

  Good Job, Göteborgs Katthjälp!

  Tassar Solise (lite tagen efter dagens tur till vet för vaccin.),Vilda,Elvan(som är omedveten om att det är hans tur nästa fre) o akutkissen Aqua.

  1. Fredagen fortsätter bra! En mager kattkille med väldigt välhängd kulpåse infångad. Det blir kastrering så fort han fått äta upp sig lite. Tass-5!
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *