Tusen TassKramar till Arvikapojken! ♥

Det var en sjundeklass ute på lektion som upptäckte katten som fallit i kanalen och inte kunde ta sig upp igen själv, då kanalkanterna är av sten och väldigt branta. Arvika Nyheter skriver: ”En elev i sjunde klass på Kyrkebyskolan blev dagens hjälte när han räddade en katt som ramlat i Sävsjökanalen. Själv fick han dras upp av räddningstjänsten.”

Heder till dig, grabben! Hjältemodigt att klättra ned i det kalla vattnet – pojken lyckades hjälpa katten upp men kom sedan inte upp själv och nådde inte heller den stege som skolpersonalen sträckte ned, så räddningstjänsten fick komma och fiska upp honom med ett rep. Jag spinner massor av värme till dig så att du inte ska bli förkyld! Nästan trekvart i iskallt vatten måste ha varit riktigt läskigt!!!

Men en eftertanke:
Tänk att det ska vara ett barn som gör hjältedåden?
Var fanns de vuxna som borde ha fixat detta?

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

22 reaktioner till “Tusen TassKramar till Arvikapojken! ♥”

 1. Till skillnad från ett barn, som handlar instinktivt, så tänker för det mesta en vuxen efter och gör en kalkyl över riskerna. Det var en gång en man, som överfölls av rövare. Två personer passerade förbi och gav olika rationella skäl varför de inte hjälpte. En tredje stannade, plåstrade om mannen, hjälpte honom till ett värdshus. Gav pengar till värden och lovade att betala mer på tillbakavägen om det behövdes. Det var han som var den mannens nästa. Så fick pojken här ovan vara en katts räddare. Det bådar gott för framtiden…

  1. Mjau, det bådar gott. Barns hjärtan är också så rationella – katten behövde upp, han hoppade i. Och förlitade sig på att resten skulle ordna sig sedan. Vi kanske skulle behöva våga hoppa lite oftare? NosPuss Wikki

 2. Wikki det var det finaste vi läst! Tänk en så ung pojke som visar sånt mod, struntar i vad andra tycker och räddar katten. Den pojken måste ha fått en bra uppfostran. Vi spinner av glädje!

  NosPuss för denna fina historia! Sven och Signe

 3. Hejsan svejsan,Ville bara skriva att jag var en av de tre pojkarna som räddade katten och katten är nu hemma och myser.
  Min modiga vän som gick ner i vattnet hälsar tack så mycket för att du uppskattar vad han gjorde, För på skolan efter händelsen fick vi alla tre utskällningar pga att vi tog ett eget initiativ och missade halva skoldagen.
  Så det värmer att höra att ni uppskattar 🙂

  // Philip

   1. Men lärarna gjorde helt fel på skolan.
    När jag sprang tillbaka till skolan och hämtade en stege och berättade vad som hänt så reagerade ingen vuxen på skolan och ingen hjälpte till.
    Men som tur vad som kom det en person med hund som ringde 112.
    Men våran skolan kom undan lindrigt eftersom dom ljög när journalisterna intervjuade dom så tog dom all ära från mig och den andra killen och sa att det var dom som reagerade, Tycker det är dåligt gjort.

    +

    Jag fick ett röstmeddelande av min fröken 40min efter att vi såg katten att katten kan ta hand om sig själv och att vi skulle komma genast tillbaka till skolan…
    Dålig stil…

    1. Mjau, nu blir jag riktigt ARG på din skolas lärare som inte har mer tankeverksamhet innanför pannbenet, mer empati för en levande varelses välbefinnande eller hyfs över huvud taget!!??
     Skolan har ju i så fall inte gjort NÅGONTING som de borde: De borde ha kommit er snabbt till hjälp, de borde ha värdesatt och stöttat ert engagemang för katten för det är så man som mogen och empatisk person SKA göra (Tänk om det är en lärare som trillat i vattnet nästa gång ”den kan ta hand om sig själv?”!!!) och de skulle ha varit ärliga mot tidningens folk! Att bluffa för en journalist brukar straffa sig på andra sätt…
     Jag blir så betryckt när jag hör att vuxna människor beter sig så här – både mot katter och mot ungdomar! Allt det här som skedde tycker jag skulle ha behandlats med respekt och hedrande!
     Tyvärr har katter så låg status i vårt samhälle. Människor gör just felet att tro att de ska klara sig på egen Tass. Men vi gör inte alltid det!
     Er skola borde be att få använda och implementera i sin undervisning ett fint arbetsmaterial från Djurskyddet som kallas REDE! REDE står för Respekt Empati Djur Etik (http://www.rede.se/press.asp). Det är visserligen riktat mot åk 5 men det är ett jättebra underlag för att starta jobbet med hur man förhåller sig till djur – det är nämligen känt att det påverkar hur man också är mot människor och andra framåt i livet! ♥
     Kanske ni tre killar skulle ta hjälp av era föräldrar och prata med skolan och säga åt dem att vi vill att vi får upprättelse, inte skäll – och vi vill att skolan LÄR SIG något av detta?
     Lever man utmed en älv/flod/vattendrag så ska man också ha respekt och kunskap om det – det finns en mängd saker som kan hända. Även här skulle en KLOK skola fånga upp och ta till vara situationen som bra underlag för sitt lärande!
     Philip, hälsa dina vänner att de gärna får kika in här och läsa de glada ord och det beröm som i alla fall vi i kattvärlden vill ge er!
     Fortsätt vara STOLTA och NÖJDA med den insats ni gjorde! Det är sådant som kallas CIVILKURAGE och som jag vet att ni kommer att ha nytta av resten av livet! Hälsa era föräldrar att de också ska vara STOLTA! Det står ju faktiskt följande i er skolas målpolicy, första stycket: ”I samspelet mellan vuxna och barn/ungdomar ska lärandet byggas genom att locka fram individens egen kreativitet och initiativförmåga och omsätta dessa i upplevelser som ger kunskaper och erfarenheter för framtiden.” De säger det ju själva???! Varför följer de då inte det fullt ut???! *ruskar på huvudet*
     Det kanske ”bara var en katt” – men det var ett levande väsen, som någon älskar och som också har rätt att få fortsätta leva! Vem vet annars hur det gått om ni tre inte ingripit – det vill jag inte tänka på!!!
     Återigen: Ni får massor av NosPussar av oss!
     TassKram Wikki

 4. Hejsan svejsan,Ville bara skriva att jag var en av de tre pojkarna som räddade katten och katten är nu hemma och myser.
  Min modiga vän som gick ner i vattnet hälsar tack så mycket för att du uppskattar vad han gjorde, För på skolan efter händelsen fick vi alla tre utskällningar pga att vi tog ett eget initiativ och missade halva skoldagen.
  Så det värmer att höra att ni uppskattar det han gjorde 🙂

  // Philip

  1. Mjau, jag kan lova att för oss som jobbar med att hjälpa katter som råkat illa ut på olika sätt så är detta ingripande något som vi betraktar som storartat, modigt och osjälviskt. Kanske är det så att era lärare/föräldrar skällde för att de blev rädda i efterhand – vuxna reagerar ofta så när de inser att deras älskade ungar varit i fara! Det blir en chock liksom…
   Jag är dock å kattens vägnar oerhört glad att ni tre tillsammans förstod att värdesätta och rädda dess liv – jag höjer min tass och gör katternas hedershonnör!
   NosPuss från bloggkatten Wikki med många kattvänner som instämmer!

  2. Jag vill bara säga att jag tycker det var bra och modigt att ni räddade katten. Jag förstår inte att ni blev utskällda. Om man slutar att vara modig och ha civil courage så kommer ju att samhället att bli bra mycket kallare. Förmodligen var de vuxna rädda för att något kunde ha hänt er.

   1. Mjau, kanske blev det istället så att lärarna/de vuxna inte ville förstå? Jag hoppas att de tänker om och tar upp detta till diskussion, för hela skolan kan lära sig något av det! Något om just civilkurage, ärlighet – och så kan man av bara farten träna livräddning, säkerhet och empati?!!! Ge skoleleverna i uppdrag att kika efter hur många livbojar det finns utmed kanalen? Skapa ett gemensamt uppdrag att bevaka dem så att de inte vandalliseras, kastas i vattnet i onödan – för en dag behövs de för att rädda en kompis?!! Det går att skapa så mycket BRA ur detta!
    TassKram Wikki ♥

 5. Hej Philip! Jättebra gjort av er. Om jag kunde skulle jag vilja ge er katträddarpris, från alla katter och djurvänner, som finns. Jag hoppas att ni fortsätter och gör insatser för djur som hamnar i nöd och inte bryr er i om ni än en gång blir utskällda av oförstående vuxna. Vi är fler på er sida, som är mot…

  1. Jag tycker att Philip och hans två vänner är de som handlat vuxet i den här situationen i alla fall! NosPuss Wikki

 6. Underbart gjort av Philip och kompisar! All heder till Er! Hedersmedalj! Det kommer att bli fina människor av Er som redan nu bevisligen är stora människor i hjärtat! Det bådar gott! Att måna så om ett utsatt liv är hedervärt!
  Fortsätt gärna att berätta hur det går för Er ungdomar och gärna om lilla misse också!
  Stor tacksam kram till Er!
  Tass!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *