Och gör inte en god gärning, för då får du Länsstyrelsen på dig?!

ystad

I drygt tio års tid har 80-årige Helge i Ystad matat några hemlösa katter på sin tomt på Buntmakaregatan. De har fått en kattlucka till garaget för att kunna komma undan kyla och vinterväder. Där är det bäddat med dynor och ett litet element håller dräglig temperatur åt dem.

Men nu har matningen lett till klagomål från grannarna, skriver Ystads Allehanda, och Helge har fått besök från kommunen, bl a av kommunjägaren. Kommunen i sin tur har kontaktat Länsstyrelsen som skickade ut ett par inspektörer i tisdags för misstanke om vanvård.

Länsstyrelsen noterade smuts i garaget, lukt i området, tar upp frågan om veterinärvård och tycker att kattmatandet ska upphöra. Helge finner det märkligt – han vill inte lämna sina skyddslingar att hungra, han har ju matat dem tre gånger per dag!  ”Jag har funderat på det, men det blir ju inte bra. Har man vant dem vid att bli utfodrade, kan man inte bara sluta med det utan vidare.” säger han. Egentligen anser han att kattbesökarna lever ett bra liv. ”De lever ett fritt liv utan att jag egentligen påverkar. Skyddsjägaren och djurskyddsinspektörerna menar att jag inte gör katterna någon tjänst genom att mata dem. Det kan man ju se på olika sätt. De får ett liv, och livet är ju härligt. Nu är det snart vår och då trivs de, precis som vi människor.”

Och det här är alltid dilemmat för den som matar en hemlösa katt – har du börjar utfodra den regelbundet är det att anse som att du tagit ägaransvar fullt ut för djuret. Att det inte är Helges fel att det går tiotals vilda katter svältande i området tas ingen hänsyn till. Att de övriga grannarna, till skillnad från Helge, negligerar och nonchalerar de stackars katterna reflekterar man inte heller över. Visst är det absurt?

Enligt kommunjägaren Ingemar Ohlsson (I en annan artikel) avlivas fler än 100 katter årligen i Ystadstrakten. Om inte folk slängde ut sina sommarkatter och inte godhjärtade personer som Helge ingrep, skulle läget vara annorlunda, säger han med ett krasst konstaterande: ”Hade folk slutat mata katterna, hade problemet löst sig av sig själv.”

Ett tiotal grannar har alltså skrivit under ett protestbrev om ”Helges” katter och skickat till kommunen. Ingen av dem verkar ha kommit på idén att själv hjälpa en hemlös kisse… Hur kan man vara så hjärtlös? Och skyddsjägaren tycker de kan svälta eller frysa ihjäl. Hur kan man vara så hjärtlös? Hur kan man vara så hjärtlös? Hur kan man vara så hjärtlös?

Det finns inget svar på min fråga, och mina tassar blir våta av tårar… Men tack, Helge, för din osjälviska tioåriga goda gärning!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

14 reaktioner till “Och gör inte en god gärning, för då får du Länsstyrelsen på dig?!”

 1. Jag tycker vi startar ett uppror eller nåt sånt. Det här ska inte bara skyfflas in under mattan. *slår med tassen* Fy hundan jamar jag bara. *Fräser*

  1. Mjau, vanligt hederligt kattvett som min kattmamma lärde mig, det tycks sånt där myndighetsfolk sakna?! Man ska handla med hjärtat, inte med kniven! *suckar*
   NosPuss Wikki

 2. Fruktansvärt! Så katter är inte mer värda än att gå en plågsam död till mötes? Hur tänker sådana människor? Har de ens ett hjärta?

  1. Mjau det är viktigare för dem att fastslå sina reglers giltighet och gällande än att rädda liv! Men katters liv har ju också ett värde???!
   TassKram Wikki

 3. Så arg och framför allt ledsen man blir! Att det ska anses bättre med ihjälfrusna eller -svultna katter, än att försöka hjälpa de stackars kissarna. De har ju varken bett om, eller förtjänat, att bli utslängda av sina tidigare ägare. Hoppas inte det blir tråkiga följder för Helge. Är man lika villig att skicka ut personal, om grannarna klagar på att sommargäster och/eller andra slänger ut sina katter, för att ta kontakt med de verkliga bovarna? Dvs de korkade människor som dumpar sina katter. DET hade kanske gjort att problemet ”löst sig av sig själv”. *suckar*

  1. Sen finns det folk som låter sina barn ränna ute vind för våg och vandalisera, skrika, störa och förstöra… *suckar*
   Katter ska ha rätt till liv och deras URSPRUNGLIGA ägare har ansvaret!! Morr!
   TassKram Wikki

 4. Sverige i ett nötskal, suck.. som privatperson tycks det vara olagligt att ta hand om djur överhuvudtaget,man blir så trött! Hoppas att han ”trotsar” lagen för vem ska annars glädja dessa små missar? KNAPPAST lÄNSTYRELEN………
  Kram Jam o Spinn

  1. Men med fler än NIO katter måste man ha tillstånd av samma LST. Så Helge ligger tyvärr risigt till – om inte någon granne vill hjälpa till med halva flocken. Varför ska det vara så svårt att visa lite TassVänlighet?!
   NosPuss Wikki

 5. Myndigheter:(:(:(:(
  Kattälskare :):):):)
  Jag blir bara f****annad på sådana som dels slänger ut sina katter när sommaren är slut och dels myndigheterna!

  1. Mjau, jag önskar att katterna kunde tala och berätta om vad de kommit ifrån så att rätt personer fick ta ansvaret!
   Sedan borde det finnas ett grundämna i skolan som heter djurkunskap, så kanske folk lärde sig att sköta sina djur?! *suck*
   TassKramn Wikki

 6. Hej kattvänner! Fattar inte hur vissa människor är skapta,utan känslor för levande kännande varelser.Inte undra på att vi har ett så kallt och otäckt samhälle.När människan inte stöttar personer som hjälper hemslösa-hungriga katter med lite värme och kunna gå in och vila.Och få mat.För mej helt obegripligt att vi har såna som klagar och skriver protestlistor om sånt.Vart är vi på väg? Som inte kan hjälpa till eller låta bli att klaga på dom som gör det.Hoppas detta kommer ut i flera stora tidningar och inte bara lokalt.Vi är många, många kattvänner över hela landet som synes med insamlingshjälpen till Katthemmet kompis.
  Blir så arg och ledsen när man måste läsa om såna människor som bara vill skapa otrivsel och förstöra för dom som hjälper och bryr sej om utslängda hemslösa stackars katter.

  Till Mir:
  Tycker mycket om din hemsida.
  Läst om ”Viktiga Kattsaker”…bara en,men jag bara grät,så jag vet inte om jag orkar läsa fler.

  1. Tack snälla Bitte för värmande ord i slutet på kommentaren. Det som står under ”Viktiga kattsaker” är väldigt rörande. Men ibland blir man stark av att gråta, av att bli berörd…
   TröstTassKram Wikki

 7. Nej, återigen blir man ilsken och ledsen! Varför inte hjälpa snälle Helge och hans kisar istället? Varför kan inte samhället visa uppskattning när någon bevisar sig ha ett STORT hjärta, ett hjärta som Helges, och ett patos att vilja göra rätt och hjälpa utsatta individer, oavsett art…? 🙁 Tänker på djurskyddsinspektörerna, vad har egentligen varit deras intetion när de valt utbildning och sedan arbete och arbetsplats? Kan man med tiden bli så avtrubbad och respektlös inför kattens (och andra djurarter) väl och rätt till ett liv…? Blir så ledsen över dessa människors hänsynslös- och grymhet, men så varm i hjärtat när vi upptäcker att det finns en hel ”hög” med katt- och djurvänner (som bl.a. du Wikki) som skriver och kommenterar här och gör sig hörda genom olika goda handlingar. Vi vill sända värme och styrka i massor till alla underbara katt- och djurvänner (och genuina människovänner…)!!!

  Tasskram och nospuss

  1. Å tack snälla Will och Bellatrix för de värmande orden!
   Mjau, men visst önskar man väl att all handling människor gör skedde utav godhet?! Jag tycker att HElge gör en beundransvärd och osjälvisk gärning, och borde ha Dagens Ros istället!
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *