Mera om maskar i magen

Vilka sorters mask fnns det? Det finns två vanliga typer av mask som kan infektera katter: rundmaskar och bandmaskar.

Den vanligaste rundmasken hos katt ser ut som tunna spagetti med en längd av upp till 10 cm. Rundmaskar smittar via ägg och larver i kattens avföring. Ägg kan under gynnsamma omständigheter finnas kvar i marken under flera år. Kattungar infekteras ofta under digivningsperioden – då smittan sker genom kattmammans mjölk. Både rund- och bandmaskar smittar lätt via bytesdjur. Möss kan vara bärare av rundmasklarver, samt är ofta mellanvärd av bandmask. Har katten gott om rundmask kan detta leda till diarré, kräkningar och dåligt allmän- tillstånd. Kattungar får ofta mycket mask vilket kan leda till en stor, rund mage och dålig tillväxt.

bandmask1

Bandmask hos katt avslöjar sig ofta i platta, vita, risgrynsstora segment som hittas i pälsen runt ändtarmen. Det finns flera olika typer av bandmask varav Taenia är den i vårt land vanligast förekommande. Utmärkande för samtliga bandmaskar är att de alltid har en mellanvärd, dvs masken behöver för sin utveckling passera ett annat djur.

pxcatrearexam

Du bör avmaska din katt regelbundet. Avmaskningsmedel finns receptfritt på Apoteket. En utekatt bör avmaskas ca två gånger per år, en jagande utekatt kanske upp till 4 gånger per år. Förutom vid dessa tillfällen så skall katten naturligtvis avmaskas så snart man upptäcker att katten har mask.

bandmaskleder

Även innekatter kan ha mask, eftersom du drar in jord som kan innehålla parasiter med dina skor. Det kan ju faktiskt även ha kommit in möss i lägenheter och på skyddade balkonger/uteplatser, som din innekatt fått tag i utan att du sett det, även om du bor på 7e våningen!Innekatter behöver enligt nya rekommendationer endast avmaskas om man märker att den fått mask, andra rekommenderar 2 gånger per år.

Här kan du läsa om hur man kan ta prov och testa om kisse har mask, men det kostar flera hundralappar tyärr. Vill du se läbbiga maskbilder så titta här!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

3 reaktioner till “Mera om maskar i magen”

 1. Du är gooo som informerar oss om detta underbara Wikki. Jag kan hälsa att Enya ligger nedanför tangentbordet och kurrar hon mår så mycket bättre nu:) Jag har länge undrat vilket avmaskningsmedel tror du folk använder mest? Själv använder jag axilur det är det som säljs mest i denna stora stad där jag bor:)

  Gillar din blogg skarpt! Hoppas du finner nöje i min också!:)

  KRAM!

  1. Oj vad du var morgonpigg! *spinn*
   Härligt att Enya mår bättre – puh! Sjukmissar är jobbigt!
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *