Karakal – en alldeles särskild katt

dsccaricel_a_big_kitty_cat_en_ca

I USA kan du få ha en karakal som sällskapsdjur – för bortåt 2500 dollar får du en unge! Men det är en hårdhänt katt som tyr sig endast till en enda person, och om inte denne är i närheten kan karakalen livsfarligt sätta klorna i det mesta som närmar sig, såväl barn som husdjur som den inte rört annars. Med sin sträva tunga kan den dessutom lätt slicka köttet av benen…

karakal

Den afrikanska karakalen, även kallad ökenlo, är dock en underbart vacker katt, och räknas till de små kattdjuren ”Felinae”  men är underfamiljens tyngsta medlem. Karakalen är lite lik lodjuret men är närmare släkt med servalen.

Kroppen är omkring 65 cm lång, svansen omkring 30 cm. Kroppsvikten är omkring 15-20 kg, honor något mindre. Benen är längre ben än på lodjuret. Pälsen är enhetligt färgad, i rostrött till ljust brun, med markeringar i ansiktet och på öronen. Den är extremt tät för att skydda mot den bistra nattkylan i dess habitat. Tyvärr har den jagats hårt för denna vackra päls, och är på vissa håll fridlyst, på andra betraktad som fredlös skadegörare på tamboskap.

kara
Karakalens öron har ett fascinerande utssende: De långa örontosarna fungerar som kamouflage eftersom de liknar gräset i vilket kattdjuret jagar! Hörseln är extremt god och hjälper ökenlon att lokalisera sitt byte. Artens namn kommer av turkiska ordet karakulak som betyrder ”svart öra”. 

https://youtu.be/lKVSNJRx9Q4

Ökenlon lever i torra stäppområden och halvöken i Afrika, västra Asien, Turkiet och Indien. Med sina långa ben och snabbhet jagar den småvilt, upp till storleken av mindre gaseller eller ung struts. Arten är anmärkningsvärt kinkig med födan, äter normalt inte inälvor och rensar bort päls från större byten men äter normalt fjädrar på mindre fågel och har inget emot att äta gammalt kött. Karakalen slår med otrolig snabbhet gärna fåglar i flykten, ibland mer än en i taget, och är en god hoppare och klättrare. Genom att den av rätt människor lätt låter sig tämjas, har gjort att karakaler dresseras och används vid jakt.

kitten_kar

En karakal kan leva i upp till 12 år i frihet, upp till 17 i fångenskap. Honan får som regel 2-3 ungar efter en dräktighetstid av 70-78 dygn. Det lär gå att göra korsningar med tamkatter – men nog är originalet utan sådana påhitt det bästa?!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

13 reaktioner till “Karakal – en alldeles särskild katt”

 1. Vilken häftig katt! Den påminner ju faktiskt om ett Lo djur!
  Men jag skulle inte byta Slumpen mot någon annan ras:) Soprasen gillar jag:)
  Kram Jam o Spinn

 2. Fantastiskt vackra är dom… när jag var barn hade jag en period då jag jämt och ständigt ritade karakaler (hade en djurbok med foton på bl a denna art). Men jag tycker det är himla bra att man i Sverige har lagar över vilka arter man egentligen får ha som husdjur. Seriöst, hur bra tror ni en karakal trivs själv med att leva tam-liv? Den är ju knappast avlad för att trivas med detta… Förutom då det faktum som du nämner i texten Wiki, att den lätt kan bli farlig.

  1. Ja när jag googlade på Karakaler såg jag läskiga bilder från ”big cat”farmer i USA där man plottrade ihop ozelot, puma och karakeler och sålde till ”kattälskare”… gick så braatt ha i lägenhet???! *suck*
   Vilda djur ska få vara vilda – eller i sådan miljö att de behåller ett sunt liv!
   TassKram Wikki

  1. Inte jag heller… tänk vilket enormt klösträd den skulle behöva ha. För att inte tala om sandlåda!
   TassKram Wikki

  1. Ja vill man ha en riktigt stor katt så är nog en coon sundare alternativ! De som har karakaler till jakt i dess hemland har ju dessutom andra möjligheter. Här i Sverige skulle den bara vara ledsen!
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *