Att vara hjälte… och konstgjord andning!

Ibland blir en katt, en hund eller en människa utpekad som hjälte, efter att med risk för sitt liv ha räddat någon annan. Men vad gör någon till en hjälte egentligen? Oftast är det alldeles ytterst vanliga och ordinära personer eller djur, som utför mirakel. Och de gör det just bara därför att de råkar vara på plats när något händer:
”Jag var ju den enda som såg det, så jag sprang in och bar ut den gamla damen ur elden…” säger en 16-årig kille. ”Hon hade ju dött annars!”

Osjälviska och utan tanke på faran för egen del, rusar räddaren ut i det farliga, räcker ut handen och – blir hjälte…

Här är en av mina hjältar:

https://youtu.be/qpLMgr1zdmc

Brandmän kanske blir hjälter oftare än andra med tanke på sitt yrke… Den här mannen heter Al Machado, och har just burit ut en medvetslös randig angorakatt ur ett brinnande hus. Redan på vägen ned från andra våningen i det brinnande huset förstod han att det handlade om viktiga sekunder för kattens liv och började ge den konstgjord andning, och sprang sedan fram till ambulansen där den fick syrgas. Några hundar som räddats ur huset fick också hjälp.

På filmen ser man hur brandmannen (i brandkläder) blåser luft i katten, och sedan ett senare parti, när han (utan hela brandskyddsdressen) sitter hos den lilla katten som är kopplad till en syrgastub och börjar kvickna till i väntan på djurambulansen. På frågan hur det smakade att ge en katt konstgjord andning svarade Mr. Machado ”Like fur.”

Så här gör du konstgjord andning på en katt eller ett annat djur:

– Tänk på att blåsa försiktigt på små djur då de inte har samma lungkapacitet som du!

Lägg djuret på sidan och tryck hårt mot nedre bakre delen av bröstkorgen för att försöka stimulera andningen. Upprepa detta ett par gånger.
Om det ändå inte börjar andas ge konstgjord andning med hjälp av mun mot mun-metoden.
Dra fram djurets tunga, håll dess mun stängd med handen och sträck halsen.
Tag ett djupt andetag själv och forma din egen mun runt djurets nos.
Blås in luft i djurets näsborrar, eventuellt kan du ha en trasa framför.
Blås in så mycket luft att du ser bröstkorgen höja sig.
Ge djuret några snabba andetag först och blås sedan ungefär var tredje sekund och kontrollera samtidigt om bröstkorgen höjer sig, dock får den inte höja sig för mycket.
Stanna upp med jämna mellanrum och titta efter om djuret andas av sig självt.

heartcat

Fundera på om du kan det här nu?
Ta upp din katt i famnen och försök tänka ut hur du skulle göra dessa grepp om din katt skulle vara medvetslös och inte andas! Skillnaden mellan att ha tänkt igenom dessa saker ”lite handgripligare” och att inte ha gjort det, betyder viktiga sekunder när man ska rädda liv!
Det är de sekunderna som en dag kan råka göra DIG till hjälte!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

12 reaktioner till “Att vara hjälte… och konstgjord andning!”

 1. Jo, läste en sådan där hjältehistoria idag om en 14-årig tjej som inte tvekade en sekund att dyka ner i en simbasäng för att rädda en 10-årig kille som bara försvann ner i djupet.

  Sedan skulle jag vilja säga att alla som jobbar på djurhem och tar hand om övergivna f.d (oftast) husdjur också är hjältar!

 2. ÄNTLIGEN!!! Här får man se att katten och hunden verkligen har ett VÄRDE! Gud vad man blir glad av sånt:) hade jag kunnat hade jag sökt upp brandmännen och bjudit hela gänget på tårta!
  Så härlig film:)
  Just det.. Jag har nu uppdaterat ang Julles tillstånd – Du kommer INTE TRO det!
  Jag har fortfarande svårt att ta det och kan nog bara skratta:)
  Kram Jam Spinn o Vov

  1. Ja se hundar… Undrar om det är någon extra processor i den där jyckens hjärna precis som i min?
   TassKram Wikki

 3. Finns även första-hjälpen-kurser där man lär sej ge hjärt-massage på hund/katt… fast jag har aldrig gått nån sån. Himla bra av brandmannen att reagera så snabbt iaf, alla hade nog inte tänkt på att rädda en liten kisse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *