Våga fotografera nära!

_620

Har du tänkt på hur många foton du ser dagligen, där egentligen själva motivet är en liten prick i fjärran? Bilder som skulle må bra av beskärning, dvs att man kapar bort det oväsentliga, eller av att fotografen tänker till lite i det som kallas bildkomposition?

(Jo då många bra bilder kommer till i en hast och av en slump, och en hel del kan fixas i efterhand med ett bildredigeringsprogram, men ofta måste man redan i ”knäppet” arrangera lite, eller åtminstone TÄNKA lite: Hur mycket av allt detta fungerar att ha med i bilden, varifrån kommer ljuset och hur slipper jag få med mina fötter?)

Men jag nöjer mig med att ge några goda råd om att komma lagom nära i en bild – när man fotograferar katter!

_619
Hela katten behöver inte komma med! Emellanåt kan du få magiska bilder med bara en halv katt, eller en katttdel! Våga prova! Hur underbart är inte ett skimrande kattöga, eller en viftande svans?
__mewtwos_guldsvans

Många moderna digitalkameror har en liten blomliknande symbol som innebär att man ställer om kameran till att komma riktigt nära motivet: Perfekt när man vill ta kort på småkryp, blommor eller en kattnos!

_2
Passa på att prova det på din katt! Ett gott råd: Använd instruktionsboken som följde med kameran – 70% av alla funktioner en bra digitalkamera har används inte, för att instruktionsboken ligger ouppackad kvar i kamerakartongen, som står i en garderob nånstans! Ta fram den!

På bilden ovan sitter tankfulla Semlan och tittar ut genom köksfönstret i mjukt vinterdagsljus, ingen blixt behövdes och kameran jobbade i autoläge bara! Det går att lyckas utan finesserna, men man ska vara stadig på handen och våga prova!

Lycka till!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

19 reaktioner till “Våga fotografera nära!”

 1. Vilka fina bilder! Nu fick matte lite nya tips på hur hon ska göra. Hon är lite seg ibland tycker vi och dessutom får vi röda ögon.
  Tass Dui och Deco

 2. Måste bara säga att Matte älskar dina fotolektioner. även om hon läst foto så tog de ju inte precis upp katt fotografering så hon har fått testa sig fram. Visst är det ögonblicksbilder som kan bli riktigt bra, som på den där Sixten slår till mig precis när jag ska ta leksaken, den var det verkligen ren tur att Matte knäppte. Tack än en gång för alla tips, vi ser fram emot fler. Tasskramar/ Puma och Sixten

  1. Oj oj tack så hjärtans för dessa vänliga ord *spinner* men Puma din mattes bilder är ju jättefina?! Hon är ju proffs?!
   TassKram Wikki

 3. Åhh, vilka jättefina bilder!
  Såna där bilder vill min matte ta också, men hon kan inte. Nu fick hon lite tips att öva på.
  Nosgos.

  1. Tack så jättemycket för berömmet! *spinner*
   Man får träna och man får sortera bort det som inte blir bra…
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *