Tåg-katten Tama

tama_tgkatt1

Det här är den japanska katten Tama. Hon är 9 år och jobbar som tågstationsvärdinna vid Wakayama Electric Railway Co på Kishikawa linjen i staden Kinokawa. När det japanska tågbolaget gick med stor förlust skaffade man en lyckobringande sköldpaddsfärgad katt som maskot. Och då japaner älskar just dessa katter, så var det en klok satsning.tama_head
Allt Tama gör är att sitta i entrén på Kishistationen i sin stinsmössa och posera för resenärernas foton.

Från början var Tama en alldeles vanlig katt som bodde vid matbutiken nära järnvägsstationen i en isolerad stad med några få tusen innevånare, det sista stoppet på en sviktande järnvägslinje. Men med sin mössa, ofta i en vinglig vinkel, lockar hon till sig turister från när och fjärran, och enligt en studie från Osaka University har man räknat ut att Tamas popularitet pumpat in minst 10 miljoner dollar i den lokala ekonomin! Och Tama fick nyligen sin titel ändrad till “super-station-master”. Vilket kattliv!https://youtu.be/r6JCbmrAjyk

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

11 reaktioner till “Tåg-katten Tama”

  1. Hon är ju en levande Maneki-Neko, snudd på gudomlig. Fast jag tycker hon ser rätt trött ut på en del youtube-filmer som jag hittat på henne… KAtter i Japan kan få stå ut med lite annat än vad jag och Madame får… Kläs ut väldigt mycket t ex. Fas jag skulle inte ha nåt emot att tjäna 10 miljoner dollar?
   TassKram Wikki

 1. Åså säger de att katter inte gillar uppmärksamhet. Vilket underbart liv för en katt, och känna att man gjort en massa nytta i sitt liv med 🙂

  1. Undrar om Tama verkligen tänker så… hon kanske hellre skulle vilja vara en vanlig katt? Men hon förtjänar sin sardin. Hoppas bara hon får vila också…
   TassKram Wikki

 2. Jag tycker kissen har ledsna ögon.
  Den vill nog mycket hellre få gå ut och jaga möss och sedan komma in och gosa lite i knät på matte/husse. Det där är inget värdigt kattliv.

  1. Jag håller med dig – katten Tama ser inte lycklig ut… Hon förstår inte varför hon måste vara utklädd och sitta kopplad på en piedestal… Jag tycker synd om henne…
   NosPuss Wikki

 3. Matte såg det programmet också. Hon såg inte glad ut, men har gett byn ett nytt liv. Kanske ogillar hon bara mössan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *