Om det börjar brinna – ?

Har du funderat ut hur du hanterar din katt – och din familj – om det börjar brinna där du bor?

På en lägenhetsdörr i ett hus intill finns det en skylt:

drrskylt2

Tänk efter före. Du kanske är aktsam med eld men hur är det om det brinner hos din granne en trappa ned? Ja tänk efter!

Prata igenom med din familj vad man ska göra, vem som ska göra vad och vart man ska ta vägen, om det skulle bli så illa som eldsvåda: Vem tar barnen, vem tar katten, vem larmar, vem släcker? Om man tränat in ett scenario så behöver man inte springa som förvirrade lämlar runt varann och det går fortare att rädda vad som räddas kan! Kom ihåg regeln ”Rädda, larma, släck!”.

Ha en brandsläckare intill ytterdörren, men se också till att den fungerar, för vissa brandsläckare har ett bäst-före-datum som garanterar släckförmågan. Och lär barnen och medboende att hantera brandsläckaren – visa hur man drar bort säkringen, hur man trycker igång och VAR på elden man sprutar. Har du en sådan släckare som inte går att fylla om och den börjar vara gammal, ersätt den – och ha lite brandövning med den gamla med familjen UTOMHUS.

Eld  är ett lynnigt levande väsen – och mycket farligt! Rökgaserna blir snabbt heta och giftiga. Det farligaste på elden syns inte – så se till att få ut alla så fort som möjligt, även om det kanske inte är mycket synlig rök. Liv ska räddas men det finns inga prylar i världen som är värda att någon brinner inne…

Och om du inte är hemma – en sådan skylt som den ovan på din dörr kan tala om för brandmän att här kan finnas levande varelser att rädda – de gör faktiskt det så långt möjlighet finns!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

11 reaktioner till “Om det börjar brinna – ?”

 1. Kanon ju.
  Gå in på min sida och nalla bannern för kattpolisen. En sajt som är ny och där man kan samla alla efterlysningar på sina älskade bortsprungna missar.

 2. Bra inlägg! jag och hunden har ett varsitt klistermärke på våran dörr. Trots att hyresvärden klagade fick mamma sin vilja igenom. *ser ytterst nöjd ut*

  1. Ordning och reda på din människa, bra Knasen! Jag ska tejpa upp egna sådana skyltar också!
   GodNattTassKram Wikki

  1. Mjau, det är ju så enkeklt att ha lite sånt genomtänkt! Som säkerhetskatt gissar jag att du kan instruera husse exakt hur skylten bör se ut! ♥ TassKram Wikki

 3. Det är alltid bra att förbereda sig för det värsta. Däremot kan det vara svårt för många katthem att ha ett bra brandskydd. Se vad som hände Katthemmet Kompis t ex. Tyvärr är det nog så att de flesta katthemslokaler inte är särskilt bra utformade i händelse av brand. Däremot kan man sätta upp regler på alla katthem, t ex att ingen öppen eld får förekomma på katthemmet, att inga elektriska apparater får vara igång när det är obemannat etc. Vi får bara hålla tummar och tassar för att inget sånt händer och vi får förbereda oss så mycket som det går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *