Varför tycks katthem, kattproblem och katthjälp vara kvinnofrågor?

fem18
Jag är ingen kunnig katt vad gäller genusperspektiv, jämställdhetsproblematik eller så… Inte heller har jag kläm på politik eller världens stora gåtor. Men kattvärldens frånvaro – kattHEMsvärldens i synnerhet – i samhällsdebatten bekymrar mig! Tänk att jag skrev om detta i november 2013 och samma malande ömma frågor är lika obesvarade ännu!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHör det ihop med att hela mediadrevet har fokus på bästsäljande idolkatter och söta kattungar, medan de akuta, mer praktiska och kattlådenära felina frågorna landar i samma dystra korg som human vård&omsorg, skola och andra utarmade sociala basfunktioner? Fast ännu längre ned, i botten under dessa??! Och bara är intressanta vid verkliga katastrofer som skapar tillfälliga rubriker…

Är det en aspekt som kunde knytas till genusperspektiv att hittekatter nedvärderas därför att det generellt sett är kvinnor som ansvarar för katthemmen och deras ideella insatser?  Har katthemsarbete blivit en förringad kvinnokamp, där kvinnors låga status är det påtagligt gemensamma bandet med katterna?

Och i så fall, hur vänder man trenden, förändrar synen på katter / kvinnor / kattkvinnor? Hur gör vi hittekattsentusiaster (Oavsett om vi är kille eller tjej!) för att bli respekterade för vår omfattande kunskap, vårt engagemang och vår outtömliga kamp för och kärlek till det mest utsatta och nedvärderade husdjuret som finns i vårt land?

Det går åt att gnaga vidare på dessa viktiga tankar!

fem21
PS. Ta nördbilderna med ett stänk humor. Men läs också mellan raderna…

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

4 reaktioner till “Varför tycks katthem, kattproblem och katthjälp vara kvinnofrågor?”

  1. Ja, tyvärr är det nog en blandning av att det är mest kvinnor som engagerar sig samt den låga statusen som katter tyvärr har. Har fått höra det där med ”crazy cat lady” om mig själv bara för att jag råkar vara kvinna och tycker om katter. Vi har TVÅ katter i vår familj. Sjukt att det ska nedvärderas så att värna om dessa små liv 🙁

    1. Mjau, det känns som att förringandet dessutom är etablerat ”Ja men det är bara en sådan där….” – visst är det snurrigt? Men om någon har fem uppsättningar golfklubbor och betalar dyrt för att ha dem i golfklubbens förvaringslocker, det är hög status?! Morr! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *