36 katter omhändertagna – men hur många får leva?

förfäradHelsingborgs Dagblad skriver idag om att Länsstyrelsen har beslutat att omhänderta 36 katter tillhörande en gammal man utanför Helsingborg. Det var vid en kontroll för en vecka sedan som de konstaterade att det fanns en hona med fem ungar och sex vuxna katter utomhus, samt femton honkatter och nio hankatter inomhus, där renhållningen var mycket eftersatt. ”Lukten av gödsel och katturin var så stark i huset att det sved i ögonen”, sade djurskyddsinspektör Linnéa Stålhandske. ”Miljön var en sanitär olägenhet”, skriver länsstyrelsen i sin kontrollrapport.

Det är förfärande och svårt att förstå varför LST väljer att bara komma och ta alla hans katter en gång vartannat år istället för att hjälpa den gamle att ta hand om sina katter väl… Ofta är det en oerhört komplicerad problamtik med bakgrund i mer än sådant som omfattar katterna. Och frågan är också hur det kommer sig att vissa personer kan vanvårda djur år efter år men inget görs – här har det alltså pågått i mer än fyra år??! – medans andra blir av med sina välskötta djur omgående och jagas av LST ända fram till självmordets brant?!!

Den här gamle mannen hade redan 2010 kontrollerats och fått ett föreläggande om att han fick ha max 9 katter. 2011 fann länsstyrelsen att han ändå hade cirka 15 katter plus ungar. Samtliga omhändertogs då. Något djurförbud blev det inte och nu 2014 hade mannen alltså åter många katter. ”I grund och botten är han en riktig djurvän. Han ville ta hand om dem, och så blev det så fel när de började föröka sig okontrollerat. Ibland kan det gå så här tokigt av ren välvilja.” konstaterade Linnéa Stålhandske.

En utredning om nytt eventuellt  djurförbud för mannen ska nu göras. Beslutet om att omhänderta katterna fattades i tisdags. Innan något sker med katterna ska djurägaren ges möjlighet att yttra sig i ärendet – men det behöver inte betyda att mannen har katterna kvar. Omhändertagna katter stallas ofta upp hos entreprenörer som sköter dem tills beslut fattats.

”Men generellt försöker vi alltid överlåta, sälja eller skänka bort de djur vi kan, det är huvudspåret. I vissa fall går det tyvärr inte, om djuren är sjuka eller har ett mycket svårhanterligt socialt beteende.” sade länsveterinär Leif Felton. Rent konkret kan det betyda att ett flertal av katterna redan kan ha avlivas då de bedömts som omöjliga att omplacera. Flera av katterna hade problem med ögonen, vilket inte är så märkligt om de vistats i ammoniakbemängd miljö. Överallt i bostaden ska det ha funnits katturin och avföring.

Hoppas nu att istället seriösa katthjälpare kan få chansen att ingripa!!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

4 reaktioner till “36 katter omhändertagna – men hur många får leva?”

  1. Wikki, jag känner mig så uppgiven när jag läser det du skriver. Inte minst för att det här bara är ett av hundratals fall varje år. Lst kan jaga folk för att det är mindre välstädat men kan blunda för den här typen av fall. Om man upptäcker en person som börjat samla katter, varför lägger man då inte mer energi på att följa upp detta fall? Man vet ju att det kommer att fortgå! Även om personen för djurförbud så kommer den inte bry sig om det för vederbörande ’vill ju väl’ och förstår ofta inte vad djurförbud innebär. Om det sedan inte blir inspektion oftare så är det dessutom riskfritt! Låt personen behålla ett par kastrerade katter, följ upp varje kvartal och se till att omplacera de övertaliga katter man hittar via organisationer som har erfarenhet av alla typer av katter. Hur svårt kan det vara, egentligen?!?!?

    Som jag ser det är det kunskap och vilja som saknas hos många av lsts anställda. Man är sig själv nog och vill inte inse att man inte kan vara expert på varje djurslag. Gjorde man det så etablerade man samarbete med dem som är experter, eller i vart fall mer kunniga än lst, för att verkligen kunna upprätthålla ett gott djurskydd värt namnet.

    Jag befarar att ett R.I.P är befogat för de flesta av de katter som du skriver om. SkaparKatten har kö framför porten som Pelle håller öppen.

    1. Mjau tänk om dessa katter fått en chans ändå – genom att alltsammans hanterats i rätt ände, för flera år sedan! Morr och sorglig suck! NosPuss Wikki

  2. Visst är det märkligt hur de agerar ibland, inte logiskt någonstans!Hoppas verkligen att katterna får en riktig chans till ett bra liv. Nosbuffar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *