Att ha civilkurage och respekt för livet

Vet vägraI gårdagens Aftonblädder berättas om veterinären Bozenna Montwill som vägrar avliva friska hundar och katter – och medvetet begår tjänstefel, med följd att hon har polisanmält sig själv!

Många andra länder har en betydligt mer styrd hantering av just husdjurs avlivande – i exempelvis Nederländerna ochTyskland är det förbjudet att avliva friska djur.

Bozenna kritiserar djurskyddslagen som tillåter djurägare att göra detta och varje vecka får hon samtal om avlivning av detta slag.

”Det handlar framför allt om katter och marsvin, men även hundar är vanligt.” säger hon. Skälet kan vara ekonomiska bekymmer, familjekris, allergi – eller att det är dags för semester. Djurägarenförsöker knappt ens att omplacera sitt djur. ”Det blir en enkel lösning att avliva…”

Enligt djurskyddslagen är det är helt tillåtet. Men Bozenna Montwill mår fruktansvärt dåligt av att tvingas avliva de här djuren. ”Min uppgift som veterinär är att rädda liv. Så nu vägrar jag. Många gånger går det att omplacera djuren i stället för att låta dem dö i onödan. Det borde vara förbjudet att avliva friska sällskapsdjur.”

Jag tycker att Bozenna är ett föredömligt praktexemplar som både människa och veterinär! Det är på det här sättet man ska ge röst åt de små som ingen lyssnar till – även en katt har ju rätt att få leva! TassHonnör för dig, Bozenna!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Att ha civilkurage och respekt för livet”

  1. Definitivt. Tummen ner för den andre, Torsten, som ser på det sättet på avlivning. Finns fler veterinärer som är på det sättet, att de inte vill avliva.
    Jag kan dock undra om det verkligen är ett tjänstefel att vägra avliva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *