Just det, låt bli djurbebisarna!

Min vän Slumpens mhatte Maria har skrivit en så bra och viktig text:

Kidnappa inte de vilda djurens ungar!

Som vilt­rehabiliterare tar jag tar hand om övergivna eller skadade djurungar eller vuxna djur som kan tänkas behöva hjälp. Jag får ofta samtal om att någon tagit in en ”övergiven” fågelunge som inte kan flyga. En del har haft fågeln i flera dagar trots att det är förbjudet att ha ­vilda djur inne i mer än 48 timmar utan tillstånd.

Varje vår sker samma sak. I dagsläget får jag cirka 60­–80 samtal per dygn om ”upphittade” djur, och det gäller främst fågelungar. Ni som ser att det hoppar en fågelungar på gräsmattan eller i skogen låt dem vara!

I boet kan de flesta fågel­ungar inte stå upp utan ligger hoptryckta och piper efter mat.Så småningom ska de lära sig att stå. Mamman puttar då ut ungarna ur boet för att de ska få träna benen, lära sig hitta mat och så småningom lära sig att flyga. De som ringer brukar säga: ”Jag har hittat en fågelunge som inte kan flyga!” Och det är självklart att de kan inte flyga om de inte lärt sig det!

Jag brukar tala om att ”flygskolan” sker i flera steg:
h21) De ska lära sig att stå upp.
2) De ska lära sig att hoppa.
3) De ska lära sig att flaxa med vingarna. I början kommer de kanske 10 centimeter, men så småningom kommer de längre och kan lyfta på egen hand!
Samtidigt som de lär sig detta ska de lära sig hur man hittar mat! Om vi människor lägger oss i deras flygutbildning tar allt mycket längre tid.

Man skyller ofta på att det finns katter eller hundar i området. Nu finns uppenbarligen vuxna fåglar där och de har ju överlevt. Vi kan ju inte kidnappa deras barn för att det finns andra djur i dess närhet.

Om man hittar en unge – ring oss innan ni plockar in dem! Detta sparar på våra resurser som kan behövas för skadade djur. Det underlättar också för fåglarna.
Kläth3tra inte upp och försök lägga tillbaka fågelungarna i boet igen. Mamman har ofta jobbat hårt för att få ner dem på marken.
Kom ihåg att ett staket eller en häck mellan fågelmamman och ungarna inte är något problem. Mamman ser till att de får mat.
Harpaltar får besök av mamman ett par gånger per dygn. Resten av tiden är de ensamma. Detsamma gäller rådjurskid, rävungar och många andra ungar.

Om ni är tveksamma så ring och kolla hur det är med just det djur ni sett, men ta inte in dem! Snälla föräldrar lär era barn detta så kanske vi kan minska problemet.
Sprid budskapet att inte kidnappa de vilda djurens ungar!

Tass på er!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *