Om det skulle hända – hur redo är du?

43748Ibland måste man agera snabbt – MYCKET SNABBT – när något akut inträffar. Har du koll på vad du ska göra, redan innan det händer? Förutom att lära sig allmänna ”Första hjälpen för katter”, så finns det sätt att förebygga bekymmer och spara viktiga minuter. Tänk igenom följande saker och följ råden, så kommer du att vara mycket bättre rustad för en akut kattkris:

1) Vet du var du har din kattbur för eventuell snabb transport till veterinären?

Tillhör du dem som vill ha den klumpiga kattransporten osynligt förvarad? Den kanske står intryckt under en massa kläder i klädkammaren, eller ligger ute i garaget/källarförrådet? Och vet övriga i din familj var den finns? Om du eller de måste få katten med dig i ilfart så är det knappast de ultimata platserna, eller hur?

SoggyCatHa din katts transportkorg stående redo vid en utgång! Gärna bäddad och klar: Ett lager gamla tidningar i botten, kanske någon eller några handdukar som bäddfyllning toppat med en mindre filt. Har du ytterfickor på din kattbur, stoppa ned lite engångsvåtservetter, och en ihopvikt plastkasse för skräp. (I botten på min transport, under allt gosigt att ligga på, finns en tät zipbag med kopior på mina försäkringspapper!)

2) Har du skaffat en ”beredskapsplan” om din resa till veterinären inte fungerar?

Vad gör du om bilen inte startar, tågen står stilla, bussen är försenad, vädret ställer till problem eller om du rentav inte hittar till någon lokal veterinärmottagning? Man har ju aldrig full kontroll på allt, och enligt lagen om alltings jäklighet så brukar en katastrof sällan komma ensam.

Försök tänka i förväg: Hittar du? Programmera in adresserna i din GPS. Eller åk vägen några gånger, så du lär dig den.

Om bilen sfddb30644a8910212b388d19711fce8ftannar, vilka kan ha möjlighet att skjutsa? Grannen, jobbarkompisen eller farfar? Skaffa dig ett nätverk som är standby, i förväg. Eller var finns tunnelbana/buss? Även om du normalt inte åker kollektivtrafik, så kan det vara praktiskt att ha lite koll på tidtabeller och hållplatser. Spara numret till taxi i telefonboken men kolla att de godkänner att transportera djur!

Var beredd om något händer längs vägen, som att fastna i snö eller annat hinder! Att bli sittande med en svårt sjuk katt i en trasig bil är en ren mardröm… Ha varma filtar i bilen, en ficklampa med BRA batterier, reflexväst, snöskyffel, väderbeständiga kängor. Och helst något som hjälper din katt att hålla värmen: Värmeflaska, värmekuddar. Om vädret är amburiktigt eländigt: Ring någon som kan ha information om när, var och vilken väg du åker, så att hjälp kan hitta dig om det skulle behövas.

Tips: Ta reda på om din veterinär kan komma på akut hembesök, eller om det finns någon annan veterinär som gör det! På en del orter finns djurambulanser/djurtaxi – ta reda på hur det är där du bor.

3) Din ordinarie veterinär har stängt och går inte att nå.

En del veterinärer lämnar ut ett larmnummer utanför kontorstid och hjälper sina patienter dygnet runt, andra har endast bestämda öppettider för att kontaktas. Ta därför reda på allt du behöver veta om närmaste jouröppna kliniker eller djursjukhus under tider som nätter och helger. Se till att du har aktuella telefonnummer inlagda i din mobiltelefon/adressbok/uppsatta på bra ställe. Ring – innan du startar resan – och berätta att du är på väg och varför, så de kan stå beredda att ta emot din katt när ni kommer!

4) Det är bråttom till veterinären men du lyckas inte fånga in katten!

Om din katt fått panik ochborta gömt sig på något svåråtkomligt ställe, så är det än mer viktigt att DU behåller ditt lugn och inte skärrar din katt ännu mer! Bekämpa behovet att skrika i förtvivlan, tvinga dig själv att andas sakta och lugnt, och inte visa din oro. Rör dig så behärskat och naturligt som du bara kan, var bestämt men inte arg. Lugna, avvägda rörelser och lugn röst betyder mycket.

En del katter biter och klöser i smärta och rädsla. Att ha ett par kraftiga arbetshandskar liggande på ett lätt tillgängligt ställe kan ge dig chans att hålla katten utan att bli skadad själv – en beredskap som är enkel men trygg för dig själv om du vet att din katt kan reagera med klor och tänder.

5) Ha en lagom kontantkassa hemma för nödsituationer!

Det kan ju även vara du själv som plötsligt behöver pengar för att lösa en akut kris!

Så TÄNK EFTER FÖRE! Tass på er!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

4 reaktioner till “Om det skulle hända – hur redo är du?”

  1. Jag förvarar min kattbur i bilen. Då kan jag även vara redo om jag hittar en katt utmed vägen eller för den delen något annat djur som behöver hjälp. Varit med om det en gång. En rävunge!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *