Goda skäl att snarast uppsöka veterinär akut

Mycket ofta döljer en katt sina sjukdomssymptom väl, ibland även de rent alarmerande, och ägaren märker det inte förrän den är allvarligt sjuk. Veterinärer träffar ofta kattägare som är helt förkrossade över att ha missat sin katts svåra sjukdom, och anklagar sig själva för kattens tillstånd. Men nu är det så att det sitter ingen larmlampa som börjar blinka rött på oss katter, och hur ska en vanlig husse eller matte kunna tolka en katts signaler om krämpor som de inte ens vet existerar?! Eller se symptom som är så otydliga att t o m en veterinär kan missa dem?!

Cat_DoctorDärför är det viktigt att inte nonchalera även vaga symptom, som kan vara början till ett mer omfattande hälsoproblem! Ju tidigare man ser dem, ju större är möjligheten att allt ska gå bra! Och om du är tveksam, ring en jourhavande/tjänstgörande veterinär för rådgivning, eller uppsök en akutmottagning för en undersökning! Det kostar för all del alltid något, men är bättre än att avvakta för länge och förlora chansen att göra något för din katt!

Märkligt nog tycks katter bli sjuka just på kvällar och helger, men förklaringen är att de är blir lika sjuka övrig tid, det är bara det att helger, lediga dagar och kvällar är den tid som du är hemma hos dem och kan få syn på problemet…

Men en lista på sådana tillstånd, som man omedelbart bör ta katten till veterinären för, kan göra dig lite mer medveten om små signaler som kan vara värda att lägga märke till!
Här kommer den:                             (OBS! Ej angivet i någon prioritetsordning.)

1. ANDNINGSPROBLEM
Andningssvårigheter är det farligaste som finns, ett totalt andningsstopp släcker livet på bara några minuter! Men andningsbesvär kan vara svåra att se till en början. Lyssna noga på hur kattens andetag låter, om de är ”annorlunda” och låter konstigt, hostande, gurglande eller väsande. Andas katten flämtande, med öppen mun? Hur rör sig bröstkorg och sidor? Häftigt hävande sidor och ryckig andning är alarmerande.

Tips: Lyssna noga på din katts andning i friskt tillstånd – räkna antal andetag i minuten när den sover, skaffa dig en känsla för vad som är ”normalt” för din katt!

1B. SVÅR HOSTA
En katt som hostar ihållande och påverkat kan ha fått ned något i svalget, men hostan kan också indikera allergi, hjärtsjukdom och smittsamma sjukdomar.  Rapportera till din veterinär hur hostan låter, hur frekvent den är och hur den påverkar katten!

2. KATTER SOM INTE KISSAR NORMALT
Alla former av onormalt kissbeteende hos en katt, kastrerade hannar i synnerhet, kan betyda tillstånd som snabbt blir livshotande! Om en katt som vanligtvis sköter lådan plötsligt börjar kissa bredvid, bara lyckas kissa några droppar men försöker och ”trycker” massor av gånger, tvättar sig onormalt mycket i stjärten eller gnyr/skriker när den kissar – uppsök veterinär omgående! Hos en hankatt kan ett urinstopp ge svåra smärtor, och obehandlat leder det till njurkollaps, brusten blåsa och rubbade blodvärden som överanstränger hjärtat. Även om kissproblem inte är lika livsfarligt för honkatter, så kan de behöva vård. (Hankatter är anatomiskt mer känsligt konstruerade.)

3. AKUTA TECKEN PÅ EXTREM SMÄRTA
Om din katt börjar visa tecken på någon form av smärta, till exempel genom att skrika och yla, vrida sig plågat, röra sig stressat och besvärat, reagera eller överreagera känsligt på beröring/undersökning, hugga sig själv, flämta smärtpåverkat, springa och gömma sig på ett onaturligt sätt, ta den till veterinären för kontroll! Svår smärta i någon form ska alltid undersökas, eftersom den kan bero på något allvarligt.

doctor_catrBuksmärtor, även lindriga, ska ALLTID tas till veterinär för undersökning! Har de uppstått snabbt kan det vara bråttom!

TIPS: Om du har en känslig katt, som inte tycker om att bli undersökt, försök att träna den till att klara beröring och hantering. Den kan annars bli än mer stressad när den har ont, och försvara sig med att bitas våldsamt.

4. BLEKA SLEMHINNOR
Titta din katt ofta i munnen! Lyft upp katten nu och ta en noga titt på hur han/hon ser ut i munnen som frisk: Tandköttet/slemhinnorna ska vara rosa och fuktiga. Det kan vara klokt att veta vad som är den normala tandköttsfärgen på din katt. På en sjuk/skadad katt ändras färgen och kan vara vitblek, gråaktig, illröd eller ha en blåaktig nyans vilket indikerar att det är allvarligt. (Men tänk på att din katt kan vara illa ute även om tandköttet ser normalt ut…)

doctor-cat-s-mistake-random-22389011-655-6105. ONORMAL HJÄRTFREKVENS
Om kattens hjärta slår extremt snabbt eller långsamt bör den få en hjärt- och hälsokontroll.

Tips: Hjärtfrekvensen hos katter varierar mellan 120-140 slag per minut. Pulsen känner man lättast på insidan av låret. Kolla din katts normalpuls!

6. ONORMAL TRÖTTHET/APATI, KOLLAPS ELLER MEDVETSLÖSHET
En normalt aktiv katt som påtagligt drar sig undan, inte reagerar på sitt vanliga sätt (Som att komma när matpåsen prasslar) och som verkar onormalt slö, apatisk och likgiltig är ett gott skäl att åka till veterinären. Har katten ofokuserad blick, framdragna tredje blinkhinnor och tecken på hög feber kan det vara bråttom!

Tips: Ta tempen på din katt så du vet dess ”friska temperatur”! Runt 38,5 har de flesta katter. Och om din katt har hög feber kan du svalka den genom att fukta pälsen med en blöt handduk.

7. KATTEN SLUTAR DRICKA OCH ÄTA
Har katten inte ätit eller druckit på ett dygn fastän det finns mat och vatten som den normalt brukar ta utav, så kan det indikera hälsoproblem. Stopp i tarmen, diabeteskomplikationer, fettlever eller njurar som inte fungerar är vanliga orsaker.

Tips: Har du en äldre katt, ta den till en förebyggande seniorkontroll hos veterinären! Det kan hjälpa till att hitta begynnande problem innan de blivit livshotande. Då kan ett enkelt byte till anpassat foder vara en bra lösning.

7B. VÄTSKEBRIST:
Att bli uttorkad är mycket farligt, i synnerhet för små kattungar, långvarigt sjuka eller äldre katter! Vätskebehovet under ett dygn är normalt sett 0,5 dl vatten per kilo men vid vätskeförlust behöver katten dubbelt så mycket vatten.

Tips: Ta tag i skinnet på kattens huvud/nacke och lyft lite. När du släpper ska skinnvecket släta ut sig inom ett par sekunder. Håller sig det uppdragna skinnvecket kvar eller går tillbaka mycket sakta, så kan katten ha vätskebrist. Man kan också känna på tandköttet, som ska vara vått och glatt, inte klibbigt.

8. PLÖTSLIG BAKDELSFÖRLAMNING, SVAGHET ELLER OFÖRMÅGA ATT STÅ, PROBLEM MED BALANS OCH KÄNSEL
En katt som inte får med sig baktassarna och raglar omkull ska snabbt tas till veterinären!

Katter kan få ett hjärtfel kallat för ”hypertrofisk cardiomyopati” (HCM). Detta är katternas vanligaste hjärtsjukdom. Hjärtats olika delar förtjockas vilket gör att mindre mängd blod kan pumpas ut i kroppen. Katten kan verka helt frisk men blir plötsligt mycket dålig. Det yttrar sig i att katten får svårt att andas, hjärtat sår mycket fort och vätska ansamlas i lungorna. I en del fall uppstår det också blodproppar, som följer med blodströmmen. De fastnar där kroppspulsådern delar sig med en artär till varje ben, med följd att cirkulationen i bakbenen upphör. Katten blir mer eller mindre förlamad i bakbenen. Tassarna blir kalla, andningen blir mycket ansträngd. Utan snabb vård överlever katten inte.

9. LÅNGVARIGA INTENSIVA KRÄKNINGAR OCH ALLVARLIG DIARRÉ
Katter har en ganska fast avföring, och om den blir lite blöt och kladdig enstaka gånger är inte farligt. Nästan alla katter kräks också enstaka gånger, som när de kastar upp en hårboll eller har vräkt i sig för mycket mat. Dessa beteenden är helt normala.

Men katter som kräks häftigt och upprepade gånger och/eller har sprutande diarré kräver omgående färd till veterinär. I synnerhet om blod förekommer i kräk eller avföring.

Tips: Lägg märke till hur kräk/avföring ser ut och luktar. Veterinären kan fråga om det!

10. FÖRGIFTNING
Vet du att din katt fått i sig något giftigt, så ordna vård omgående! Snabb färd till djursjukhuset kan öka chanserna att överleva. Försök komma på vad som förgiftat katten – glykol, liljeväxter, mediciner – och kontakta veterinär för råd, experimentera INTE på egen hand för att få katten att kräkas eller dricka! Vissa gifter kan bli farligare för katten då.

Tips: Det finns gott om listor på nätet om växter och annat som är farligt för katter. Titta igenom en sådan lista och plocka bort saker i ditt hem som kan medföra risk!

11. ALLVARLIG OLYCKAdrcat
Katter som fallit från hög höjd, blivit påkörda av bilar, misshandlats, skadats av hund eller rovdjur, klämda i dörrar eller under fallande saker, och katter som varit i våldsamma slagsmål ska föras till veterinär, även om katten är påfallande oskadad och frisk. Det kan föreligga allvarliga inre skador som inte syns eller går att känna. Slagsmålsskador, framför allt bett, kan få allvarliga komplikationer om de inte görs rent och infekteras senare. Ta det säkra för det osäkra om olyckan hänt!

11B. FRAKTURER MED SYNLIGA BENÄNDAR ELLER ÖPPNA SÅR
En blödande fraktur är på grund av infektionsrisken mer kritisk än ett benbrott som inte penetrerat huden. Men givetvis ska katten till veterinär vid alla former av fraktur!

11C. KRAFTIG BLÖDNING ELLER BLÖDNING FRÅN KROPPSÖPPNINGARNA
Sådana blödningar indikerar en allvarlig skada någonstans inombords och är mycket farliga. Gapande sår måste också rengöras och sys av veterinär.

Tips: Se till att ha ”första hjälpen”-artiklar för djur hemma med bra sårvårdsutrustning. Håll också ett öga på så att din katts medikamenter inte har utgångna hållbarhetstider!

12. KRAMPANFALL OCH ANDRA ANFAdcLL
Om din katt oväntat faller ihop i ett epileptiskt anfall, med eller utan kramper, verkar bli okontaktbar eller går in i ett extremt panikbeteende (Springer in i väggar, kastar sig mot dörrar och möbler, beter sig påverkat.) är det tecken på att något allvarligt är fel. Uppsök veterinären!

13. FÖRLOSSNINGSPROBLEM OCH DYSTOKI (FOSTER I FELLÄGE)
Alla tecken som pekar på någon störning i katthonans födande ska tas på högsta allvar! Ha din katts veterinär i beredskap när nedkomst närmar sig, och lämna inte en dräktig hona utan tillsyn, i synnerhet inte en förstagångsföderska. Normalt ska man inte transportera en katta i slutet av dräktigheten, men kommer ungarna inte ut som de ska, så måste katten iväg till veterinär genast.

Så för att du ska slippa desperat söka efter veterinärkontakter i en krissituation föreslår jag att du redan nu tar reda på vilka djursjukhus eller veterinärer som har akutmottagning eller som går att nå för rådgivning (Även om det är julafton eller tidig gryning innan någon annan vaknat!) och noterar kontaktuppgifterna på ett åtkomligt sätt!

VAR RÄDD OM DIG OCH DIN KATT!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

10 reaktioner till “Goda skäl att snarast uppsöka veterinär akut”

 1. Bra skrivet Wikki!!
  Var ju själv iväg med Puma igår då han ännu en gång fått urinvägsinfektion(han har den stressinducerade typen tyvärr). Veterinären ville känna så det inte var stopp vilket det inte var, som tur var. Vi tog även blodprov för att kolla alla värden(han går på metacam när han har problem med urinvägarna vilket inte är bra om njurarna är dåliga), han ställde dock till rejäla problem och slog även till veterinären en gång så det blev lugnande. Men värdena var perfekta iallafall.

  Har ju själv blivit väldigt van att kolla efter symptom då Ullviva har kronisk tandköttsinflammation, Puma sina urinvägsproblem och Båtsman astmaanfall och ansträngd andning(dock ser hans lungor fina ut så utredning fortsätter). Tack och lov för Iris som än så länge är frisk 🙂 Peppar, peppar ta i trä, som sagt.

  1. Mjau, om man då kan ha min lista som stöd för ”inventeringen” om någon kisse mår dåligt, så kan den ju göra nytta! Det går säkert att komplettera med saker som jag inte tänkt på, men då är det ju bara att öka ut den! Skönt att du tar så väl hand om din lilla flock! NosPuss Wikki

 2. Visst finns det många människor som anklagar sig själva för att de inte uppmärksammar att en katt är sjuk. Tyvärr finns det såna som struntar i tydliga symptom också. Man ska inte blunda för att det kostar pengar att ha katt. En försäkring täcker inte allt, så en slant som räcker till det som överstiger försäkringen ska man se till att skaffa sig.

 3. Ett bra sätt att se om en katt har ont är också att kolla vinkeln på ögonen.
  På katter utan smärta så är ögonen runda och ögonvråna parallla.
  På katter som har ont sjunker inreögonvråna nedåt och yttre går uppåt.

  kan vara bra att veta då detta är en automatisk reaktion som katten själv inte kan styra.

 4. Jag var med min älskade Rambo i torsdags hos veterinären
  För han hade börjat slicka sig sådant och börjat kräkas
  Kommer in och dem tar en massa prover på honom
  Och veterinären säger att han har katt sjukdomen Forl
  Mitt hjärta brast

  1. Mjau, det är det värsta som kan hända, när man måste höra de där orden från sin veterinär… *sniff* TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *