Oväntade fångster…

Larmet gick till Örebro katthem: Det finns ett par övergivna katter som bott i ventilations-skrymslen (Trummorna som ser ut som enorma foliepaket.) i parkeringsgaraget under ICA Maxi i Kumla i mer än ett års tid – kunde de få hjälp? Katterna hade verkat skygga och de hade producerat en radda småttingar…

Tydligen så kände ”halva Kumla” till dessa katter och de hade matats sporadiskt, men ingen mer än mataren hade brytt sig mer än så, förrän ett par tjejer hörde av sig. Katthemmets ”insatsstyrka” ryckte ut med fällor och åtelkamera. Fastighetsskötaren var fantastiskt hjälpsam, teamet fick tillstånd sätta upp kameran, som dock mycket noga fick ställas in att bara filma själva fällan, inget annat. Medans fällan riggades kom en av de som känt till katterna sedan länge, och erbjöd glatt sin hjälp när han fick veta att infångning pågick.
”Så DÅ passar det att hjälpa?!”
arsan i fällan
Så här kan det se ut i en åtelkamera när den är riggad för ”kattjakt”- kameran har varit till extremt stor hjälp där det getts tillstånd att sätta upp den. Den tar bilder automatiskt med hjälp av rörelsedetektor, och skickar dem som mejl eller mms till valt telefonnummer. Den kan även ta korta filmklipp. Då kan man se vilka tider katterna kommer och äter, hur många de är och hur de beter sig.

Kameran har mörkerseende svarta dioder som är helt osynliga och inte skrämmer bort djuren, och det viktigaste av allt, denfarsan skickar mail och mms direkt när något rör sig framför kameran. Det är en extremt bra hjälp när man ska fånga katter eller andra djur. Man kan rigga upp fällan, hålla sig på avstånd eller inte vara i närheten alls. För i vissa fall kan det ta dagar eller veckor att få en katt att gå i fälla, då är det ovärderligt att kunna bevaka den hemifrån och ändå ha full koll på den.

För teamet blev det en heldags kattjakt i Kumla. Ganska snart så gick kattpappan, Farsan, i fällan och visade sig till allas förvåning vara en tam och gosig kille som keligt klev upp i ett knä på en gång! Lagom hade Farsan lämnats av i karantänen (Där han skrek förtvivlat efter sin partner!) så signalerade åtelkameran att hans hona, Morsan, hade gått i fällan strax efter halv tre på natten.

morsan
Morsan visade sig vara skärrad men också fullt tam! Hon klev rakt ut ur buren och bluffade på fångstchefen Mia, bara för att två sekunder senare bli påbuffad av Farsan. ”Det händer inte ofta att man kan sitta och gosa så här med helt nyinfångade kissar – men visst är det trevligt att inte ALLTID bli hatad av dom man fångar in!?” konstaterade hon. Och Farsan var helt överlycklig att ha sin fru hos sig igen. Kärlek direkt!
httpv://youtu.be/4s3kH0aht54
Man kan ju fundera på om de är dumpade, övergivna eller om de varit utekatter i området och sedan inte fått komma in mer. Egentligen hoppas ju katthemmet att få en förklaring till Morsans och Farsans liv i parkeringsgaraget – men framför allt är det skönt att de kommit därifrån. Inga fler katter har synts i kameran och teamet var uppe och klättrade ibland ventilationstrummorna men hittade inga spår av några fler ungar där. (Och Morsan är kollad så hade hon inte har tecken på diade spenar heller.) Och därmed hoppas katthemmet verkligen att det är tomt på katter i garaget under Ica Maxi i Kumla!

Nu kommer det att bli en första hälsokoll för katterna och Morsan kom förtjust fram när borsten kom fram för att ta itu med hennes toviga päls – sådan vård var hon van vid och uppskattade! Sedan ska eventuell ägare ska eftersökas på flera sätt, och båda katterna ska kastreras, vaccineras och ID-märkas efter att katthemmet fått överlåtelseavtal från Polisen. Det brukar ta cirka 1,5 månad, sedan kommer Morsan och Farsan att vara redo för adoption och nytt hem!

Lycka till, sötnosar!
Och alla ni andra: Stöd erat Lokala Katthem!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

2 reaktioner till “Oväntade fångster…”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *