Hur kan de bli djurskyddsinspektörer?

Nu har jag fällt ihop tassarna och lagt mig vid datorn för att titta på det föregivet populära programmet ”Djurskyddsinspektörerna” på TV4. Mycket kritik har uttalats över de hittills visade 4 avsnitten, och jag ville se dem med egna ögon. ”Möt djurens bästa vänner” puffade tv-kanalen för programmet, och med tanke på vad jag vet om landets – och i synnerhet det filmade länets inspektörers – syn på hemlösa katter, så var det ganska kallsinnigt jag stålsatte mig inför dessa program.

logo_lst_skane_topp_200TV4 har fått ett flertal JO-anmälningar på sig för programserien, och massiv kritik för att de människor, som blivit filmade i samband med Länsstyrelsens inspektion, inte på ett tydligt sätt informerats om att deras liv skulle hängas ut i TV på bästa sändingstid i tveksamt vinklade filmklipp. De har tydligen förespeglats att filmen avsåg att användas i ren intern form hos djurskyddsinspektionen, och skriftliga avtal verkar lysa helt med sin frånvaro. Men på sin egen hemsida skriver LST: ”Personerna har haft möjlighet ångra sig att i efterhand genom att kontakta produktionsbolaget. Om de hade velat vara mer anonyma, eller inte med alls, så hade de kunnat göra det. Samtliga som filmats är vuxna människor som kan ta ansvar för sina beslut.” Den sista meningen är så barnslig så den sätter ju ribban för alltsammans! En enkel fråga: Var finns skriftliga överenskommelser mellan parterna om detta i så fall?

Och för mig, som ren amatör vad gäller hur djurinspektioner BORDE gå till, så räcker det att se bara delar av avsnitten för att förskräckas hur tveksamt hela hanteringen går till:

 • En mager häst har anmälts stående i en hage, när inspektörerna kommer dit finns ingen hemma. TROTS att de båda är synnerligen ovana vid hästar så klantar de ensamma in i hagen, och UTAN grimma eller annat bindsle drar de täcket till hälften av en LÖS häst, och ”inspekterar” den! T o m jag vet att man ALDRIG går in olovandes till främmande hästar, eller grejar med deras utrustning – tänk om den här hästen blivit rädd och skenat iväg med ett löst täcke, snubblat och brutit benen? Hur kan då icke hästkunniga bedöma om hästen är i rätt hull? Varför skickade man inte en person med utbildning på häst?
 • Vid en inspektion i ett tullområde syns hur inspektörerna öppnar burar och djurtransportkorgar utomhus och kollar djur utan att vara i hägnat/skyddat utrymme!!! De står i en bilkö där fordon lämnar båtarna i hamnen. Vill djurägaren verkligen att kattens transportkorg ska öppnas var som helst p g a rymningsrisken? Vem ansvarar för skadan om en fin familjekatt rymmer på grund av oacceptabelt klantig hantering?
 • Dessutom syns ingenstans i programmet någon normal hygienhantering, mer än vid ett tillfälle då de dra på blå tossor utanpå sina stövlar… I avsnitt från tullen går de t ex glatt omkring och klappar alla möjliga djur hit och dit – utan skyddskläder, handskar eller någon uppenbar sanerings/smittskyddsrutin som t ex att sprita sina händer mellan djurkontakterna! Hur katten kan man vara så oproffessionell?

Sedan kan man ju undra vart avsnitt nr 5 tog vägen, som skulle ha sänts i torsdags, den 6/2. Det blev plötsligt väldigt tyst. Även om Länsstyrelsen Skåne tycks ”försvara sig” på sin hemsida och tycker att ”Vi är glada för att det finns ett medialt intresse för djurskyddsverksamheten och tacksamma över möjligheten att visa hur vårt arbete går till. Vi har gått in i detta med uppriktighet och seriositet.” Om det är någon av de i gruppen inspektörer som leker tv-stjärnor som uttalat detta kan man undra?

Frågan om hur pass seriöst filmandet av denna yrkesutövning är ställs på sin spets av en kritiker som själv drabbats av djurskyddsinspektionens tvivelaktiga beslutsfattande, han säger: ”Frågan varför TV4 väljer att följa den djurskydds- och veterinärenhet som fått mest kritik, mestadels intern, i hela Sverige är berättigad. Varför inte välja ett län där verksamheten faktiskt fungerar? Varför välja att följa och lyfta fram inspektörer vars ledning har velat sparka? Kanske har det något att göra med att VD:n i produktionsbolaget är dotter till en gammal landshövding i Skåne?  Kanske har det att göra med att en av djurskyddsinspektörerna på länsstyrelsen i Skåne ska bo ihop med en som är delaktig i filmproduktionen?”

Andra länsstyrelser och deras motsvarande djurskyddsinspektörer ställer sig mycket frågande till den här tv-serien, i synnerhet för att människor hängs ut i tragiska situationer. Men ändå är detta bara ett tunt skrap på ytan av en dåligt fungerande organisation där uselt eller inte alls i saken utbildade myndighetsutövare fattar irrelevanta beslut och orsakar lidande och död för fler djur än de räddar.

Man kan bara titta på mailväxlingen mellan ansvariga för kattkolonin Backa Röd i Göteborg, och enhetschefen på Länsstyrelsen, där den senare med en dålig härskarteknik och ännu sämre argument försökte sätta sig på höga hästar och uttala sig i något som han inte hade en susning om och t o m kallar det ”Som jag nämnde tidigare, så uppfattar jag att vi jobbar för samma sak.” Men tyvärr, uppe på den nivån tycks hemlösa katter inte ha något värde… Då blir det fruktansvärt omöjligt att hålla med!

Jag lägger huvudet på tassarna och funderar:
VARFÖR ville dessa bli djurskyddsinspektörer?
HUR kunde de bli det?
Och VARFÖR får de fortsätta var det???

Det sista de gör är ju DJURSKYDDANDE!!!????

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

9 reaktioner till “Hur kan de bli djurskyddsinspektörer?”

 1. Matte suckar över samma saker som du, hon verkar ha mer kunnande än någon av dessa nissar som visas på TV. Hon var faktiskt även på väg att söka en utbildning för att bli djurskyddsinspektör men det kändes inte rätt plus att vad behöver man för utbildning egentligen, praktisk erfarenhet borde vara det största kriteriet för att jobba med djur vad det än gäller.

  1. Gedigen kunskap om det specifika djurslaget är ju ändå en grund man efterlyser – när man hör hur katthem inspekteras av ko-specialister så blir man ju mörkrädd! Morr säger jag bara. Puma, din matte skulle nog ha blivit en mykcet klokare kattinspektör i så fall! TassKram Wikki

 2. En del tror att filmaren medvetet målat ut lst som idioter…
  Ty det hade ju lätt gått att få en proffsigare ton i programmet.
  Man gillade helt enkelt inte vad man såg genom kameraögat.

  1. Fullkomliga idioter!!
   Vem so helst kunde ju se att det var grava felbedömningar och djurplågande inspektörer – som H Bonde som i p2 galopperade över fälten på sin rejält halta häst, och i nästa program försöker köra rattfull. Så får vi också se att ett lamm efter inspektörs klampande och klämmande runt bland fåren plötsligt brutit benet – varpå inspektören inte kunde motstå att dingla runt med det brutna benet framför kameran – både lammet och dess förtvivlade mor avlivas – tack vare inspektörerna… ”djurens bästa vänner” – med sådana vänner så behövs inga ovänner!

   1. Mjau, den där hanteringen av det arma lammet var ju helt vansinnig – han skulle inte ens ha rört vid det! Sedan kan man ju undra varför i hela friden mamman skulle avlivas också. Nej dessa ”vänner” beetackar jag mig för! TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *