Om SnuffeFonden och 90-konton

Det har kommit en fråga ”Varför har ni inte 90-konto?” till SnuffeFondens FB, och jag tycker att det är en klok och helt riktig fråga att ställa! Givetvis måste den som inte är bekant med vilka som står bakom fonden få veta hur den fungerar, och varför…

Redan igår började jag att skriva på det här inlägget, och det slumpar sig så att tidningen Aftonbladet idag har en lång artikel om hur de stora välgörenhetsorganisationerna tappar många procent av sina gåvointäkter i form av administrativa kostnader och löner. Det tror man ju inte ska vara funktionen i en gåvobaserad verksamhet som dessutom bärs av ett oerhört stort ideellt gratisarbete av frivilliga, och många tror att ett godkänt 90-konto är det samma som att 100% av intäkterna går ut i hjälpinsatser av de slag som varje organisation står för: Cancerfonden, Röda Korset, WWF med flera. Tyvärr stämmer det inte alls med verkligheten…

Därmed vill jag inte förringa de insatser dessa organisationer genomför, de är högst värdefulla! Men vår lilla SnuffeFonden spelar på en betydligt mindre planhalva och i ett mikroskopiskt format, om man jämför!

SnuffeFonden är ju en mycket enkel liten fond som administreras av Inger Andersson (Ordförande Örebro katthem, suppleant Svekatt, ledamot Hittekattsbandet, och känd medarbetare har på min blogg som Stora matte), i samarbete med Carina Carlström (Klosterkatterna) och Peter Stare (Bloggkatten Sippo). Precis som mängder av andra hjälpinsamlingsverksamheter går bidragen in på ett vanligt bankkonto, och förvaltas efter bästa förmåga för att göra så bra nytta som möjligt.snuffe2

Fonden drivs helt privat, och har f n för låg årsomsättning för att kunna avvara de 5000 kr per år som ett 90-konto kostar i avgift – de pengarna är mycket viktigare att använda till en hjälpbehövande katts vård! Det är också en rätt komplicerad historia att ansöka om 90-konto, och det får möjligen bli en kommande fråga för de fondansvariga. Men för att ändå komma så nära det som kallad ”god förvaltningssed” så kommer SnuffeFonden emellertid efter årets slut att lämna sin redovisning för kvalitetskontroll och revision hos en opartisk kontrollant, som därefter kan avge en rapport.

Stora matte förklarar: ”Intill dess är det endast MIN PERSONLIGA GARANTI för fondens seriositet som finns, samt för det hittills utförda välgörenhetsarbete (Här i SnuffeFonden och andra sammanhang) som skett. Jag hoppas att de som känner till oss som står bakom SnuffeFonden också kan intyga att vårt sätt att arbeta handlar helt om att varje skänkt krona går till sitt avsedda syfte: Vård för katter som annars skulle bli utan…”

Stora matte tillägger: ”Jag hoppas vårt rykte ska som seriösa hjälpare ska väga tungt för dem som väljer att lita på och stödja alla våra former av insatser för att hjälpa hemlösa eller sjuka/skadade katter, vare sig det är genom Wikkis Tasserier, SnuffeFonden eller katthemmet!”

Så klart att JAG kan höja tassen och jama att jag vet att allt som skänks till SnuffeFonden också används till det givarna avsett – men jag är ju en väldigt partisk katt! Därför tycker jag att SnuffeFondens hittills genomförda hjälpinsatser får tala för sig själva: De hjälpta katter runtom oss som mår gott och lever vidare – finare än så kan det väl knappast vara!?

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

7 reaktioner till “Om SnuffeFonden och 90-konton”

  1. Vi litar fullt ut på att de pengar som kommer in till Snuffefonden används på ett ansvarsfullt sätt. Visst är det bra med 90-konto men det får sättas i relation till omsättningen på hjälpverksamheten. Bra endå att ni vill ge transparans med utomstående kontroll för eventuella tvivlare. Bra förberedelse för den dagen fonden blir så pass stor att avgiften för 90-konto är motiverad.

    Många Tassar!

    1. Kurr, så känner vi också! Lika bra att ha en årlig revision som öppet kan granskas – för den som är nyfiken! TassKram Wikki

  2. Vi kan bara instämma med Solise, Vilda, Elvan, Rosetta och Aqua: Vi litar helt och fullt på att de pengar som kommer in till 100% (minus vad bankkatten kanske kräver i form av avgifter) kommer nödlidande katter till del. Att inte en krona går till representation eller löner eller andra avbräck det vet vi eftersom vi känner StoraMatte och hennes enormt stora hjärta så väl. Och om StoraMatte säger att Klosterkatternas matte och Sippos husse är bra 2-beningar så är vi övertygade om att det är så.

    *nosgos*

    1. Kurr, vi vet att de ger mer än de kan ibland, och räcker ofta ut tassen fast det är mycket eget tungt de har att bära på. Så fungerar människor med stora hjärtan! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *