Har du hört talas om Iriomotekatten?

Detta är en Iriomotekatt:
iriomote-catOch det är faktiskt en till antalet mycket liten kattras, så sällsynt att det kanske bara existerar ett hundratal individer! Dessa vilda katter bor på den lilla japanska ön Iriomote, som gett arten sitt namn.

Iriomotekatten är inte särskilt stor, har korta bastanta ben och en kort svans på 20 cm. Den har också vackra vita fläckar bakpå de svarta öronen. Katten håller till och jagar i våtmarker, där den lever på fåglar och smådjur, och också krabbor hör till kosten.

På Iriomote finns ett Wild Life Center och det går att komma dit med populära gruppresor. Vore jag en sällsynt kisse skulle jag gömma mig långt ut i träsken, turisterna kan gott klara sig med det stackars uppstoppade exemplar som finns där:
imcat
Du kan läsa mer om Iriomotekatten HÄR. Tyvärr hotas arten av både trafiken och människors framfart i dess habitat. I synnerhet sedan den blivit populariserad via en tecknad serie, som är älskad i Japan. Samtidigt tror forskare att denna spillra av en kattras är mer eller mindre ”ett levande fossil”, som upptäcktes så sent som 1967. Jag tänker för mig själv: Det kanske hade varit bättre för Iriomotekatten att inte bli upptäckt alls?

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *