Semesterkatten – det jamar jag om igen!

Summer_cat_by_Norvaal
Tänk, nu har Expressen i alla fall nån medarbetare som fattat en liten del av och skrivit om detta med att semesterkatten har ersatt den beryktade sommarkatten… Artikeln innehåller kloka ord av pålitliga Ewa Edström, Svekatt, och jag gissar hon säkert hade försett Expressen med betydligt mer material – men vi vet ju hur litet medias utrymme för katter ofta är! Man får vara glad att få synas med en rad över huvud taget!

Semesterkatten, som jag jamade om 2011 och 2012 och ännu vassare 2010 är dessvärre allt vanligare funnen, inte bara på sommaren, utan året runt. Och Ewa framförde också dilemmat med semesterkatten redan 2010. Vi har nog kommit fram till att vi måste TJATA om det varje år, igen och igen! Så jag tar texten från 2011 här igen:

Begreppet ”sommarkatt” har de flesta hört och förstått innebörden av: En katt som skaffas för sommaren och som slängs ut när hösten kommer. Men numera upplever vi som jobbar i katthem eller katthjälp att ”semesterkatten” blir ett allt vanligare begrepp: En katt som ägaren gör eller vill göra sig av med på grund av en förestående semesterresa!

Och det gör mig topp tunnor rasande! En katt är en levande varelse som man tagit ansvar för – ett ansvar som kan sträcka sig upp till 15-20 år framåt i tiden! Hur kort i huvudet är man då om man kan satsa till exempel 50 000 kr på att ta familjen utomlands några veckor, men inte ha hjärna nog att i reskostnaden planera in kalkyl för att ha sin kära katt på pensionat eller ordna kattvakt under tiden, så den finns kvar när man kommer hem?!!!

Som ironisk sveda kan dessutom tilläggas att själva semesterresan kan folk börja planera, spara och beställa biljetter för upp till ett år eller halvår i förväg. Men det är först veckan innan avresa som kattägaren kommer till katthemmet och vill dumpa sin katt!

Till råga på allt har kattägaren då inte heller förståelse för att katthemmet inte kan ta emot på en gång, eller att de flesta katthem inte ens har möjlighet att hjälpa ägda omplaceringskatter, då man har fullt upp med hem- och ägarlösa katter, alternativt en mycket lång och smal kö för intag av omplaceringar – en kö som ofta får prioritera katter från polisärenden och avlidna.

För kattägaren blir uppvaknandet till denna realitet snabbt omsatt i ett hotande argumenterande ”Då är det ju ert fel att jag måste låta avliva katten!” – men nej, det blir aldrig katthemmets fel! Det är fortfarande kattägaren som äger och ansvarar för katten.

Då kommer annonsen på Blocket där näst: ”Ska sälja min inne katt p.g.a semester,den är sju månder gammal och en bur ingår 500 kr” ”Jag måste sälja min kära katt p.g.a jag och min familj ska åka på semester under en ganska lång period. 100 kr” och det är ju åtminstone ett försök – men att sälja katt när alla andra också ska åka på semester, ja, det är ju inte svårt att gissa hur lyckat det är, i synnerhet som det kryllar av kattungar till salu överallt dessutom!

Så här återkommer min enträgna vädjan till alla:

  • Avla inte i onödan på ”gulliga huskatter” – det finns redan mer kattungar och katter som behöver hem, än att du ska bidra med fler!
  • Kom ihåg att kattägande är ett ansvar som vara HELA kattens liv, inte bara tills nästa semester!
  • När du skaffar katt, se till att redan innan ha en ”back-up-plan” färdig för vem som kan ta hand om din katt om du behöver resa bort eller kanske vara en tid på sjukhus. Någon som katten kan bo hos eller som kan komma till katten flera gånger dagligen.
  • Stöd Ditt Lokala Katthem! Adoptera gärna en hemlös katt från ett katthem, eller bli kattfadder, så hjälper du till att minska problemen!
  • Kom också ihåg att kattungar enligt lag MÅSTE vara 12 veckor innan de får lämna sin mamma!!! Om du erbjuds yngre katter, tala om för kattägaren att dessa ungar måste stanna kvar hos kattmamman ett tag till!

Nej, ska man ha semesterkatt så ska det innebära att katten också får följa med på semesterresan! Kom bara ihåg att vaccinera katten, ha den under god uppsikt om man reser i värmen och glöm inte fästingmedel!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

7 reaktioner till “Semesterkatten – det jamar jag om igen!”

  1. Kunde inte jamat det bättre själv! Du är helt klart den bästaste ambassadören för oss alla kompis! Önskar dig och hela din familj en underbar sommar! Akta er för dummingar och fästingar.. Nosbuffar och Kramar till er allihop 🙂

    1. Mjau – det är så viktigt att jama om det i alla fall! Ska vi någonsin lyckas höja kattens status, så måste det oacceptabla kattdumpandet få en synlighet… *suck* NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *