Jag tror inte att du vill ha det här plagget?

kina päls
Att mängder av pälsdjur får sätta livet till i klädindustrins mörka baksida är ju en välkänd ”offentlig hemlighet” som många blundar för. Och att vissa produkter består av kattpäls – i synnerhet vackra kantningar på kapuschonger, kragar och ärmar till rockar, kappor och jackor samt pälsiga leksaker – det står bara inte i varudeklarationen…

Även i dessa tider när människor ställer sig på barrikaderna för djurs livsvillkor i mat- och pälsindustrin, så finns det tillräckling många kvar som ser det som sin rättighet att bära andra djurs pälsar som prydnad: Sälungar, minkar – och även hund och katt!
Caged-cats
Framför allt i länder som Kina och Korea är katt och hund ”bara stapelvaror”. De hanteras furkänslokallt och grymt den korta tid de lever och avlivas under brutala former. Kvar blir råvarorna skinn och kött, och eftersom människorna lika ofta lever i lika stor misär som djuren de slaktar, så finns inget utrymme för hänsyn. Skinn eller skinndetaljer säljs ofta vidare under falska beteckningar, så att de slinker igenom kontrollen i de länder där de förbjudits.

Pälsdjuren föds upp och lever ofta under vidriga förhållanden i minimala burar staplade på varandra. Burarna kan stå ute i det fria, helt oskyddade fär vädret och i en gräslig smuts. Eller i mörka lador, inpyrda med ammoniakstank från avföringen. I transport till slakt kan 600 katter eller fler klämmas in i EN lastbil. Avlivningen har i bästa fall fungerat men ögonvittnen berättar om pälsdjur som flås levande. (Det finns en fruktansvärd film om det HÄR – men titta INTE på den om du är känslig!)

Det finns faktiskt något vi kan göra för att få slut på detta: Höj klorna och protestera! Genom djurrättsorganisationer världen över finns petitioner och namnlistor som man kan skriva under, t ex PETAs lista, och tips om hur man kan bekämpa den grymma pälsdjurshanteringen. Och ser du skinnprydda plagg i din klädbutik – agera! Fråga dem om materialet och om de kan garantera att det inte kommer från plågade djur! Och om vi konsumenter vägrar köpa produkterna så krymper marknaden…

JAG skulle aldrig klä mig i någon annans päls!!!
sweater

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Jag tror inte att du vill ha det här plagget?”

    1. Mjau, när man börjar känna igen sig själv i en päls nån bär – ja å är det läskigt!!! TassKram Wikki

  1. Jag har bara päls ibland… som ”donerats”… i lösvikt eller vad man kan kalla det. Andra skulle säga att det är sånt som katterna har hårat av sig på kläderna…

    Pälskläder, pälskragar, pälsbollar på mössor etc som kommer från dödade djur är gräsligt!

    1. Löspäls, hi hi det är ju en annan sak, sådan skänker vi gärna till alla! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *