Är kattmat för 100 kr/månaden rimligt?

eyeHur mycket kostar din katt i kattmat per månad? Klarar du att ge din katt BRA kattmat efter behov för summan 100 kr?

Varför jag frågar är att jag just sett hur Djurskyddet Sverige på sin hemsida skriver:
”NU BEHÖVER VI DITT AKTIVA STÖD! Stöd Djurskyddet Sverige med 100 kr! Det räcker till mat i en månad för en katt på något av våra djurhem.”

Det finns mycket att hålla ögonen på, och kostnaderna på ett katthem är ju viktigt att ha kontroll över. Men något som man ALDRIG får pruta på, det är kvaliteten på katternas foder!

Och kvalitet kostar. Alla katter vinner på att få riktigt bra foder efter sina behov – köttrikt, individanpassat efter ålder, rörlighet, hälsobehov med mera. Nu säger jag inte alls att Djurskyddets katthem ger sina katter skräpmat, för man håller ju vanligtvis kostnaderna nere genom att man får rabatterat foder eller till skänks.

Men jag grunnar ju på hur Djurskyddet räknar… Nog betingar min kattmat betydligt högre värde än 100 kr i månaden!

Det skulle faktiskt vara intressant att se en VERKLIG kostnadsberäkning på en genomsnittlig katthemskatt INNAN man räknar bort alla skänkta stöd och frivilliginsatser – katten kostar mer än man tror!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

15 reaktioner till “Är kattmat för 100 kr/månaden rimligt?”

  1. Matte jamar att det låter osannolikt billigt med en kattring i månaden för kattmat, hon betalar betydligt mer för vår mat. Det skulle vara kul att se hur de kommit fram till den summan och vad för mat de köper.
    *nosbuffar*

    1. Mjau – det är ju liksom inte helt sant att en hundralapp föder en katt i en månad – inte om man ska se marknadspriser på bra kattmat… Man kan undra! NosPuss Wikki

  2. Vårt kostar absolut mer än 100 kr/månad. Bara våtfodret går nog på det till mina. Puma är nog billigast för han är inte förtjust i våtfoder och han är ute hela dagarna och äter sin del torrfoder morgon och kväll. Men mina katter äter en 10 kg säck på ca 1,5 månad, riktiga storätare verkar de vara 😉

  3. Får de mängdrabatt? Det har jag funderat på. Våra två katter kostar absolut mer än 200 kronor i mat varje månad. Jag har dock aldrig räknat exakt, men kanske skulle göra det. Ha koll på ekonomin liksom 🙂

    1. Mjau, det känns mer som ”Det är lätt att tigga en hundralapp!” för det är en snyggt avrundad summa. Visst, många katthem kan säkert hålla den budgeten med tanke på att man får mycket foder till skänks, men då haltar ju redovisningen om man tittar på verklig kostnad! NosPuss Wikki

  4. Hundra kronor är ju ingenting!!
    Vi behöver inte ens börja räkna efter för att veta att här kostar maten betydligt mer.
    Kan inte ens tänka mig att något foder med ens lite kvaltitets innehåll i storpack kan gå att pressa till det priset?!

  5. Djurskyddet är ute i cyklar som vanligt. De premierar djurskyddsinspektörer som avlivar friska katter o stödjer Djurhemsföreningen. I samma mening vill de att vi ska skänka pengar till avlivningshem som drivs med deras godkännande! Fattar ingenting? Är de en djurskyddsorganisation?

    Här tar vi avstånd från alla som inte har en no-kill policy av friska djur.

    För oss innebär det att vi är avreggade från Svenska KennelKlubben som skänker 10 kronor till Djurhemsföreningen för varje nyregistrerad katt. Finns ett gratisalternativ via sverak.

    Tassar

    Solse,Vilda,Elvan o Rosetta som lever trots Djurskyddet Sverige!

    1. Mjau, tänk om allmänheten VISSTE hur Djurskyddet verkligen är, vart alla deras resurser tar vägen!?? NosPuss Wikki

  6. Hej där!
    Trillade in på denna sidan och känner att jag måste lägga mig i diskussionen… Är det torrfoder de ger katterna så kan man få väldigt bra foder för 100kr i månaden, sen kan man alltid diskutera om torrfoder är bra eller dåligt men i fråga om torrfoder eller ingen mat alls så är det givetvis bra.
    Applaws har torrfoder med 80% köttinnehåll och 47% protein, en påse på 7,5kg kostar ca 499kr (finns billigare ställen och de kommer säkert billigare undan när de köper mycket).
    För en katt på 4kg, vilket är en ganska normal vikt, rekommenderas 50g foder per dag. Vilket innebär att en 7,5kg säck räcker för en katt i ca 5 månader (7500g/50g=150dgr 150dgr/30dgr=5 månader)

    Mvh,
    Linda

    1. Bra sammanställning, tack! Dock tror jag att de flesta katter har ett foderkonto som vida överstiger 100 kr/månaden, och ett snitt hamnar högre. Men det viktiga är att inte tumma på matkvalitén även om man är katthemskatt. Friskies och många spannmålsrika billiga skräpfoder hör inte hemma i bra katthållning. NosPuss Wikki

  7. Hej!
    Jag jobbar ideellt på ett katthem och vi får köpa billigt torrfoder med kort datum (4 månader till utgångsdatum) från ett känt märke med bra torrfoder, kostar ca 35 kr/kg. I vanliga fall kostar detta foder ca 80 kr/ kg. Så ja för oss räcker 100 kr till mat för en katt i en månad. Dessutom får katterna våtfoder varje dag och då köper vi det från en djuraffär som ger oss schyssta rabatter, 5 kr för ca 350 gram.

      1. Ja vi är glada över att vi kan få så bra mat till bra pris 🙂 I vanliga fall kostar ju Bozita våtfoder ca 13 kr/ förpackning så då är ju 5 kr ingenting 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *