Nya djurskyddslagen dröjer

signumDet blir inte någon proposition om ny djurskyddslag i nästa vecka, den var annars utlovad till den 26 mars. Den gamla djurskyddslagen har 25 år på nacken och saknar väsentliga delar för att vara adekvat. En utredning som skulle ta fram ett nytt lagförslag har bearbetats i flera år, och förslaget har legat klart sedan hösten 2011, i 1½ år redan. I förslaget från utredaren finns bland annat strängare straff för den som bryter mot djurskyddslagen, förbud mot tidelag och mot att överge husdjur, till exempel katter, och krav på märkning av katter. Remissrundan var slut i juni förra året och sedan dess har vi inväntat konkreta förslag från regeringen. Lagen var tänkt att börja gälla från 1 januari 2014.

Igår spreds uppgifter om att nya lagen skulle antas men endast med justeringar kring hanteringen av försöksdjur samt förbudet mot tidelag, och många djurorganisationer upprördes då det långa utredningsarbetet bara ”bidde en tumme”. Regeringen har skyllt på tidsbrist, säger SVT, och flera oppositionspolitiker riktar stark kritik mot att hela lagförslaget dessutom riskerar att haverera.

Lisen Sjöling, handläggare på landsbygdsdepartementet, varnade tidigare att det fanns risk för förseningar, och hon ville inte spekulera i hur lång förseningen kunde komma att bli. ”Det ser omöjligt ut att hinna till det som är riksdagens stoppdatum. Vi jobbar för fulla muggar men det har varit frågor där som behöver tittas på och diskuteras. Så fort som möjligt, men när exakt kan jag inte lova i dagsläget.” Det är alltså osäkert när, eller i hur stor utsträckning, resten av förslaget till ny djurskyddslag resulterar i färdiga lagar.

Jag kan berätta att Lisen Sjöling uppvaktats just angående hemlösa katter av SVEKATT, vilket resulterade att hon besökte katthem för att sätta sig in i problematiken.

SVEKATT skrev på Facebook redan den 25/2:
Att arbetet med förslaget till ny djurskyddslag blir försenat är inte förvånande alls. Utredaren hade fått i uppdrag att lösa kattfrågan och till mångas besvikelse blev förslaget delvis ett slag i luften. Att ställa krav på obligatorisk id-märkning och kastrering av utegående katter är bra förslag som riktar sig till katter som har en ägare. Men när det gäller ett av vårt lands största djurskyddsproblem, de hundratusentals hemlösa katterna så har man ingen annan lösning än att de ska avlivas. Med en så illa genomtänkt och oetisk lösning på katternas situation är det inte konstigt att det skrivits många remissyttrande.

Ingen som arbetar aktivt med hemlösa katter har varit med i utredarens expertgrupp. Däremot har Djurskyddet Sverige haft en representant med i gruppen vilket gör det än märkligare att man lämnat ifrån sig ett förslag som förordar massavlivning av hundratusentals katter i Sverige.

SVEKATT som dels skrivit ett remissyttrande men även uppvaktat Lisen Sjöling utgår ifrån att man gör ett gediget arbete på departementet och tar vårt och andras remissyttrande på allvar så att det lagförslag som slutligen lämnas fram är heltäckande och erbjuder alla katter ett gott skydd. Även de hemlösa.

Jag hoppas det är DÄRFÖR lagförslaget skjutits upp!
För att man GÖR OM och GÖR RÄTT – för de ägarlösa hemlösa katternas skull!!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Nya djurskyddslagen dröjer”

  1. Varför finns det ingen som kan få stopp på det här? Gör polisen någonting öht åt situationen i Högsbo? Varför har lst så förtvivlat bråttom att avliva katterna i Hudiksvall och varför är Kattsamariten i Hudiksvall inte ett dugg intresserade av att hjälpa katterna? På deras nya hemsida frånsäger de sig allt samröre med skyggisar. Matte, som i många år stöttat dem pga att de hjälpte henne med ett kattärende på 90-talet har mailat och sagt att med omedelbar verkan drar hon in det stödet. Vi ska ha familjeråd i helgen och besluta vilken eller vilka katthem som ska få lägga tassarna på pengarna istället. Det kommer att vara något som lägger sin själ och sitt hjärta hos hemlösa skyggisar och som har no-kill pollicy. Det bestämde vi redan igår!

    SkaparKattens frid över alla er som mist livet pga elaka 2-beningar. <3

    1. Mjau, i SkaparKattens famn får de det hem som människor med hjärta BORDE ha gett dem – våra tårar lyser som diamanter i deras pälsar!
      Visst är det sorgligt med katthem som ratar några av de finaste katter de någonsin kan komma att få uppleva!?? Heja SVEKATT-katthemmen! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *