Ledsna missar på katthemmet

Mitt katthem i Örebro har drabbats av kattkräksjuka och för att inte sprida smittan och för att katterna ska få krya på sig i lugn och ro är det stängt för besök. Igår ställdes Öppet Hus in, och för säkerhets skull fick de som haft kontakt med katthemmets sjuka katter avstå från att gå på den kattutställning som var i helgen ockå. Inga katter får flytta från eller till katthemmet just nu heller, och det blir inget Öppet Hus på obestämd tid. Allt för att inte riskera fler sjuklingar!

Alltsammans bröt ut överraskande snabbt på bara några dagar. Vi är ju vana vad att någon katt kräks en hårboll eller mathög ibland, men här kom vattniga kräk från ett par katter sedan successivt från fler och fler. Kontakt med veterinär informerade katthemmet att detta var något ”som gick just nu på många håll runtom i länet som vinterkräksjuka för människor ungefär”.

Kattkräksjukan ger intensiva kräkningar under flera dagar och en del katter blir ordentligt medtagna – det är oerhört viktigt att sköta om dem så att de inte blir uttorkade d v s ge vätska och skonkost. På katthemmets Facebooksida finns en information med goda råd om agerande och diet vid kattkräksjuka av veterinär Johan Glimåker som kan hjälpa till att hantera sjuka katter.

Om en katt blir för svag och uttorkad kan det behövas en intravenös uppvätskning med dropp, då är det också viktigt att man informerar veterinären så att man kan komma in separat och inte sitter i väntrummet bland andra katter som kan bli sjuka!

Så nu är det noggrann hygien som gäller – det gör i och för sig alltid – klädbyten, tvål och vatten och handsprit därefter. Det jobbiga är att vi inte vet varifrån smittan kommer, det har tydligen funnits fall redan i november i länet. Av omtanke om alla katter väljer katthemmet att öppet informera om sitt nu jobbiga läge och göra allt vi kan för att inte föra sjukdomen vidare.

Troligen kommer flera katter att behöva veterinärhjälp och specialmat för att återhämta sig, så all hjälp är välkommen! Bästa sättet att hjälpa är att ge bidrag till plusgiro 28 88 67-5. Vill man skänka mat, så ring först katthemmet 019-26 00 86 och gör upp hur den i så fall kan överlämnas utanför katthemmet!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

11 reaktioner till “Ledsna missar på katthemmet”

 1. Mjausingen, stackars kattkompisar… 🙁 Men helt rätt beslut att stänga för besök, dom vill säkert vila och ha det lugnt, och inte vill man sprida viruset i onödan heller!

  Vet vad det handlar om, jag har själv haft det där eländet och det slutade med stickisbesök och uppvätskning för jag hade verkligen INGEN lust att äta eller dricka, hur mycket än tjänstehjonen trugade och försökte, och dessutom kom det lilla de petade i mej upp igen… Krokodillan hade ju också ett varv med det där i sensomras, hon fick ju t.o.m stanna över två nätter hos stickisarna på Strömsholm, fyjam för såna små otäcka virusar!

  Hoppas att ingen av kattis-kompisarna ska behöva hamna hos stickisarna, utan att det ska räcka med omvårdad på hemmaplan!

  1. Mjau, genom att sprida information och vara öppna med läget så hoppas Örebro katthem att kunna hjälpa kattägare att vara vaksamma på sina katters hälsa och ge dem vård i tid! Det är ju som sagt så att sjukan funnits på många håll och nu ville oturen att katthemmets katter skulle drabbas, men de tas om hand på bästa sätt! det är alltså superviktigt att kanske rentav behöva tvångsmata katten med vätska så uttorkningen inte blir farlig. NosPuss Wikki

 2. Vad bra att de är öppna med det, jag skulle önska att fler vågar tala öppet om katters sjukdomar och hur man blir av med dem och lindrar katternas ev. komplikationer.

  Jag ska genast leta upp deras facebook-sida och se hur vi kan hjälpa dem.

  1. Mjau, tack för det berömmet! Katthemmet måste så klart var öppet med information, annars vore det ju ett svek mot katterna som de är ansvariga för! Sjukdomar drabbar ju en katthemskatt också ibland, och då är det självklart att följa veterinärs instruktioner och se till kattens bästa. Genom att gå ut med sanningen om sina katter kan ju andra kattägare bli uppmärksammade och vara vaksammare på sina katters hälsa. Det svåra är ju att vi inte vet säkert hur smittan sprids och då får man vara extra noga med hygien och kontakter. NosPuss Wikki

 3. Hade planerat åka till Örebro i lördags, gå på kattutställning och hälsa på er. Men blev
  rejält förkyld så det var bara att ställa in resan. Sätter in ett litet bidrag istället.
  Kram katten Oskar och Karin

  1. Mjau det var kanske lika så bra – så blev ni inte sjukare i alla fall! Människorna spred ju tydligen människobaciller i mängd också! Krya på matte och varmt tack för bidraget! NosPuss Wikki

  1. Mjau, det vi hoppas dessutom är att VI inte heller får det! Matte och övriga människor har varit jättepetiga med klädbyten och handtvätt och stinkande sprit och sånt! TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *