Polisen trött på kattjobb

Jag var inte förvånad att höra morgonens radionyheter i P4 nämna det för alla oss i hittekattsbranschen redan välkända problemet med hur katthanteringen tar allt större plats i polisens arbete: ”Först ska katten fångas in, sedan köras till veterinär och därefter till ett katthem. En omhändertagen katt kan innebära en arbetsdag för två poliser.” säger Christer Lööf, biträdande operativ chef vid polisen i Värmland. Han tycker att lagstiftningen borde ses över och länsstyrelsen få ansvaret även för omhändertagandet av djuren. Som det är nu stjäl uppgiften resurser från brottsbekämpning och annat polisiärt arbete.

Det märkliga är att det är just KATTER som problemet skylls på! Att Länsstyrelsernas prisonercatdjurskyddsinspektioner över lag fått hantera ett allt mer ökande antal djuromhändertaganden – djur av alla slag, i alla län –  och som myndighet bara fattar besluten om djurärenden men inte sköter själva åtgärderna och följderna skapar ett glapp i hanteringen då polismyndigheten sällan har budget för det som ska göras: Omhändertagande, uppstallning, skötsel, vård, eventuell avlivning eller försäljning. Ofta kommer en tredje part (Typ djurambulansföretag, djurpensionat och kommunjägare.) in och upphandlas för att fullfölja djurhanteringen…

Alltsammans är ineffektivt, inkompetent många gånger (Eftersom djurskyddsinspektörerna eller poliserna inte alltid har specifik djurutbildning eller ens grundkunskaper om djurslagen som ska hanteras!) och i slutänden utsätts djuren för än mer lidande än det som de ska ”räddas” från!

Tänk om det funnits en så enkel pro-aktiv lösning som detta:
– Varje Länsstyrelse budgeterar en summa för god hantering av kattärenden. I detta belopp ingår stöd till katthem.
–  Avtal görs med aktuella katthem så att de går in som aktiv part i djurskyddsärenden rörande katter. Katthemmen får stöd att utbilda personal som sedan kan arbeta specifikt med uppgiften att omhänderta katter där beslut för detta finns.
– Katthemmen kan genom stödet också skapa resurser för att  ta hand om, vårda och vid behov vidareförmedla katterna.
– Polis behöver bara blandas in i de fall säkerheten kräver det.

Jag knäpper tassarna och ber en stilla bön att det i nya djurskyddslagen ska komma paragrafer som ger katten en högre rättssäkerhet, att det viktiga arbetet som SVEKATT gjort för att informera lagstiftande utredare och påverka hur lagen ska utformas ska ge resultat – så att katter i framtiden RÄDDAS utan att det blir polisens huvudvärk!!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

7 reaktioner till “Polisen trött på kattjobb”

  1. Här hemma håller vi med dig fullt och fast! Vi blev såå morrsugna när vi hörde om detta så det var alldeles.. Starkt av dig att kunna jama om det utan att tappa humöret. Det är viktigt att få tröga tvåbeningar att förstå att det inte är vårt fel när det blir tokigt. Vi är inga bråkstakar.. Vi behöver bättre backup från rättsväsendet och tvåbeningar.. Tack också för dem varma orden du jamade på min nystartade blogg, dem värmde jättemycket <3

    Nosbuffar och Mjölkisar

    1. Mjau Penny jag läste ofta dina skyggisfamiljereflektioner och tycker att varje kattvittnesmål om hur en skygg blir trygg det är ultraviktigt! Och som jamat, vi måste hålla varann i tassarna för de skyggas rätt att få leva! NosPuss Wikki

  2. Hej, bra ide´! Läs mer på Bascos blogg, hans matte skriver utförligt om nya lagförslaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *