Ja tack till filtar – men sy gärna lite först!

IMG_2515
På katthemmet får vi ofta frågan om vi vill ha handdukar, lakan, filtar och liknande att ha till katterna, och svaret är naturligtvis ”Ja tack!” – det går åt till att bädda med, och för många andra ändamål. Men samtidigt ber vi att få önska lite:

Det du skänker ska vara HELT och NYTVÄTTAT! Katter är renliga varelser faktiskt, och det är inte funktionellt att ta emot en säck gamla handdukar som legat i garaget och möglat i flera år… (I övrigt behöver inte saker vara ”perfekta” – en filt är mjuk och skön även om den kanske är lite använd förut!)

Hjälp oss också gärna genom att sy och handarbeta lite på det du ger! Katthemmets tvättmaskin har svårt att klara stora filtar och täcken, långa mattor och jättebadlakan. (Men vi har ingen symaskin eller möjlighet att sy på katthemmet.)
– Ett stort badlakan går fint att dela på mitten. Klipp bort eventuellt konstiga ribbkanter och sy sicksack runtom så är det klart att använda sedan!
– En stor filt/täcke/överkast är lagom att dela i fyra stycken. Sy sicksack runtom varje del eller kanta med band, så blir det toppenbra! Det mindre formatet passar bättre att bädda med, är lättare att tvätta och skulle en bit bli skrutt så har man tre till kvar!

Så här blev t ex ett lite för noppigt men mjukt överkast omgjort till kattbäddarna ovan:
– Fransen klipptes bort, täcket delades i 4 stycken
IMG_2510
IMG_2511
– Varje bit lades dubbelvikt på ett stadigt tyg. I det här fallet pusslade vi med lite små spillbitar tyg, det går ju lika bra att vika om ett helt stycke tyg.
IMG_2512IMG_2513
– Sedan var det bara att nåla ihop och sy en söm utmed kanternaIMG_2514
– Sedan är det så klart fritt fram att hitta på modell och mönster efter vad man har! Det behövs både runda och ovala bäddar till korgar och stolar också!

– Dela trasmattor i korta bitar! Dels är katthemmets utrymmen små och mindre mattor passar in bättre, dels blir dessa också hanterbarare att tvätta. Det är enkelt att korta trasmattor: Klipp av dem, dra bort tillräckligt med trasinslag tills det blir en frans som går att knyta ihop och gör ny frans. Eller kanta mattan med tyg och sy fast så den håller ihop.

– På fönsterbänkarna går det åt avlånga ”remsor” att bädda med, men de måste ha resår eller knytband så de går att sätta fast! (Annars om en katt hoppar upp och tar i tyget med tassarna så rasar alltsammans ned! Det vill vi undvika!) Den här varianten med resårband som fäste fungerar också:
IMG_2517IMG_2518

– Vi kan också återanvända trasor i bomullstyg typ lakan och påslakan! Riv lakanen i bitar i lagom trasstorlek i förväg, och så kan vi stoppa dem i våra ”traskorvar” som hänger i korridorerna och ha tillgängligt för att torka upp små olyckor!

Så titta över det du funderat på att lämna till katthemmet, handarbeta lite grann och kom sedan förbi och gör missarna lyckliga!!! Varmt välkommen!!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *