Att tänka på inför lykttändandet

klSå här till nyår väljer många att skippa fyrverkerierna av hänsyn till rädda djur och miljön, och sänder istället upp ett knippe Khom Loys, d v s rispapperslyktor: De är tysta och vackra och högtidliga.
Men är de så ofarliga egentligen?

– En del lyktor hålls ihop av en ståltråd. Den kan ställa till problem om den hamnar på fel ställe… Förra nyåret landade en lykta i ett elställverk och orsakade kortslutning och en mindre brand, lyckligtvis denna gång utan spridning. Andra lyktor landade på en åker där ståltråden på något vis följde med i höskördemaskiner och hamnade i djurfoder. Ståltråd i en komage – nej tack! LRF har gått ut med en varning: Välj lyktor med helt nedbrytbara delar!
– Man får absolut inte släppa upp lyktor om man bor närmare än 10 km från en flygplats eller om de stiger högre än 400 meter! Detta av säkerhet för flyget. Mer om reglerna går att läsa hos Transportstyrelsen HÄR.
– Ett antal bränder uppstod under nyåret 2012 på grund av rispapperslyktor som antände byggnader och även senare, t ex var det nära att det gick illa i Ludvika. Så det är viktigt att kolla när man släpper sin rislykta att den helst blåser iväg ut mot öppna vatten, inte in över tätbebyggt område! Sommartid med torra marker ska man absolut INTE släppa upp rispapperslyktor!
– Det är inte helt enkelt alla gånger att få fyr på och få upp sin lykta… Var flera som hjälps åt! Se upp så att du inte får tändvax på dig. Ha håret uppsatt så det inte kommer i lågan. Ha gärna vatten och/eller brandsläckare till hands. Många fler goda råd/regler finns HÄR.
– Och en säljagentur anger: ”Kom ihåg att varje rislykta är en brandfara. Slutanvändaren har alltid det fulla ansvaret för användningen av rislyktan och konsekvenserna av att släppa upp den.” Ansvaret är alltså ditt eget! Tänk på att det är en öppen eld du släpper iväg!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

4 reaktioner till “Att tänka på inför lykttändandet”

    1. Mjau – rätt skötta så är de fina! Läste om någon som fäste en tunn fiskelina i sina lyktor och fiskade ned och släckte dem innan de kunde ställa till nåt vilket jag finner fiffigt och ansvarsfyllt! <3 TassKram Wikki

  1. Ja, man ska inte släppa iväg en sådan om det blåser, regnar, snöar, är dis eller liknande också. Jag hoppas på en fin kväll imorgon så vi kan få iväg den lykta vi köpt (med helt nedbrytningsbara beståndsdelar). Jag föredrar dessa många gånger om före fyrverkerier 🙂

    1. Mjau, matte glömmer aldrig den gången som Stora husse och hon hade fyrverkeri på Landet och en pjäs snodde runt och for snett in i garaget och smällde där… Som tur var brann inget upp. Vi satsar också på säkra saker: En liten snölykta max! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *