Kom ihåg: Julstjärnor är inte bra för katter!

Nu kommer julens faror, den ena efter den andra! Visst det är mycket som är superkul med att fira jul, men det finns en hel del att tänka på:

stjJULSTJÄRNOR som sagt – den gröna sorten alltså med röda bladverk högst upp – de är synnerligen olämpliga för missar att sätta tänderna i. Den vita bladsaften ger otrevlig effekt. Julrosor, amaryllis och hyacint, liksom många snittblommor ska placeras utom räckhåll!

Sladdarna till JULGRANENS LJUSSLINGA ska man inte alls tugga på! Hemma hos oss har matte t ex inköpt ”trådlösa ljus”, de kostade lite men är 100% WikkiGnagSäkra. De blir racksingens tjusiga i granen och de har t o m fjärrkontroll! (Notera även att man inte ska dricka vattnet i julgransfoten! Om man har gran med dylik vill säga!)

BRINNANDE STEARINLJUS är en annan risk som man ALDRIG ska vända ryggen till när det finns katter och småbarn i närheten. Ja, helst inte annars heller! Tänk vad bara en svepande kattsvans kan ställa till!

BRANDVARNAREN ska du be husse eller matte att testa batteriet i, och om det inte piper om den – byt omedelbart till nya batterier! Låt det INTE bli bortglömt, för det kan gälla livet!

julkattGLITTER och PRESENTSNÖREN kan man leka med under övervakning, men sedan ska de snabbt plockas undan. En enda snörbit i en katts mage kan ställa till en katastrof… Många andra julpynt som är sköra ska hängas utom tasshåll!

PLASTKASSAR och kassar med HANDTAG som kan bli kvävande snaror – ja ni fattar redan säkert vad jag tänker jama: Ta bort dem!

OLÄMPLIG JULMAT för katter dyker det också upp: Skinkspadet ska kisse absolut inte dricka och tänk på att julskinka är alldeles för preparerad för en kattmage! Kom också ihåg att tillagade ben ifrån t ex fågel är farliga! En katt ska endast äta råa benprodukter – råa kycklingvingar är bara bra, de rensar sagrankattmtidigt tänderna. Choklad är något giftigt som katter INTE ska äta, och bulldegar som kan jäsa i en kattmage är också NEJ!

Så snälla alla, fira en kattvänlig jul! Gärna på ditt lokala katthem!!! Jag lovar, det är en magisk plats på julaftons kväll!

Och som vanligt: Klättra inte högre upp i granen än att du kan ta dig ned igen!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

11 reaktioner till “Kom ihåg: Julstjärnor är inte bra för katter!”

 1. Hela julen är magisk på ’vårt’ katthem 🙂 Extragodis som julfrukost och massor av kel från volontärerna som jobbar.

  Eftersom både julafton, Annandagen och Nyårsafton inträffar på Stockholms Katthems ordinarie öppna kvällar så är alla välkomna och boka en katt dessa dagar också! (Plus fredagarna så klart.) Tiden är 18-20.

 2. Glömde skriva att man ska kolla brandsläckaren också, det finns visst ”bäst-före-datum” även på dem…
  Och OM nu hemska olyckan skulle vara framme, hur är det med öron- eller chipmärkning? Är märkningen (märkningarna) registrerad(e)? Sitter det ”Rädda mig vid brand”-skylt på dörren? Finns det bra foton (som man kan använda vid efterlysning) hos någon släkting eller på internet?

 3. Hej Wikki och din familj!
  Otroligt bra information som du alltid ger.
  Tänk vad bra det vore om kattuppfödare eller andra som säljer katter även hade sådan information till alla kattungeköpare/kattköpare. I den skulle jag även velat ha vad för mat som är så farlig för våra älskade katter. T.ex. bittermandel är extremt farlig för katter och
  även för oss människor i större mängd. Att avokado är så farligt undrar jag
  om alla vet, vi visste inte skrämmande!!!
  Tur att nätet finns så man kan ta reda på saker själv och göra hemmet så
  kattsäkert man bara kan det är ju en kattägares skyldighet. Men tyvärr kan man
  inte alltid rå på när olyckan är ett faktum.
  P.S Tycker att du och din matte ska få ett eget tv program och informera
  alla om allt ni tar upp i denna underbara blogg.
  P.S nr 2: Såg att Chanda, Milton o Knorre var inne på din blogg och skrev ovan. Vi undrar så hur det gick på julmarknaden i helgen. Vi var där i söndags och hoppas så att många katter fick nya kärleksfulla hem. Hoppas det kommer mer information på deras hemsida?
  Kramis jamis önskar Goliat och hans matte

  1. Mjau tack Goliat för mysigt lång kattentar! *spinner*
   Såg att det kommit fint reportage om Stockholms katthems julmarknad på deras blogg! Jag kände minsann igen vem som gömde sig bakom masken på den fryntliga tomten!
   Mjau jag ska föreslå det där med tv-program till mattarna, de skulle säkert fylla en hel kattkanal med massor av bra stoff! *drömmer*
   Önskar nu att alla som ser en hemlös kisse öppnar sin dörr! *buff*
   TassKram Wikki

 4. Matte här:
  Mina katter rör inte en blomma, fast det ibland kan finnas några blommor intill dom. Tror dom känner på sig att dom inte är att ätas? Luktar nog inte gott heller för dom? Har aldrig sett dom iaf röra ngn blomma överhuvud taget. Läraktiga katter 🙂
  Fast visst håller jag koll för säkerhets skull.

  Tass tass

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *