När din katt blir gammal / Del 2

Att bli gammal innebär också för en katt ökad risk för en sviktande hälsa, men med rätt omsorg, god mat och regelbunden veterinärkontroll kan din katt både få vara till åren och frisk. Men man ska ha klart för sig att katten är ett mycket anpassningsbart djurslag, som även med åldershandikapp som syn- och hörselnedsättningar kan leva ett fullgott liv!

Katter kan förlora synen naturligt på gamla dar, men oftast spelar andra faktorer in som att högt blodtryck ger näthinneavlossning, att katten utsatts för kemiska ämnen eller direkta skador. Utan syn har katter ändå en god förmåga att uppfatta omgivningen och sådant som rör sig omkring dem genom ljud, vibrationer och luftdrag – deras morrhår är viktiga redskap för detta (Man ska absolut ALDRIG klippa av en katts morrhår!) men även genom tassarna uppfattar katten mycket, och med sitt goda minne orienterar den sig och lär sig att klara blindhet, även utomhus.

Hörselproblem relaterat till ålder är inte så lätta att upptäcka eftersom de kan komma gradvis. Katten kompenserar med god syn och samma känslighet som nämns ovan. Dövheten märker man snarare på att den inte reagerar på tilltal, matpåseprassel och störande/lockande ljud längre. Döva katter verkar ibland rastlöst titta omkring sig, men det är helt enkelt deras sätt att ha koll på omgivningen.

Båda dessa handikapp innebär begränsningar i jaktförmågan för en utekatt, risker i trafiken och större utsatthet för rovdjur. En gammal katt med funktionsnedsättningar bör därför helst få sitt liv tryggat med säker rastgård eller inomhusliv istället. För en innekatt brukar fascinerande nog hemmets andra katter ofta ”hjälpa till” och t ex leda sin blinda kompis fram till matskålen.

Mer än en kattägare berättar om ”konstiga idéer” som den äldre katten fått: Annat humör, lynnighet, reserverat sätt eller kinkighet med maten. Över lag bör man försöka sätta sig in i den gamla kattens situation och förstå att den kanske känner av sin ålder och behöver mer hänsyn! Den kanske inte längre orkar med stojet från små barn, höga ljud, snabba ryck och vilda rörelser. Gammelkatten vill ha en lugn, trygg, inrutad tillvaro med stabilitet och definitivt en egen plats där den garanterat kan få vara i fred. Så undvik att flytta till ny bostad, möblera om eller bygga om, eller ta in alltför stora omstruktureringar i dess liv. Undvik om möjligt saker som katten inte är van vid, som att resa bort med den eller skaffa nya katter. Var noga med regelbundna mattider och medicintider, och låt katten få ha en behaglig värld under sina sista år.

Hälsan är ett viktigt kapitel för en åldrande katt och problemen som kan dyka upp är många. Äldre katter drabbas till exempel av högt blodtryck, cancer i olika former, diabetes, leverproblem, bukspottkörtelsbesvär eller njursvikt. Många veterinärer erbjuder en bra seniorkontroll för katter. Här ingår blodprovskontroll av lever, njure samt blodsocker och urinprov. Dilemmat är nämligen att katter är väldigt bra på att dölja om något fattas dem, och det ägaren kanske inte märkt kan avlöjas genom ett hälsotest med rådgivning.

Njurproblem är mycket vanligt: Katten börjar magra och se insjunken ut, bli skivig och matt i pälsen, verka muskelsvag, dricka massor och kissa mycket mer, äta mindra, lukta ur munnen och sova onaturligt mycket. Upptäcker man blödningsliknande fläckar i ögonen är påverkan allvarlig och veterinärvård viktig. Njursvikten utvecklas ofta ganska sakta, men kan hejdas genom att ge katten ett specialanpassat foder som ger en mindre mängd av proteiner och samtidigt håller rätt mineralbalans.

Överdriven törst och mycket kissande kan också vara tecken på förhöjd sköldkörtelsfunktion. Sköldkörteln ger en ökad ämnesomsättning så att katten magrar trots att den äter bra. Kräkningar, diarréer samt ett förändrat beteende som visar sig i stress och aggressivitet kan bero på en godartad tillväxt i sköldkörteln. Diagnosen ställs med blodprov och behandlas med medicin eller operation.

En mängd olika former av cancer kan drabba katter, de vanligaste är i mage, lungor eller munhåla. Ibland känner man knutorna men invärtes krävs att man röntgar, tar ultraljud eller biopsi (Vävnadsprov.). Katter som magrar, kräks och tappar aptiten kan ha tumörer. I munnen kan de bli ganska stora innan de märks på att katten verkar snuvig, dreglar eller är svullen i ansiktet. Tyvärr är både tarmtumörer och tumörer i munnen ofta elakartade och överlevnadstiden efter en eventuell operation är kort. Juvertumörer som upptäcks som små ärtor under maghuden bör opereras bort snarast – då kan tidig insats rädda katten från fortsatt spridning av cancern.

Artros är en mycket vanlig åkomma hos katt. Den gamla katten visar dock sällan hur ont den kan ha utan kompenserar genom att undvika smärtande rörelser: Slutar hoppa upp eller ned, är mera stilla. Artros kan inte botas men väl behandlas, t ex glukosamin kan hjälpa till att smörja upp lederna. Lagom rörelse och motion är bra, liksom att se till att katten inte är överviktig.

Över lag så är kattens kost a och o under hela dess liv, och mycket av de ovan nämnda problemen kan undvikas helt eller uppskjutas till högre ålder, om man ser till att ge sin katt en i tid korrekt eller vid behov sjukdomsanspassad föda – och i rätt mängd! Ibland kan det också vara så enkelt som att välja en kattmat med lättuggade bitar i rätt storlek för kattens kvarvarande tänder – eller att mosa den lite! Och som jag jamat tidigare: Välj hellre ett märkesfoder med rätt rekommendationer i fackbutiken, än den billiga kattmaten i närliggande mataffär! Det kan kosta några kronor extra men är värt det för din katts hälsa.

Ett tips: I en mycket läsvärd SLU-studie av Helene Dahlvid om kattens åldrande kan du som har en gammal katt kan hitta mer hälsofakta!

I morgon kommer del 3 i detta ämne, då om den sista viktiga tiden. Det blir svårt att skriva…

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “När din katt blir gammal / Del 2”

  1. Känns bra att matte och husse har börjat tänka på vår vikt även om vi inte är så gamla än och tycker att det är lite trist med dietmat.. Nosbuff

    1. Mjau – men sååååå illa kan det väl inte vara? Jag giller min anti hårboll-dietmat! NosPuss Wikki

  2. Mycket läsvärt. Alla seriösa kattägare löper ju risk att förr eller senare få en åldrande katt. Bra att vi kan förbereda oss och ge katten ett bra liv ända till slutet.

    1. Mjau, trots allt ska vi ju se till att våra människor tar tass om sig själva också, å att vi får behålla dem länge också!!!! *blink* NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *