Undrar om de förstod vad de sade nej till?

Jag huttrade till i eftersommarvärmen. Ni vet, den där känslan ungefär som att ha en blöt isbit glidande längs ryggen utan att man kan ta bort den… Varför? Jo, jag läste detta på vår aktade katthjälpare Sören Fernströms FB:

Vet ni vad. Husse o Matte hade tänkt att ställa ut mig i Göteborg på Västsvenska Kattklubbens utställning i september. Men jag fick inte lov att skramla pengar till mina kompisar där. Dom hade inga ”KATTHJÄLPARE´´ på sin utställning. Skam till dom, tycker jag och vägrar att åka dit förståss.”

Så känslokallt och uteslutande det känns? En sådan utställning borde ju promota Göteborgs katthjälp och många andra duktiga kattorganisationer i det västsvenska området? De borde visa styrka att värna om alla katter, ja, framför allt om dem som inte har en utställningsstatus och ett hem… Hur kan man bli så hjärtlös?

Sören Fernström, en gång en alldeles vanlig hemlös hittekatt från katthemmet Kompis i Nybro, bevisar ju med sina nu TIO BEST IN SHOW-priser att just en sådan katt kan med rätt hjälp nå hur långt som helst. Men honom och hans ”klappning” som samlar pengar till våra olycksdrabbade medkatter vill denna kattklubb inte släppa in!

Okej, i utställningsvärlden kanske tio BIS inte är så otroligt… Det kryllar av obegripliga förkortningar och det finns en hög stege av meriter som en huskatt tyvärr är utestängd från, såväl nationellt som internationellt. Men jag har en känsla av att Sören vill nog tävla så långt han kan och höja svansen (Den långa!) som en flagga för att visa att en hittekatt kan visst vara vinnare!

Alla vi som känner Sören och vet att hans klappslant överlåtes minutiöst till sista öret just till lokal kattorganisation (Olika katthem/katthjälpare beroende på var i landet han är!) kan ju intyga att det dessutom är pengar som kommer fram, pålitligt och omsorgsfullt. Och ibland inpaketerat i matte Nalle-designade presenter som älskas av alla katter!

Kattklubben i mitt område, NERK, är mån om att Örebro katthem ska vara med i deras utställningar och lämnar sitt stöd på många sätt. Det är ett positivt samarbete som är oerhört värdefullt och givande. Andra stora kattutställningar runtom i landet tar med sina lokala katthem i sina aktiviteter eller skänker del av sin behållning. Scandinavian Winner gav t ex inträdesavgiften till Samvetet i Uppsala – en rejäl slant! Jag hyllar och respekterar de kattklubbar som på detta sätt aktivt bidrar till att höja den svenska huskattens status och ser den som en given deltagare!

Och hoppas att Västsvenska Kattklubben tänker om… *muttermorr*
Raskatt och huskatt – oavsett ursrpung – kan absolut räcka ut tassen och hjälpa en medkatt som av olika skäl blivit hemlös katt!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

20 reaktioner till “Undrar om de förstod vad de sade nej till?”

 1. De som har såna där bestämmelser borde inte få kallas nåt med ”katt” i. En riktig kattklubb ska värna katterna på alla tänkbara sätt tycker jag.

  1. Mjau – tur att det FINNS kattklubbar som verkligen gör det! ♥ Dem väljer vi att puffa för! NosPuss Wikki

 2. Mmm, vi fräser och muttrar ikapp matte och jag, vi ska ju faktiskt dit men det är nästan så att det känns som om vi skulle säga ett salivstänkade prrrt-t-t-t-t-t-t-t-t-s åt dom och strunta i det, men sen slog snåltarmen i hos matte, hotell är bokat som inte går att boka av, och sen kommer vår favoritklösträdstillverkare från det tyska landet dit och har monter och de kan ta med ett visst träd som annars inte går att beställa härifrån för det kostar för mycket i frakt…

  Men nån slags statement ska vi i alla fall göra på våran bur!!!

  1. Mjau, så klart man måste tävla när det passar men man kan ju alltid visa att ”Vi stöder katthem och hjälp till hemlösa katter!” ♥
   Ska småklösingarna med och visas upp också?
   TassKram Wikki

 3. Minst sagt upprörande inställning från kattklubben måste jag säga. Hur kan man kalla sig kattvän och samtidigt blunda för den nöd som många katter lever under och förvägra dem hjälp. Vet hut och skäms på er!!
  Och tycker man nu att raskatter skulle vara mer värda än huskatter kan jag meddela att även de kan bli hemlösa. Bara under det senaste året har mitt katthem haft Exotics,Perser,Ragdoll, Bengaler,Birmor och Abbessiner som gäster. Skulle vi vägrat dem hjälp bara för att de har en stamtavla? Knappast. En katt är en katt är en katt och om natten är alla katter grå.

  1. Mjau, ”Mitt” katthem har också haft perser m fl raser och de har värderats lika högt som oss hittekatter! Nå jam jag hoppas att en viss opinion kan få sådana här klubbar att tänka om! NosPuss Wikki

 4. Jag har mailat och sagt mitt hjärtas mening. Jag har 3 st katter som enligt denna klubb skulle vara helt utan värde, hittekatter alla, Jga tar ALDRIG i livet en ”söt” kattunge, jag tar de ”fula”, svarta vuxna hankatter med ärrade ansiken och trasiga öron tex….

  1. Mjau, i de fulaste katterna bor den största kärleken, det vet jag! Ju mer slitna, raggiga, ärrade – ju mer klokhet, godhet och ärlighet. Och det är skönhet i sig! Vi katter bryr oss inte ett dugg om ytan, det som finns i hjärtat är vad vi ser! Så för oss finns egentligen inga ”fula” katter… NosPuss Wikki

 5. Hej
  Innan man börjar sprida rykten ska man nog höra sig för vad som egentligen hänt. Jag känner flera i VKs styrelse och vet att både de och klubben i sig är väldigt måna om KATTER, oavsett ras. Både klubben och medlemmar har varit mycket engagerade i olika kattprojekt, och jag vet att många har hemlösingar som de tagit till sig. Så, skäms ni som slänger ur er det ena och det andra efter att ha läst tre rader på facebook utan att ha bakgrunden klara för er!

  1. Bakgrund?
   Katten Sören Fernström har samlat in tiotusentals kronor flera gånger om på kattutställningar runt om i Sverige och lämnar dessa vidare till lokala katthem – det har aldrig stött på motstånd eller nekats, men det var exakt vad som skedde, när hans matte ville anmäla honom till VKs utställning samt som alltid frågade om tillstånd för detta. Hon fick det korta svaret att ”Dom hade inga “KATTHJÄLPARE” på sin utställning!” och detta är alltså bakgrund som vi har helt klart direkt från berörd person, d v s inget rykte utan rent faktum! Beklagar om detta upprör dig, om VK i andra sammanhang stöder katthjälp så är det ju bra, synd bara att man inte ville ha ytterligare en bra draghjälp med sådant av proffset Sören! TassKram Wikki

 6. OMG.
  Måste bara få kommentera sista inlägget.
  Jag är och har aldrig varit Nån´ Surkärring. Men Varenda människa i Hela Sverige kan få se de svar vi fått från Kattklubben. Vad de gjort innan bryr jag mig inte ett enda dugg om. Jag är bara väldigt ledsen över att Sören inte Fick hjälpa sina Hemlösa Kompisar. Senast idag kom det ett nödrop från Kvibergskatterna( i Göteborg) Tror dom hade blivit LITE glada om Sören kunnat göra en Insats för de nya Katter som dykit upp i Kolonin.
  Jag har inte bett Kattklubben att skänka pengar. Det var bara frågsn om att Sören ville ha sin Bössa på sitt Fårskinn.
  Ledsen Nalle o Co

  1. Var inte ledsen Nalle! Jag tror bara att de inte fattade vad de sade nej till, och nu försöker folk som inte ens varit inblandade i beslutet bjäbba. Du har inte gjort fel. Och mjau, alla vi som känner dig och jobbat med dig och fått del av din och Lasses generositet omtanke ärlighet och värme genom åren – där ni ibland skänkt mer till lokal katthjälp via Sören än vad ni fått in själva i marknadsståndet! – vet att ni aldrig säger ett ont ord i onödan. Att konstatera fakta utifrån VKs egna meddelanden, det är ju något som dessutom inte du kan dementera, det är ju DE som måste göra? Det enda snygga VK skulle kunna göra är att be er om ursäkt, om det nu rör sig om missförstånd eller om de ändrat sig?! Upp med nosen, Sören, du är fortfarande vår hero!
   TassKram Wikki

 7. Så skrev jag:’Sören Fernström BIS, som har samlat över femtio tusen kr till hemlösa katter var rubriken
  Är ni totala IDIOTER, allihopa?
  > http://metrobloggen.se/wikipedia/undrar-om-de-forstod-vad-de-sade-nej-till/#comments

  Tjusiga raskatter medans andra katter svälter, är sjuka, fryser ihjäl och far illa över hela landet. Jag spottar på er inställning till katthållning!
  >
  > Inte ens en hälsning får du!
  Fick tillbaka en mindre novell:
  Hej

  Jag har nu kommit på vad det hela handlar om. Det svar du nu får är
  från mig, inte från resten av VK, så om du inte gillar mitt svar – så
  är det jag, och inte klubben som skall lastas för det.

  Jag vill inte gå in på detaljer, men ibland skall man vara lite
  försiktig med att ta ställning innan man fått all information. Det är
  sant att VK sade nej till en förfrågan om monterplats. Anledningen
  till det är inte på något sätt att vi tar ställning MOT katthem, mot
  huskatter eller mot katter som saknar stamtavla. Vi har en bit över
  hundra medlemmar i vår klubb, och jag har mycket svårt att tänka mig
  att någon av dessa anser att en katt utan stamtavla är mindre värd som
  individ än en katt med. En katt består av fyra ben och en svans –
  oavsett ursprung – och alla har samma värde.

  Vår klubb var en av de drivande när SVERAK gav katthem möjlighet att
  ge ”bevis” till de nya ägarna – just för att vi anser att det jobb som
  seriösa katthem lägger ner är så fantastiskt värdefullt och för att
  vi, som är stolta över sverak, vill visa de som adopterar en hemlösing
  att just deras nya livskamrat är värdefull. Som klubb ställer vi oss
  helt bakom att alla katter skall idmärkas (SVERAK har ju ett
  idregister, som du kanske känner till som är helt gratis – även för de
  som inte är medlemmar) och att alla katter, som inte skall användas i
  seriös avel skall kastreras. VK välkomnar mer än gärna huskatter till
  våra utställningar – i år har jag personligen tänkt att mitt katteri
  skall skänka priser till den kategorin, just för att jag brinner för
  att höja KATTENs status, inte bara raskatten. Det är roligt,
  vansinnigt roligt, att huskattsägare visar upp sina katter! Jag tror
  inte du anar (eller det kanske du gör? Du är kanske utställare?) hur
  ofta man står vid sin bur och någon kommer och beundrar ens katt – och
  så berättar de att de minsann också har en katt hemma, och lägger
  till, lite urskuldrande, att ”men det är ju BARA en bonnkatt”. Det
  vill jag förändra!

  Hur som helst – det var jättetråkigt att läsa det blogginlägg du
  länkade till, för det är baserat på en rad missförstånd och det är ju
  inte direkt smickrande för vår klubb. För mig personligen är det
  mycket ledsamt, och faktiskt sårande – för faktum är att det ÄR en
  missuppfattning! Du behöver ju inte tro på en rad jag skriver, men jag
  ville ändå säga det.

  Förresten – det tycks som att jag är den enda i vår styrelse som fått
  ditt mail? Finns det någon särskild anledning till det? Hur som helst
  tog jag mig friheten att vidarebefordra det till såväl kassör som
  ordförande för att jag ville att de skulle veta om situationen. Hoppas
  du inte tar illa upp för det.

  Med vänlig hälsning
  Anna Lindström
  ’Och sen svar på det:
  Ja någon vidare bra PR för Er katthållning och Er klubbs inällning till katt är det ju inte. Nu går ni nätet runt och möter bara förakt överallt.

  HUR kan ni överhuvudtaget neka Sören Fernström, nätets mest berömda hittekatt, som dessutom är BIS så många gånger? Har ni ens läst histrorien om Katthemmet Kompis? Vi samtliga som BRYR oss om katter och katthållning byggde upp det igen efter branden med principen många bäckar små. VK kan leva kvar på istiden, bry sig om sina tjusiga raskatter.
  Ert rennomé är tyvärr förlorat.

  xxx,
  som är ägare till tre fd uteliggare, alla hankatter och över fyra år när jag köpte dem. Två är dessutom svarta, och den tredje har blodöra. Jag har betalat en bra bit över tusen kr st i inköp för alla katterna, som naturligtvis är id-märkta, försäkrade osv.

  1. Mjau, om det nu varit en missuppfattning och hela VK står för en god kattpolicy även avseende katthjälp så kan de ju lätt visa det genom att den som i så fall lämnat detta konstiga besked till Nalle och Sören i så fall förklarar sig! Så enkelt kan ju saker klaras upp! Innerst inne tror jag också att en så stor kattklubb vill arbeta för det goda till ALLA katter! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *