Kattallergi – en tuff situation!

Ibland kommer det missar till ”vårt” katthem på grund av att någon i familjen blivit allergisk. Som regel är det en ren tragedi att behöva lämna ifrån sig sin älskade katt och i de flesta fall har kattägaren provat det mesta i fråga som allergimediciner eller enskilda rum för katten/katterna, innan man fått ge vika för sina sjukdomssymptom.

Allergi kan vara mycket individuell och somliga tål rexkatter eller sibiriska katter, men inte andra. Jag har hört talas om människor som tålt helsvarta katter men inte andra färger, märkligt nog. Och somliga formligen älskar katter men kan knappt tänka på dem förrän astman/snuvan/klådan slår till!

HÄR finns en bra sida om kattallergi! Istället för att jag jamar om samma saker, klicka på länken och läs den!

Men vad jag vill höja tassen om, är följande:
– Misstänker du kattallergi hos dig själv eller någon i familjen, låt testa er direkt! Dras man med ständig snuva eller andningsbesvär, kolla upp det utan dröjsmål, så du/ni kan få behandling innan allergin förvärras! Ibland kan allergin bero på pollen i kattens päls, eller mögel eller kvalster i hemmiljön, inte själva katten. Så här kan ett pricktest se ut, som avslöjar allergenet:

– Ordineras du allergimedicin, slarva inte med den utan ta den enligt ordination! Ibland kan en enkel och ofarlig antihistamin räcka för att situationen ska bli uthärdlig trots att man har sin katt kvar.
– Försök att åtminstone få ditt sovrum kattfritt! Trist nog: Inga katter i sängen och i rummet, och undvik att ta in sådant som varit i kontakt med katten dit. T ex ha dagens kläder hängande i badrummet istället, och använd lakan av en typ som blir partikelfria när de torktumlas.
– Tänk inte tanken att avliva din katt på grund av allergin! Hjälp den till omplacering och ny familj! Vad du än tror så är vi katter otroligt anpassningsbara, och visst kommer vi att sakna dig vid en flytt men vi lär oss snart älska nya människor!
– Funderar du på att skaffa katt, men är osäker på om du tål det – prova dig fram försiktigt! Besök miljöer med katt och öka kattkontakten successivt. På katthemmet är kattmiljön mycket stark, så det kanske är bättre att först umgås med en katt utomhus, sedan i en bostad med få katter innan det är dags för katthemsvisit!
– Både katthem och många uppfödare har en ”returrätt” och tar hand om sina katter igen om allergi skulle uppstå. En trygghet för både dig och katten.

Det finns också ”hemtest” för kattallergi men jag rekommenderar en riktig allergiutredning av en läkare framför egna test!

Och Mjau, jag hoppas att läkarvetenskapen på ett sätt utan att försöksdjur ska fara illa inom kort kan experimentera fram en medicin som botar all kattallergi för alltid! *buff*

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

9 reaktioner till “Kattallergi – en tuff situation!”

 1. Wikki så sant! Matte har ständig snuva, det är nog damm eller nåt. Men vi skulle aldrig bytas ut : ) Det finns folk i vår närhet med allergi och astma som har levt med katt i 6 år. Så det kan visst gå!

  Hoppas ni har haft en bra sommar! Vi har varit bortresta mycket.

  NosPuss Sven och Signe

  1. Mjau, Stora matte är också dammallergiker m m men ”lever med det” och undviker inget – det enda hon får avstå från är att gå in i parfymaffärer! Katter däremot går bra, vilket är tur för oss! ♥ Matte är pollenallergisk och tar medicin ibland. Alltid har man något.
   En lindrig allergi kanske man kan kämpa emot så att den läker ut, men man ska vara försiktig, i synnerhet om det gäller allergiska små barn. ”Tiden läker alla sår:” sägs det ju, men ibland ska man nog undvika sådant som man mår dåligt av också. I alla fall för dem som kan få en astmachock av katt är det kanske bäst att inte gå på kattutställning!
   NosPuss Wikki

 2. Jag kan berätta en solskenshistoria som har med kattallergi att göra.

  En bekant hade kattallergi och svår astma. Hon tog astmaspray varje dag i flera flera års tid. Sedan en dag så chansade hon och tog hand om två sibiriska katter. Första två veckorna så nös hon och var lite allergisk men sedan så försvann det.

  Det gick så bra så hon för första gången på flera år inte behövde använda sin astmaspray! Det var som om katterna botade hennes astma! Hon hade också en hemsk hosta förut som hon aldrig blev av med. Men nu är den konstigt nog borta.

  Inte nog med det så är hon helt förälskad i katterna och har på äldre dagar fått två små bebisar att ta hand om, vilket förgyller vardagen när man är gammal och hemma om dagarna 🙂

  Jättekul tycker jag! Ibland händer ”mirakel” 🙂

  1. Mjau, just sibirierna är en kattras som har en unik typ av underull i sin päls, vilket gör att de sprider inte allergen som andra katter. Är man överkänslig mot kattens ”mjäll” d v s hudpartiklar, så kan den rasen ändå gå att leva med. Många upplever snarlik effekt med rexkatter, i synnerhet devon rexen. Är man däremot känslig för allergen i kattens saliv så kan problemet vara svårare att besegra!
   Sedan finns det de som visar sig ha ”övervunnit” sin kattallergi genom att bara stå ut med symptomen som hösnuva, svullna ögon etc, och ha kvar katten – och allergin har läkt ut liksom. Det kan ha tagit mellan ett till fyra år, men kroppen har till slut arbetat fram en motståndskraft. Det är dock något som sjukvården inte rekommenderar att man ska experimentera med på egen tass då det finns de som blivit livsfarligt sjuka istället.
   Men visst händer det små mirakel! *svansdans*
   TassKram Wikki

 3. De har expreminterat fram en medicin som faktiskt funkar på en del och det är ju sensibilisering….kanske något att tillägga över alternativa metoder/mediciner. Jag har blivit botad av den.

  Bascos matte

  1. Mjau, det finns information om metoden med hyposensibilisering, som det också kallas. Det kan rädda gemenskapen mellan älskad katt och matte/husse många gånger! ♥ NosPuss Wikki

 4. Hej,
  Visst fungerar Sibirisk katt för många allergiker, dock inte alla!! Så det är viktigt att prova med flera individer innan man bestämmer sig. Fertila katter och kattungar har högre allergenhalter oavsett ras. Vill bara göra ett förtydligande, det är inte underullen hos den SIbiriska katten som gör den bättre för allergiker. Utan det faktum att många individer (strax över 50% tror jag siffran är) av Sibirisk katt har lägre halter FEL-D1 (ett protein) än andra kattraser har.

  Enkelt förklarat så har alla katter olika proteiner (FEL-D1, d2, d3 och d4 mfl) i sin saliv, mjäll, tallkötlar, avföring och urin. Katten tvättar sig, och i saliven finns proteinet katten rör sig runt i hemmet och proteinet sprids långsamt men säkert allergenet är också väldigt ”klibbigt” så det fastnar inte bara på tyger utan andra ytor. Det är alltså inte pälsen man är allergisk emot och därför fungerar det kanske inte alltid med en Rex-katt eller liknande raser.

  Vi lever med katt sedan vi upptäckte rasen Sibirisk katt, tyvärr klarar sambon (mycket allergisk mot alla pälsdjur) inte av andra raser ändå. Men vi är glada att kunna ha katt igen. Och om man råkar ut för allergi ska man som sagt inte ge upp!! Prova att ta bort onödiga textilier, duscha katten regelbundet, ha kattfritt i sovrummet mm. är värt att prova innan man ger upp.

  Lycka till, och jag vill även passa på att ge en stor eloge till alla er som tar hand om oönskade katter. Om alla tog sitt ansvar och kasterade skulle inte så många katter fara illa, men tills dess är dessa katter i behov av människor som sträcker ut en hjälpande hand. <3 Eftersom jag inte kan hjälpa till själv med jourhem skänker jag regelbundet pengar och mat till katter som behöver det.

  Kurr
  Marie

  1. SuperTack för en kunnig och intressant kommentar som säkert kan vara till nytta för många som letar efter ”allergivänliga” katter! Tyvärr är ju detta med allergi väldigt individuellt och det som fungerar för en hjälper inte alltid alla, så precis som du säger, man får prova sig fram med olika lösningar.
   Många väljer att ta allergimedicin så länge det går och hålla sin allergi stången och ha kvar katten, men man ska vara medveten om att man utsätter sig för stor risk för stegrad allergi eller följdallergier så man ska aboslut vara försiktig. Men sedan kan det vara som jag hörde häromveckan om en som trodde sig ha blivit allergisk mot sin katt och så visade det sig att hans fru bytt till en ny sorts hårspray som höll på att ta livet av honom i astmachock en dag när han klev in i badrummet just som hon sprayade! Katten var helt oskyldig!
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *