Din katt kan göra dig sjuk = Nyhetstorka hos Expressen?

I jättetext på dagens Expressenlöpsedlar står det ”Din katt kan göra dig sjuk!” – eftersom en studie hos Uppsala universitet visar på att det ”kan” finnas bakterier som orsakar den SÄLLSYNTA kattklösarsjukan hos svenska katter!

Smittskyddsinstitutet berättar att det endast förekommit ett fåtal fall i Sverige och sjukdomen betraktas som tämligen ofarlig om man inte har nedsatt immunförsvar.

Läser man mer i Expressens artikel så kan man tro att de citerar en stor forskning om kattklösarsjuka – men så är inte fallet. Forskaren professor Siv Andersson, som citeras, har kommit fram till att 4 av 140 testade katter bär på bakterien. Detta är alltså mindre än 3 % av urvalsgruppen och ett alldeles för litet testunderlag för att säga något om bakterieförekomsten i Sveriges kattpopulation generellt.  Hennes forskning är dessutom inte specifikt inriktad på just kattklösarsjukan utan på vilka bakterier som lever naturligt i vilda och tama djur och hur deras arvsmassa ser ut, samt att försöka reda ut hur stor risken för sjukdom är om de sprids till människor. Under detta hamnar skyttegravsfeber, orienterarsjukan och även den kända sjukdomen tyfus. Siv Anderssons forskning har alltså haft ett betydligt bredare fokus än faran i att vara kattägd. Särskilt nytt är det inte heller – hennes forskning har pågått sedan 2004 ungefär…

Som sagt, nyhetstorka är diagnosen hos Expressen!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

9 reaktioner till “Din katt kan göra dig sjuk = Nyhetstorka hos Expressen?”

 1. Det är sååå irriterande att tidiningarna ska sprida en massa saker utan ordentlig källkritik fort det är nyhetstorka:(
  Varför skrämma människor i onödan?! Helt galet ju!
  Nu kan jag iof förstå vissa som väljer bort husdjur i olika situationer. Min syster och hennes man gjorde det när han fick leukemi. Anledningen var att vissa läkare sa att katter kunde smitta andra sa att de inte var någon fara. I ett sådant läge när det gäller liv eller död så vågar man nog inte välja att chansa.
  Men att skrämma vanliga famljer att de skulle vara farligt att ha katter som husdjur är helt tokigt:S
  Något annat som också är skrämmande är att många tycks helt okritiskt ta till sig saker som skrivs och visas i media. Utan att tänka att någon/några av någon orsak väljer att publicera detta av en orsak/syfte. Som du nu tex belyste nyhetstorka och då vidare i ekonomiskt syfte för att få sälja fler tidningar.

  Bra att du tog upp det här! Vore väldigt synd om någon skulle bli rädd och överge sin katt:S
  Min syster och hennes man har nu efter hans avslutade behandling låtit sina katter komma hem igen 🙂

  1. Å vad starkt av din syster och hennes man! NosPussar till dem!
   Ja man får ju nästan loppor av att läsa alla desas toeknskaper som tidningar lyckas plottra till… Man kan ju undra om det var ett skämt, men löpsedeln var definitvt inte rolig, bara vilseledande. Sedan skulle jag som tidningsköpare bli väldigt besviken på artikeln som var väldigt andefattig och faktalös och knappas motsvarade ett ”hel-löp”!!!
   TassKram Wikki

 2. Ska man kommentera vetenskapliga artiklar bör man väl i alla fall ha några poäng i statistik kan man tycka, fast hos en rikstäckande blaska verkar det som om förmågan att skapa uppseendeväckande rubriker är viktigare. SUCK!!!

  1. Mjau det känns som hjärnsläpp hos Expressen – och GAMLA nyheter också… Det NYA var att Siv Andersson fått pris för sin forskning, men det gllömde de visst att nämna! *suck* TassKram Wikki

 3. Aha. Det är det Surpaddorna lider av som kloar sönder Tapeterna ända in i Husgrunden?
  Äh det är ju bara konstnärsådran som vill få utlopp.
  Knasiga Tidningar??

  Nalle

 4. SV: Hihi hon är söt hon! 🙂 Det är klart jag gör, Har mitt med mig varje dag! Hoppas fler tänker på dessa fina djur, Ha det bra! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *